kandungan ayam harianAnak ayam hari ini terdedah kepada banyak penyakit virus. Kekebalan anak-anak ayam bergantung kepada syarat-syarat penahanan pada minggu pertama selepas kelahiran. Vaksinasi untuk haiwan muda dilakukan di stesen pengeraman, di mana ia boleh membeli anak ayam harian.

Untuk membawa anak ayam keluar dari telur penetasan mereka sendiri, anda perlu menggunakan inkubator, dan pada hari pertama selepas penampilan anak ayam, menanamnya dari penyakit Newcastle.

Sebelum ayam vaksin, berunding dengan doktor haiwan. Sekiranya vaksin terlalu awal, sistem imun anak ayam tidak akan menanggung penyakit ini.

Agar anak ayam tumbuh sihat, sebagai tambahan kepada vaksinasi, mereka mesti disediakan dengan keadaan hidup yang sesuai:

  • kesucian dalam brooder;
  • rejim suhu;
  • pencahayaan sepanjang masa;
  • asas makanan yang sesuai.

Ayam harian boleh disimpan dalam kotak kadbod biasa dengan tempat tidur habuk papan atau dalam brooder di lantai bersih. Dengan sampah, ayam akan lebih panas, tetapi habuk kayu perlu diubah setiap hari untuk mengelakkan penyebaran penyakit, seperti coccidiosis.

Keadaan suhu

Ayam sangat membekukan apabila suhu tidak dihormati. Suhu yang selesa untuk ayam dari 28MengenaiC hingga 32MengenaiC. Suhu dalam brooder kecil boleh dikekalkan dengan menggunakan lampu infra merah atau pemanas buatan sendiri dari mentol pijar dan balang kaca.

Mentol cahaya dalam brooder dengan ayam harian perlu dibakar sentiasa. Matikan mentol cahaya tidak boleh sehingga anak ayam berusia dua minggu. Kemudian ayam akan tumbuh kuat dan sihat, karena mereka akan makan makanan kompaun sepanjang waktu.

Pangkalan makan

Ia sangat penting bagi ayam untuk memilih asas makanan yang baik. Dari hari-hari pertama kehidupan, anak ayam perlu diberi makanan campuran “starter” khas. Ia adalah makanan seimbang dengan makanan tambahan mineral dan kandungan protein yang besar. Ia hampir tidak mengandungi serat, yang tidak menyerap anak ayam.

Pada diet sedemikian, anak ayam perlu disimpan selama 21 hari. Kemudian anak-anak muda dipindahkan ke makanan penggemukan. Untuk mencegah penyakit usus dalam tiga hari pertama, ayam diberi penyelesaian sedikit kali permanganat kalium, dan kemudian bersihkan air yang ditapis.

Gunakan peminum puting untuk memastikan air sentiasa bersih. Selepas pemasangan di brooder peminum itu ayam akan sentiasa kering dan tidak membekukan.