Ficus Benjamin domaV južni in jugovzhodni Aziji, pa tudi v Avstraliji, Ficus benjamina – znana rastlina, ki jo je mogoče najti v naravi in ​​na mestnih ulicah. Divji primerki rastejo do višine 20 metrov v razmerah v tropih. Njihova sobna brata so precej nižja, vendar niso manj pomembna.

Ficus benjamina – so velike grmovnice ali drevesa z pokončna stebla in povešene, zelo elegantno veje, ki tvorijo širi krono. Poganjki so pokrita z gladkimi koničastih-eliptični listi so enakomerno zelene ali pester. Dolžina lista se spreminja od 6 do 12 cm. Osrednji veno in potiska dobro opazen. Na vejah s sivkasto ali svetlo rjavim, gladki listi lubja sedijo izmenično. Mlada listja je tanjša in lažja od zrelega listja.

Mnogim ljubiteljem rastlin v zaprtih prostorih se lahko zdi čudno, da njihovi zeleni hišni ljubljenčki cvetijo in celo sadijo. Kot najbližji sorodnik, fige, Benjamin Ficus tvori več kot cvetje – sciij.

Doma se to zgodi zelo redko, in doma, in ko je vsebina v rastlinjakih, po opraševanje, da zrel Ficus zaokroženo neužitne plodove rdeče-oranžno odtenek.

Ficus Benjamin v naravnih razmerahVrste, opisane pred več kot sto leti, so pritegnile pozornost pridelovalcev cvetja:

  • graciozno listje zelenih in pepelastih barv;
  • priložnost z uporabo tvorbe krošnje benjaminove smokve, da bi dobili najbolj bizaren pregled drevesa ali grmovja;
  • preprosta in enostavna oskrba.

Kako skrbeti za Benjaminovega fikusa

Fikus v Benjaminu praktično ni časa počitkaKot vse tropske rastline, Ficus benjamina ljubi toplo, brezbrižni do visoke vlažnosti in zemljo, zahtevajo dolgo bivanje v luči, vendar je strah neposredno svetlobo in ne prenašajo prepih.

Praviloma so pestre sorte nekoliko bolj kapricične kot rastline z zelenimi listi. Še posebej to zadeva osvetlitev rože. Če je običajna vsebnost gume rastlin prenašajo senci, nato pa na primer z listjem, okrašena z belo obrobo, lise ali madeži, potrebujejo malo več niz, ali kontrastne vzorce zbledi in izgine.

Zimzelena rastlina nima izrazitega počitka. Zato svetlobo, vročino, vodo in hrano zagotavljajo ficus vse leto;

  1. V topli sezoni, od pomladi do jeseni, obrat hranimo pri temperaturi od 22 do 28 ° C.
  2. V zimskem času v prostoru, kjer se lahko Ficus benjamina, biti 5-7 stopinj hladnejše, če pa temperatura pade pod 14 ° C, drevo počuti neprijetno in lahko zavržemo listje.

Related  Kako presaditi in razširiti domače šparglje

Bujna listja ficusa dobro spere s toplim tušemPoleg dolge, a temne osvetlitve in primernih temperaturnih pogojev, Ficus potrebuje visoko vlažnost. V poletnih dneh niso potrebni dodatni ukrepi.

Krono lahko umijte le s toplim tušem in pravočasno vodite prst. Toda pozimi, ko obratujejo grelne naprave, je koristno, da Benjamin ficus vklopi električni vlažilnik ali dnevno namakne liste iz brizgalne pištole.

Zalivanje in hranjenje fikusa Benjamina

Tkanje kompozicije iz tabel ficusFicus ne prenaša suše, reagira na suhost zemlje s porumeneljem in listjem. V poletnih dneh se rastlina pogosto in obilno napije tako, da se med zalivanjem površina zemlje skoraj posuši. Pomembno je, da ne dovolite stagnacije vlage. Presežek, ki se po 30 minutah odcepi v paleto, je treba odstraniti. Če ne, se celo poleti lahko soočajo z manifestacijami gnilobe korenin.

