Indoor cvet azalejeAzaleje so lepe, vendar so kaskadne. Za rastlino je bilo zdravo in obilno cvetoče, njegov lastnik bo moral biti potrpežljiv z veliko teoretičnimi in praktičnimi spretnostmi ter ustvarjati udobne življenjske razmere za okenski okvir.

Pozornost na azalejsko rožo je potrebna od prvih dni bivanja v hiši. Pogosto prinaša iz trgovskega grmičevja, pokrita z bujnim pokrovčkom rož, samo nekaj dni ali tednov se začne vdrvati, zavrže cvetje in listje, nato pa umre. Nekateri azaleji po cvetenju ne morejo okrevati in tudi vihra.

Ob soočanju s takšno situacijo se cvetoči cvetličar obtožuje ali trdi, da je azaleja enkraten cvet in ga ni mogoče hraniti doma. To mnenje je napačno! S primerno pripravo in vnemo, lepe azaleje aktivno cvetijo, rastejo in celo razmnožujejo.

Azalea po nakupu: tveganja in potrebni ukrepi

Azalejo po prevzemu je treba presaditiDa bi zagotovili rožo za dolgo in veselo sobno življenje, takoj po nakupu azaleje natančno preučite.

Kennels-proizvajalci domačih rastlin skrbijo malo za razvoj koreninskega sistema in nadaljnjo rast azaleje. Umetno prineseni na stopnjo cvetenja in posajeni v transportnih lončkih z majhno količino šotne zmesi, grmičevje dodatno obdelamo z zaviralci, sintetične snovi, ki ustvarjajo kulturo v podobnost spanja. V mešanici tal se doda dolgotrajna gnojila, katerih rezervo vzdržuje svežino in cvetenje rastline za 2-3 mesece. Korenine, pogosto poškodovane med presaditvijo, se trenutno ne razvijejo. V obratu obstaja tveganje za nastanek škodljivcev in glivičnih okužb.

Ni presenetljivo, da se nov hišni ljubljenček po nekaj trenutkih premakne iz trgovine v okensko polico, slabi in lahko umre. Prvotni pregled azaleje po nakupu je namenjen prepoznavanju obstoječih in težav pri razvoju ter odločanju o nadaljnjih ukrepih:

 1. Posebnost azaleje je, da se okoli korenskega sistema rastline tvori specifična mikroflora, katere motnja ali odstranitev grozi s težavami pri gojenju kulture.
 2. Enako nevarno je prekomerno vlaženje tal, kar vodi do razpada majhnih korenin in koreninskega vratu azaleje.

Nepravilna oskrba vodi v smrt rastlineČe po nakupu azaleje imata težave s koreninskim sistemom, sumom stanja tal, plesni ali slanosti, je bolje, da rastlino presadijo v drugo posodo, odstranjujejo poškodovano tkivo in slabo kakovost tal.

Ni potrebno presaditi azaleje, prekrito s cvetjem ali popki. Prenos na drug substrat bo za kulturo, ki vsa svoja prizadevanja porabi na številnih barvah, z močnim ali nenadomestljivim stresom.

Če gre za reševanje grmičevja, pred presaditvijo je bolje, da previdno odstranite večino cvetočih kolrolas in obarvanih popkov.

Nevarnost presaditve azaleje in pozimi, ko je rastlina v mirovanju, se zavirajo vitalni procesi, vključno z restavratorskimi. Bolje je, da poskusite počakati na obnovo vegetacije in prenesti obnovljeno grmičevje na sveže tle.

Presaditvene azaleje

Presaditev azaleje je potrebna po cvetenju je popolnaRedna presaditev azalejev se opravi, ko je masovno cvetenje končano. Tak ukrep ne bo škodoval samo kulturi, temveč bo tudi pomagal obnoviti, dati moči in postaviti temelje za nadaljnjo rast.

Hkrati postopek za notranje rododendrone ima lastne značilnosti. Najprej je treba skrbno preučiti koreninski sistem grmičevja.

Ko je azaleja skrbno odstranjena iz lonca, cvetličar najpogosteje odkrije gosto, zemeljsko grudo, podobno črno-rjavi gobici. V celoti je prodrla veliko velikih in majhnih korenin, preostali fragmenti tal pa kažejo sledi soli in mrtvih tkiv. Zato je presaditev azaleje vedno pred zdravljenjem, ki vključuje:

 • odstranitev starih substratnih ostankov;
 • obnavljanje obrezovanja korenin;
 • zdravljenje koreninskih sistemov z rastnim stimulansom in cirkonijem.

Vsa orodja, bodisi nož, pruner ali škarje, ki se uporabljajo za obrezovanje kome, predhodno obdelajo tekočine, ki vsebujejo alkohol ali žgane gorilnik.

Zaradi prekomerne gostote koreninskega sistema v loncu azaleje se izgubijo deli hranil, dostop do vlage in kisika se poslabša. Da bi odpravili razmere, se koren azaleje razreže približno centimeter od spodaj, na korenskem ovratniku in vzdolž stranske površine. Pri prehodu odstranite ostanke tal.

V tej obliki se cvet azaleje dovaja v posodo s čisto toplo vodo, v kateri so po navodilih dodani stimulans za rast korenin in cirkon z imunomodulirajočim in fungicidnim delovanjem. V času, ko cvetličar pripravi hranljivo mešanico tal, se korenine azaleje postanejo nasičene z vlago, stimulativni preparati pa bodo pokazali svoj učinek.

Priprava mešanice tal za azalejeZa razliko od številnih rastlin v zaprtih prostorih, azaleje rastejo v kislih tleh. Zato zmes za njih pripravimo posebej. Za to naredite:

 • specializiran primer za azaleje;
 • zdrobljeno parjeno lubje;
 • pesek;
 • posušen mahovec sphagnum;
 • oglje;
 • perlit in vermikulit.

