syngonyum v notranjostiV naravi obstaja več ducat vrst sinagonija, ki naseljujejo vlažne tropske regije. Vrste sinagonija za hišno pridelavo niso tako številne. 5-6 vrst se goji po vsem svetu, neverjetno raznolikost oblik in barv pa se ustvari z vzrejo novih sort in hibridov.

Syngonium podophyllum syngonium

Sinongium Scullite SunshineNajbolj priljubljena vrsta sinagonija za gojenje hiše je ležeča nož. V hišnih zbirkah je rastlina dobila iz tropskih gozdov Srednje in Južne Amerike, kjer danes raste kot epifit.

Scutellum NephthytisV naravi so vinske trte s tanko steblo, ki pogosto tvorijo stranske poganjke, prepoznavne po zeleni puščici podobni listi. Listi z izrazitimi centralnimi venami potekajo na podolgovatih tesnih čebelah. Ker rastlina raste in se zgornje plasti gozda razvijejo, se listi trde delijo in spominjajo na tri ali pet prstov.

Shingonium Merlog MariaČeprav naravna oblika pedunculate syngonyum ni preveč dekorativna, je bila osnova za selekcijsko delo in svetovni skupnosti cvetnih pridelovalcev je dala številne sorte tega hiš.

Pixie (palčki)Poleg svetle sorte z listi zaznane, skoraj popolnoma bele, roza in vijolične barve, je pridelovalci na voljo linija umetno kultiviranih kultivarjev Pixie. To je vrsta vrste sinagonija za gojenje hiše. V prvem letu življenja rastline tvorijo bujne rozete koničastih listov različnih barv, nato pa se začne tvorjenje plezalnih stebel.

Na žalost se pritlikav sinagonija doseže s pomočjo zaviralcev rasti, tako da se sčasoma takšni vzorci ali njihovi potomci vrnejo k sebi dimenzije, ki jih daje narava.

Stingberry CreamMed vrstami sinagonija, ki so se zadnjih nekaj let razvili za domačo gojenje, obstajajo sorte ne le z dvema, temveč tudi s tremi barvnimi listi. V tem primeru so rastline bolj spektakularne kot njihove divje rastoče prednike, tako nepretrgano kot trajne.

Related  Ugotovili smo razloge, zakaj geranije ne cvetijo

Tringaf WonderV ustreznih pogojih sinagascije sinagascium doseže precejšnjo višino in letno daje dobre rastline, ki jih je mogoče uporabiti za nadaljnje vegetativno razmnoževanje notranjih cvetov. Za pridobitev novega vzorca zadoščajo majhni potaknjenci z latentno ledvico na osi listov in koreninskih rokavic.Gling Go

Za polnopravno rast cvet potrebuje podporo. Od starosti dveh let, včasih celo prej, ima rastlina obliko plezalne vinske trte, ki jo lahko po želji enostavno oblikujete.

Syngonium auritum

sinagonijDrugi v smislu distribucije v sobnih zbirkah po opisani sorti je postal modro obarvan syngonyum. To je velika plezalna liana, z visokimi stopnjami rasti, izvirnimi listi in dokaj debimi stebli. V ugodnih pogojih rastlina letno raste na 50-80 cm, zahteva močno podporo in jo je mogoče hitro razmnoževati s potaknjenci.

Značilnost kulture sedi na dolgih listih, ki dosežejo do 30 cm potaknjencev, ki postanejo 3-5 lobanje, ko rastejo. Na dnu listne plošče so ohranjeni majhni, upognjeni segmenti, ki so podobni ušesom živali.

Wingland Syngonium (Syngonium wendlandii)

Wendlandov sinagonijV spodnjem in srednjem sloju od subtropskih gozdov Kostarike živi Syngonium Wendland ali Wendland, ki se imenuje po znanem botaniku in naravoslovec. Obrisane plošče so razdeljene na tri dele in veliko manj kot osrednje. Glavna žila gostega, rahlo žametnega lista je obarvana z belim ščetkom.

Čeprav lepota in nepretrganost te rastline ni slabša od drugih vrst sinagonija za domačo pridelavo, na oknih, je to redko.

Velik makrofilum Syngonium (Syngonium macrophyllum)

velik-sylphophageMed rastlinskimi botaničnimi raritetami v sobnih zbirkah je veliko listnati sinagonij, pridelava divjih živali v gozdu iz Mehike v Ekvador. Zunaj rastline spominjajo na sinagonij nožnih čeljusti, vendar so veliko močnejše, njihovi mladi ulitki imajo koničasto obliko.

Rastlina Syngonium macrophyllum v naraviV naravnih razmerah velika trta s pomočjo zračnih korenin odlično obvladuje srednjo in zgornjo listino tropskega gozda. V hiši ta vrsta sinagonija ne doseže takšnih dimenzij in se kaže kot neselektivna, okrasna listna kultura za prostorne osenčene prostore.

Related  Kaj skrbi doma zahteva zandedeskiya?

Syngonium angustatum

odrasli list sinagonija z zmanjšanim dometomZa razliko od drugih vrst sinagonija za gojenje hiše, listi zoženega v ednini ni mogoče razdeliti s 3-5 v veliko večje število segmentov. Južnoameriška liana se popolnoma prilagodi življenju v omejeni kapaciteti lonca in je lahko nekaj metrov dolga v sobi.

Zanimiva dejstva o sinagoniji

cvet sinagonyum v notranjostiSyngonium je skupna rastlina v zaprtih prostorih, ki ni zaslužila samo odobritve samih cvetličarjev, temveč tudi strokovnjakov v feng shui. V 5-lobiranih listih vidijo znak enotnosti petih glavnih elementov.

Voda, ogenj, zemlja, les in kovina se združita, da ustvarijo idealno ravnovesje Yin-Yanga in dajo svojo moč in energijo osebi.

Če je v skladu s temi idejami dani v lonec z Syngonium na mizi, oseba, ki dela za njih, čutijo hitenja navdih prišel k njemu z novimi idejami, bo percepcija svežine in veselo veselo razpoloženje.

Zanimivo je, da so specialisti NASA, ki se ukvarjajo z okoljskimi težavami in iščejo čistilnice zraka, zelo proučevali sinagonij. Izbira takšnih poljščin bo v prihodnje pripomogla k medletničnim letom, bo astronavtom omogočila popolno avtonomijo in možnost, da ne bodo odvisne od zalog zemeljskega zraka.

Medtem ko je daleč oddaljeno vesoljsko potovanje še vedno daleč, lastniki cvetja lahko uporabljajo vse vrste sinagonija za domače rastline kot neke vrste zelene filtre. Rastline aktivno zbirajo številne hlapne organske spojine, na primer benzen, formaldehid, toluen in ksilen. Zmanjšajo koncentracijo mikrobov v zraku in pomagajo vzdrževati optimalno vlago.

Video o sinagoniju