Šparglji v krajinskem oblikovanjuNenavadna soba špargljev, flaunting na policah in okenske police v mnogih apartmajih, je trajnica večneževcev iz obsežne družine. V tem šparglju družina Asparagaceae, ki združuje tako raznolike kulture kot dracena, muskarci, aspidistra, hijacint in yucca, dolguje svoje ime.

Skupno je v naravi približno tri tisoč vrst belušev, od katerih so nekatera zelnata rastlina. Med predstavniki rodu so veliki grmičevje, polžaste vrste in liane. Zdi se, da je lahko zanimivo v rastlinah, že sto let, ki jih gojijo notranji vrtnarji, nezahtevni, dolgotrajno preučeni in opisani?

Kljub temu pa zanimiva dejstva, povezana s šparglji, zahtevajo, da si oglejte ta zeleni prebivalec v hiši.

Edinstvena struktura rastlinskega belušev

Struktura rastlinskega beluševZačne se s podrobnim pregledom strukture same rastline. Dejstvo, da mnogi pridelovalci in ljubitelji flore šteje trd elastična iglo stebla in listi špargljev je pravzaprav imenuje phylloclades ali platyclade. Dejstvo je, ves zelen del – se spremeni stebla, ki se vsako leto pojavi beli ali rožnati, majhnimi cvetovi in ​​zrela rdeča, oranžna, ali, odvisno od vrste, črne jagode s semeni znotraj.

In kje so listje? Če pogledate natančno, jih lahko najdete tudi. To je osušena trikotna lestvica na stebelih, v nekaterih vrstah, ki imajo obliko trnja.

Nič manj zanimivega je podzemni del špargljev, ki je sestavljen iz podolgovatih gobastih gomoljev in tankih korenin. Zahvaljujoč gomoljem šparglje lahko kopiči in zadrži vlago, hranila in pomnoži.

Kje je rojstni kraj belušev?

Predstavnik rodu špargljev najdemo v Indiji, na sredozemski obali Evrope, na Daljnem vzhoduObičajno domovino belušev kažejo južne ali vzhodne regije Afrike. Pravzaprav iz teh krajev izvirajo skoraj vse vrste, ki se gojijo kot domače rastline. Toda v naravi predstavnika rodu špargljev je mogoče najti v Indiji, na sredozemski obali Evrope, na Daljnem vzhodu in celo v evropskem delu Rusije.

V srednjem pasu in v južnih predelih države se na travnikih in v podrastju listnatega gozda lahko najde do osem vrst špargljev, od katerih je najbolj znana beluša. To je divja vrsta belušev, mladih poganjkov, ki se štejejo za prehransko rastlinsko in delikatesno. Zaradi močnih gomoljih korenin ta vrsta špargljev uspešno hibernuje, medtem ko se nadzemni del pomladi, ki je umrl pozimi, hitro obnovi.

Šparglji se zlahka prilagajajo različnim pogojem, kar vodi do hitre disperzije rastlin. Postopek širjenja belušev po vsem svetu spodbujajo ptice, ki jedo rastline jagod in širijo velika črna semena za več kilometrov.

Plodovi špargljevNa primer, mednarodno priznana južnoafriškim okrasne vrste, ki se izvaža v Ameriko, Avstralijo, za države Pacifika ali druge afriške države, tako enostavno vključiti v biocenoze, je danes priznan kot plevela. V nekaterih primerih na državni ravni odločajo tudi o nadzoru rastlin belušev na območju kmetijskih pridelkov.

Asparagus oblike racemus ima zdravilne lastnostiEdina izjema je šparglje oblike racemus. Rastlina, odkrita leta 1799 v Indiji in nato odkrita na drugih območjih, na primer v Nepalu, je bila danes na robu izumrtja. Razlog so koristne lastnosti špargljev, ki jih lokalno prebivalstvo imenuje “shatawari”. Če prevedete ime, ki ga sestavljata dve besedi shatum – “sto” in vari – “zdravnik”, se izkaže, da je vrsta prepoznana kot “zdraviteljica sto bolezni”. Poleg tega je izjemno ugodna tudi energija špargljev, to je ime rastline v uradno priznani razvrstitvi.

Danes je orodje, ki ga priznavajo Ayurveda in ljudska medicina iz debelih gomoljnih korenin rastlin, postalo znano po vsem svetu, zato so divji šparglje racemoze manj pogosti.

Zanimiva dejstva iz zgodovine špargljev

Špargla PharmaceuticalNajstarejše kulturne vrste so beluši, zdravilni, zdravilni ali navadni, pogosto imenovani šparglji. Da, prehrambeni špargljev, tako priljubljen pri francoskem, angleškem in drugih ljudeh, je šparglje, ki se že več tisoč let prideluje v Egiptu in Sredozemlju.

Očitno je, da prva grafična podoba rastline belušev pripada dobi egiptovske civilizacije. Šparglji so krasili drobtino naslikanega friza, ki so ga našli arheologi iz tretjega tisočletja pred novo dobo.