Rastlina zahteva presaditev v drugo tlaNastala zmes mora biti ohlapna in zračna. Pot za transplantacijo azaleje ni potrebna globoko, glavna stvar je, da je dovolj prostora za močan sloj drenaže iz majhne ekspandirane gline in udobno namestitev koreninskega sistema:

 1. Na ekspandirano gline se vlije majhen sloj substrata.
 2. Cvet azaleje je nameščen v središču posode, okoli katerega se sveže zemlje postopoma napolnijo, tako da koreninski vrat v grmičevju ni prizadet.
 3. Podlaga se stisne in po presaditvi azaleje rahlo vlije z raztopino, v kateri je bil njen koreninski sistem prepojen.

Najboljše mesto za grmičevje po postopku je dobro osvetljeno, vendar ne pod neposrednim sončnim žarkom, kjer obratu ne ogrožajo osnutki, v bližini pa ni ogrevalnih naprav.

Azalea po presaditviV nadaljevanju po transplantaciji azaleje 3-4 dni tla ne navlažijo, nato pa se voda postopoma obnavlja z uporabo filtrirane ali stoječe vode pri sobni temperaturi. V obdobju 1-2 mesecev se mora rastlina aklimatizirati in nadomestiti izgubo koreninskega sistema.

Ker je stanje rože azaleje še vedno nestabilno, je bolje, da ga ne hranite, včasih pa cirkona dodamo v namakalno vodo.

Razmnoževanje azalejevih grmov po plasteh

Razmnoževanje azalejev s slojiZa reprodukcijo azalejev doma, lahko uporabite plasti, ki so v koreninah spomladi. Za to:

 • poganjki v spodnjih slojih grmičevja so upognjeni na tla;
 • Ostri nož na lesu se naredi s prečnim rezom, v katerega se vstavi tekma ali zobotrebec, tako da se rez ne poveže;
 • Rezilno mesto je pritrjeno z žico na ohlapno podlago;
 • apical del snemanja je dvignjen tako, da je v pokončnem položaju in je pritrjen s kljukico.

Pleš na mestu njene pritrditve na tla je posut s podlago in zaliti. Pred oblikovanjem koreninskega sistema in ločevanjem mlade azaleje iz matične rastline je več mesecev. Običajno se to zgodi z jeseni, do naslednjega pomladi pa bo sadik pripravljen za presaditev v ločeni lonec.

Razmnoževanje azalejev z divjim deljem

Na ta način se lahko razmnožuje azalea, v kateri nastajajo številne mlade poganjke, koreninski sistem je razvit in zdrav. Postopek poteka spomladi, ko kultura aktivira ne le rast, ampak tudi zaščitne sile.

Razmnoževanje azaleje z deljenjem grmovnice je tvegano, saj škodi majhnim, vendar izjemno pomembnim koreninam za rastlino. Zato je postopek zelo previden pri uporabi akutnega razkuženega noža.

Razdeljene azaleje po presaditvi v svoje lončke obnovijo moč najmanj leto dni in zahtevajo posebno pozornost in skrb.

Reprodukcija azaleje s potaknjenci

Korenina azalejeKot potaknjenci vzemite apikalne dele lanskoletnih poganjkov, dolg 7-9 cm in z nekaj popolnoma oblikovanimi listi. Rez je narejen poševno z ostrim nožem ali rezilom. Spodnji trije listi so odstranjeni in ostanejo majhen del reza. Vse ostale plošče se skrajšajo za polovico.

Za reprodukcijo azaleje doma, je bilo lažje, preden je zasadil v zemeljskih potaknjenjih za nekaj centimetrov potopljen v raztopino korenine rasti stimulatorja. To zdravljenje traja 4-6 ur.

Korenovanje sadilnega materiala poteka v ohlapnem substratu s kislinsko reakcijo. Poglobite odrezke ne več kot 2 cm na razdalji 3-4 cm drug od drugega. V pogojih toplogrednih in utišanih svetlobe bodo prihodnje rastline porabile 1,5-2 mesece. Potrebno je celotno obdobje potaknjencev:

 • hraniti pri temperaturi najmanj 25 ° C;
 • zmerno zalivanje;
 • potresemo s toplo vodo;
 • prezračite, da preprečite nastanek kondenzacije in plesni.

Reprodukcija azaleja s potaknjenciZa oblikovanje enotne krono se čas za nakladanje občasno obrača. Od rastlinjaka potaknjenci cvetov azaleje se odstranijo, ko se njihovi poganjki začnejo oblikovati na njih. Potem se mlade azaleje presadijo v svoje majhne lonce in pricked, kar bo postavilo temelje bodoče krone rastline.

Po koreninjenju in dokler odrasla cvetoča rastlina ne mine od 2 do 3 leta. Ker se azaleja po cvetenju opazno slabi, je bolje, da se prve mladice iz mladičev odstranijo.

Gojenje azaleje iz semen

Gojenje azaleje iz semenGet cvetenje azaleje iz semen je izredno težko in moteče, vendar mogoče. Za to so majhna semena pomešana s suhim peskom in posejana na površino substrata. Najboljši čas za postopek je pomlad.

Pri filmu pri temperaturi 18-22 ° C in konstantni vlažnosti v 90-100% prihodnje rastline preživijo tri tedne. Redno se brizgajo in prezračujejo, se izogibajo izsuševanju ali videzu plesni. Ko se na poganjkih pojavijo resnični listi, je čas, da potopite azaleje. In sadike, ki so dosegle velikost 10-12 cm, se presadijo v svoje lonce.

Transplantacija azaleje pravilno – video