Sepana larasPenerbitan ini tidak akan mempertimbangkan pilihan untuk pemasangan tidak wajar (ini boleh dibaca dalam artikel lain) dan operasi (diterangkan dalam arahan) pemanas air. Kami hanya akan memberitahu anda tentang kes-kes apabila dandang perlu dibaiki. Kami juga menetapkan bahawa susunan dalaman pemanas air dari pengeluar yang berbeza sedikit berbeza. Oleh itu, imej mungkin tidak bersamaan dengan model anda, tetapi bagaimanapun memberi gambaran tentang cara membaiki dandang.

Susunan dalaman pemanas air dengan contoh salah satu model Thermex.

Susunan dandang

Malfungsi dan sebab mereka

Pemanas air elektrik – peranti ini agak mudah, jadi terdapat hanya 3 jenis kesalahan, tetapi mereka boleh mempunyai sebab yang berbeza.

1) Dandang tidak memanaskan air atau lebih perlahan daripada sebelumnya:

  • Dibakar atau dilapisi dengan sampah TEN;
  • termostat telah gagal;
  • papan kawalan tidak berfungsi.

2) pemanas air terkejut:

  • TES pecah;
  • panel kawalan atau lembaga elektronik rosak.

2) Peranti bocor:

  • pemanas yang rosak;
  • O-ring seal sudah lapuk;
  • kakisan tangki dalaman.

Persediaan untuk pembaikan dandang

skruUntuk mengenal pasti punca kebanyakan kegagalan, adalah perlu untuk melepaskan pemanas air dari rangkaian, longkang air daripadanya (ini adalah artikel berasingan) dan keluarkannya dari dinding. Kemudian buka dan tutup penutup, menyembunyikan akses ke pemanas dan nod kerja lain. Adakah dandang, terletak secara menegak, ini adalah penutup bawah, mendatar – kiri, model padat – bahagian hadapan. Apabila membaiki dandang Thermex, anda perlu memberi perhatian kepada skru di bahagian tengah penutup, selalunya ditutup dengan pelekat.

Pertama keluarkan fastons dari satu atau dua pemanas dan termostat keselamatan, buka skru kacang dan skru.

Anak panah merah menandakan anak panah, anak panah hijau menandakan skru, kacang biru kacang. Bujur kuning mempunyai termostat pelindung.

Skim analisis dandang

Termostat keselamatan dikeluarkan, sensor haba dikeluarkan dari elemen pemanasan.

Jangan memotong tiub termosensor! Di dalamnya terdapat cecair khas yang akan mengalir keluar dan peranti mesti diubah sepenuhnya. Penggulungan tiub yang rosak dengan pita elektrik tidak akan membawa apa-apa.

Sensor terma ditandai dengan bujur biru.

Skim pembaikan

Kini adalah mungkin untuk mendiagnosis bahagian-bahagian yang mungkin rosak.

Bagaimana untuk membaiki dandang dengan thermostat yang rosak?

Cara termudah untuk menguji kecekapan termostat keselamatan dengan lebih ringan. Selepas memastikan butang itu ditekan, panaskan hujung tembaga sensor suhu. Bahagian yang boleh digunakan tidak lama lagi akan dicetuskan oleh mekanisme perlindungan yang melepaskan litar dan butang tekan. Termostat yang rosak perlu diubah – ia tidak boleh dibaiki.

Lingkaran hijau menandakan butang dalam pelbagai model termostat.

termostat dandang

Bagaimanakah saya boleh menukar atau membersihkan pemanas di dalam pemanas air?

Selalunya dalam peranti ini SEPULUH itu tidak dapat dipastikan. Untuk memeriksa kebolehkerjaannya, anda memerlukan penguji. Di atasnya anda perlu memilih skala rintangan (Ohm) dan membuat ukuran pada kenalan pemanas. Jika peranti tidak menunjukkan apa-apa, maka elemen pemanasan tidak berfungsi. Pembaikan dandang dalam kes ini adalah untuk menggantikan bahagian yang rosak, ia tidak dapat dibaiki.

Kami membongkar kacang yang memegang pemanas, keluarkannya dan ganti dengan yang sama.

Kacang untuk mendapatkan elemen pemanasan ditandakan dengan anak panah merah.

Akses ke pemanas

Jika dandang mula perlahan-lahan memanaskan air, membuat bunyi semasa operasi, dan penguji menunjukkan bahawa segala-galanya sesuai dengan unsur pemanasan, perlu membersihkannya dari incaran TAN. Untuk melakukan ini, keluarkannya dari pemanas dan bersihkannya dari lapisan yang terlalu besar. Anda boleh menggunakan bahan kimia khas atau menggunakan pisau konvensional. Ia adalah penting untuk membasuh tangki selepas itu, kerana sesetengah skala mendakan ke dalamnya.

Pembaikan dandang untuk kebocoran

Untuk menentukan sebab kebocoran, adalah perlu untuk mengetahui di mana air berasal. Sekiranya ia keluar dari jahitan sampingan, dari bawah penutup atau papan kawalan, maka tangki itu telah berkarat. Apabila terdapat air dari bawah penutup bawah, perlu mengeluarkannya. Sekiranya kebocoran terletak berhampiran flange, maka ada masalah di gasket atau pemanas. Jika tidak, ia adalah kakisan tangki.

Anak panah hitam menandakan tempat di mana air dapat mengalir dengan gasket ketinggalan zaman atau pemanas retak. Merah menunjukkan kebocoran tangki dalaman.

Gambarajah dandang disassembly

Masalah dengan membaiki dandang itu sendiri, yang mempunyai gasket pengedap, tidak akan timbul. Anda hanya perlu mengeluarkan pemanas dan meletakkan yang baru.

Dandang tidak tertakluk kepada pembaikan dengan kebocoran tangki dalaman. Ia perlu mencari dokumen untuk itu dan periksa tempoh jaminan peranti. Dan sama ada menghubungi pusat servis, atau anda perlu membeli pemanas air baru. Contoh kimpalan tangki yang berjaya sangat jarang, dan peranti selepas itu tidak bertahan lama.

Panel kawalan atau lembaga yang salah

Panel kawalan elektronik atau sentuhan juga boleh gagal. Jika dandang tidak berfungsi selepas memeriksa dan menggantikan bahagian lain, masalahnya mungkin ada di dalamnya. Ia hampir mustahil untuk membetulkannya sendiri, kerana anda memerlukan ilmu pengetahuan yang mendalam. Tiada skema papan ini di Internet. Baru hanya tersedia di pusat khidmat khusus, di mana anda perlu menghidupkan.

Tips Berguna

Membeli alat ganti untuk pembaikan dandang dengan tangan mereka sendiri, lebih baik membawa mereka bersama anda. Terdapat banyak jenis elemen pemanasan, gasket dan termostat, jadi mudah membuat kesilapan dan membeli bahagian yang tidak sesuai.

Mengeluarkan penutup bawah semasa pembaikan dandang Thermex, anda tidak boleh merosakkan pelekat perak dengan nombor siri. Jika ia mengganggu, anda boleh mengeluarkan dengan teliti dan menyimpan produk itu dalam pasport anda. Label ini mungkin diperlukan apabila anda memanggil ahli sihir dari pusat khidmat.

Pembersihan tetap tangki dan pemanas, penggunaan dan penggantian anod magnesium yang tepat pada masanya dan saliran mandatori air semasa tempoh masa dandang yang panjang dapat memberi banyak manfaat kepada hayat perkhidmatannya.

Video: pembaikan dandang oleh tangan sendiri