V literarnih virih je šparglje prvič omenil Apicius, znani rimski kulinarični pisatelj, avtor prve svetovne knjige o hrani “De re coquinaria”. Očitno so imeli Rimljani takšno strast do nežnih poganjkov, da med vojaškimi akcijami v Alpah niso zavrnili najljubše jedi. Za dobavo rimskega plemstva je bila ustanovljena posebna flota, ki je prinesla stebla od nasadov v kolonijah do metropole. Špargelj je postal najpomembnejša kultura za cesarstvo, kar dokazuje dejstvo, da je gojenje belušev v 160. let pr. N. Št. Napisal Cato the Elder, ugledni državnik te dobe.

Dekorativni špargljiV nasprotju s špargljem so se dekorativni šparglji začeli gojiti namenoma le malo pred več kot sto leti.

Taki različni šparglji

Doma se pridelujejo različne vrste špargljevPrvi po vrsti domačih rastlin te vrste je bil asparagus densiflorus. Vendar pa je zaradi resne zmede pri razvrstitvi rastlin, se je že dolgo časa nanašal na lilijo in se imenoval Asparagus Sprengeri. Že v zadnjih desetletjih je družina špargljev precej spremenila, šparglje Sprenger pa ni več ločeno. Zdaj ta vrsta densiflorus, ki nosi ime Charles Sprenger, ki je prinesel prve primerke iz Afrike in je namenjen polovico svoje življenje za popularizacijo obrat med ljubitelje sobnih rastlin.

Če bi ta tip lahko imenujemo najbolj priljubljenih na svetu, rastline pernato beluši – to je neke vrste prvakov velikosti platyclade igle, ki so zelo tanke in so veliko krajši kot pri drugih vrstah. Rastline pernato beluši so zelo priljubljeni na vzhodu, na Kitajskem in Japonskem, kot je to mogoče dobro, da formirovke in se uporablja v tradicionalnih miniatur kompozicije bonsajev.

Največji šparglji, čeprav je potrebno tudi obrezovanje, niti deset let ne morejo biti niti majhno drevo. Asparagus mladiček je avtohtono prebivališče Južne Afrike, kjer močne poganjke rastejo na 6-8 metrov. V domovini belušev se rastline uporabljajo kot živa meja na poljih in kmetijskih zemljiščih. Ne samo, da je dolgoletna kultura brez težav hitro raste, je enostaven za vezalke stebla in podporo so na voljo s čepki, ne daje napadalci in divje živali, da prodrejo v posteljo.

Šparglji sorte MeyeriNajbližji sorodnik Sprenger beluši, sort špargljev meyeri lisičjega repa prislužil vzdevek zaradi svojih zelo razvejanih zadel tako gosto pokriva platyclade, da je osrednji del stebla, ni mogoče videti. Oži proti koncu zadel res spominja puhasto rep lisica in beluši, da ta obrat je najbolj zanimiv od vseh gojenih rastlin.

Hibridni šparglji z belimi poganjkiPosebna okrasnost rastline belušev te vrste je posledica rejcev, ki so prejeli hibride s popolnoma belimi poganjki.

Šparglji vrste virgatus so zelo podobni rastlini belušev, vendar njene poganjke ne moremo imenovati delikatesa. So popolnoma neužitni, puhasti stebla pa so velikega komercialnega pomena in se aktivno gojijo za potrebe cvetličarjev. Iglavka Phyllocladia šparglje lahko obdrži svežino do dva tedna in popolnoma odklopi lepoto najbolj luksuznih cvetov v šopki.

Cvetovi špargljev: znaki in pomen

Kar se tiče barv špargljev, imajo videz elegantnih zvezd, vendar so tako majhni, da njihov videz ni preveč opazen in okrasen. Ampak s takim nepremišljenim dogodkom, ki je doma na istem dogodku nepravilen, je bil vzrok za nastanek različnih predsodkov in napak.

Bela občutljiva špargla cvetjaEden od znakov o cvetnem šparglju pravi, da se to zgodi v težavah v hiši in celo smrti enega od članov gospodinjstva. Malo verjetno je, da je to praznoverje realno osnovo, zaradi cvetja ne bo nič negativno, in škoda belušev je mogoče le, če je oseba ali hišne poje rdeče jagode zorijo po cvetenju. Sadovi rastline vsebujejo toksične saponine, draži sluznico želodca in požiralnika in povzroči drisko, bruhanje in ostale neprijetne simptome.

V plodu belušev so strupeni saponiniHkrati pa so še bolj uporabne lastnosti za šparglje veliko več, v priljubljenem jeziku viktorijanske dobe pa je špargla, ki jo ponujamo nekemu, poseben pomen. Pomembnost cvetlice špargljev, ki je vključena v majhen šopek ali upodobljena v spominu, bo gotovo privlačna za mladega človeka, ker skromne zvezde simbolizirajo naravni čar.

Špargla video