V hladni sezoni ali ko se cvet drži v hladnem prostoru, je pogostost zalivanja nekoliko manjša. Pogosto se zgodi samo enkrat na teden, da vlije tla pod fikusom Benjamina, da ohranja normalno zdravstveno stanje hišnega ljubljenčka.

Na vprašanje z vprašanjem: »Kako skrbeti za Benjaminovega fikusa?« Mnogi novinarji cvetja pozabljajo na tako pomembno stopnjo umika kot vrhunsko oblačenje. Ficus raste precej hitro, a za podporo oblikovanja krone in sočnosti listov potrebuje ne le vlago, ampak celoten kompleks hranil in elementov v sledovih.

Zato, od pomladi do začetka jeseni, v skrbi za smokve Benjamina, na fotografiji, doma, je treba vključiti redne top dressing. Najbolje je, da uporabite tekoče kompleksne izdelke za dekorativne in listopadne pridelke. Gnojila se uporabljajo v dveh tednih.

Benjamin Ficus presaditev doma

Presaditev Benjamin ficusČe pogledamo, kako se njegov ljubljenček raste in postane lepši, ljubitelj rastlin v zaprtih prostorih ne sme pozabiti, da se ne dodajo samo veje in listi. Mesec za mesecom ficus poveča volumen koreninskega sistema in tla, tudi pri stalnih topnih oblogah, postopoma postanejo skopi.

Izboljšanje stanja bo spremenilo Ficus Benjamina, je njen dom izvedena spomladi, in mladi osebki pogosto pretovoriti v novih lončkih kot odrasli.

Znak, da so korenine popolnoma pokrite z zemeljsko hrano, lahko razmislimo o njihovem nastanku iz drenažne luknje ali pogrezanja zgornjega sloja tal. Ampak bolje je, da ne dovolite in izvajate načrtovanega presaditve, saj opozarjajo na obstoj, ki je škodljiv za rastlino.

Related  Glavna stvar o zdravilnih lastnostih sandalovine

Pred presajanjem Ficus benjamina v drugi lonec, primerno posodo mora izbrati. Mlajši vzorec, bolj aktivno povečuje koreninsko maso. Zato se takšne rastline letno prenesejo v lončke, katerih premer je 2-3 cm večji kot prej. Pri odraslih fikusih je presajanje potrebno 2-3 krat manj, in če je zeleni hišni ljubljenček dosegel trdno velikost, se presaditev lahko nadomesti z zamenjavo zgornje plasti substrata.

Najboljši primer za Benjamin ficus je specializiran, pripravljen. Ampak, če hočeš doma, lahko narediš mešanico enakih delov travnega in listnega zemljišča, šote in peska.

Ficus Benjamin: oblikovanje krone in redno obrezovanje

Oblikovanje krone fikusaZa mlade poganjke Ficusa Benjamina je značilna visoka stopnja rasti in zelo prilagodljiva. Prva okoliščina obvezuje lastnika cvetja, da obvladuje redno obrezovanje. Izvaja se spomladi, ko se rastlina samo prebudi do rasti. Poleti porabijo prishchkk iz splošnega ritma, hitro rastočih poganjkov. Na koncu vegetacije jeseni, da bi razkrili Benjaminov fikus, ni potreben za oblikovanje krošnje. Vse snovi v listi in poganjki bodo z njim koristne pozimi.

Kultura zlahka prenaša obrezovanje vej, zato se ne bojite dramatične spremembe videza rastline, medtem ko je mlada. Težko bo oblikovati krono fikusa, ko se bo spremenil v brezmejni velikan.

Spomladi se ne odstranijo samo izsušene in skrajšane preveč podolgovate veje, temveč tudi odrezane veje v krpo. Če se to ne bo zgodilo, bodo vplivale na penetracijo zraka, s čimer bi povečali tveganje za glivične okužbe in širjenje škodljivcev. Za isti namen se večji del veje obdeluje z vrtnim vinom ali s praškom aktivnega oglja.

Videoposnetek o obrezovanju Benjaminove figurice doma podrobno pove, kako izvedeti ta zapleten postopek in doseči enotno rast podružnic v celotnem rastlinskem obdobju.

Bonsai iz fikusa Benjamina z lastnimi rokami

Ficus Benjamin v pisarniNajpogosteje je smokva Benjamina dobila obliko drevesa, ko je gojila. S podporo se lahko rastlina zlahka navadijo na obliko stebla in jo lahko podpira obrezovanje stranskih in radikalnih poganjkov. Toda danes lahko vidite precej nenavadne drevesa, ki temeljijo na ficusu z odprtimi deli, tkani stebri.

Na prvi pogled se lahko v domačem okolju ponovi neverjetno kompleksen dizajn. Da bi to naredili, je več mladih rastlin iste starosti posajenih v enem loncu in njihova prožna stebla so prepletena na način, ki jim je všeč. Pomembno je, da tkanje ni preveč tesno in ne preprečuje enakomernega razvoja fikusov. V tem primeru se po nekaj letih kopači razvijajo skupaj in postanejo prvotna zelena dekoracija hiše.

Related  Lepa orhideja – rumeni listi

Oblikovanje bonsaja iz fikus iz BenjaminaCvetličarji, ki imajo potrpljenje in spretnosti oblikovanja lesnih rastlin, lahko rastejo z roko bonsai iz fikusa Benjamina. S pomočjo tkanja, pridobivanja zračnih slojev in obrezovanja, navadni grm se spremeni v miniaturno kopijo starega banyana.

Ficus Benjamin: znaki in vraževerje

Mnoge houseplants, še posebej tiste, ki spadajo v zbirke cvetličarjev iz oddaljenih kotičkov na planetu, so polne legend in sujeverja. Delom od njih je mogoče zaupati, vendar je večina teh znakov idle izumov.

Kakšni so znaki o fikusu Benjamina, in ali je mogoče ohraniti to okrasno rastlino doma?

Na Kitajskem fikus Benjamina simbolizira željo po dolgoživosti in blaginjiV stoletju pred osebo, ki želi, da bi dobili fikus, opozoril, da obrat prispeva k družinski prepiri, težave v življenju in lahko celo prinese smrt. Enako ali podobno opozorilo je sledilo pri pridobivanju pošasti in drugih rastlin.

Že v 20-ih in 30-ih letih prejšnjega stoletja bi bil lastnik fikusa osumljen za spoštovanje buržoaznega načina življenja, kar je povzročilo velike težave. Danes ni takšnih absurdnih izumov. In nezahteven, hitro rastoč in zelo privlačen Ficus Benjamin je mogoče videti v stanovanjskih in poslovnih zgradbah po vsem svetu.

Čudovita rastlinaVse zgodbe, ki razkrivajo rastlino z negativne strani, nimajo nobenega resničnega razloga. Toda v domovini Fikusa Benjamina je zelo cenjen.

Na Kitajskem je to čudovito darilo, ki simbolizira željo po dolgoživosti, zdravju in vsem dobrem počutju. Na Tajskem je tovarna priznana kot uradni simbol kapitala države. 150-letni muhasti ficus na Šri Lanki velja za eno od lokalnih znamenitosti in ga obišče veliko turistov.

Sodobne vraževerje in znaki o fikusu Benjamina imajo tudi pozitiven odnos. Na primer, se šteje za dober znak, da bi rastlina pripeljala do hiše, v kateri sanjajo, da bi imel otroka. Če cvet vzame koren, bo raste dobro, potem pa bo kmalu postal dedič.

Pomlajevalno obrezovanje smokve Benjaminove smokve – video