dolgoročni alusumZemljišča so nepogrešljiv element lepe gredice. Med njimi je alissum že več let priljubljen zaradi svoje nepretrganosti in dolgega cvetenja. Drugo ime – borachok, lobularia, kamnoseka. Močan vonj iz medu, ki prihaja iz alisa, privlači insektične opraševalce.

Opis dolgotrajnih tujcev

trajni alisAlissum spada v družino zelja. Okoli 40 vrst borage raste na ozemlju Rusije, med njimi so letne in trajnice. Rastline so majhne, ​​majhne, ​​štirinajstih cvetov bele, rumene ali lila barve, zbrane v krtačo. Sadje je pod, ki vsebuje veliko število majhnih semen. Koreninski sistem je vlaknat, ne globok.

Dolgoletne sorte so nizke – le 20-40 cm. Alyssum začne rasti spomladi in hitro cveti. Kraj rojstva je planina južne Evrope. Zato izgleda lepo na alpskih hribih, v robnikih, rabatkah. Na cvetlični postelji ustvarja neprekinjeno preprogo nežne in svetle barve. Fotografija alisa v krajinskem oblikovanju:alissum v loncu na mestu

Med večletnimi predstavniki rodu so priljubljene naslednje vrste: kamnita, gorata in morja.

Alyssum skalnata

Trajen grm z močno razvejano steblo je do višine 30 cm. S starostjo potrebuje rastlina pomlajevalno obrezovanje, saj je steblo golo. Priljubljene vrste alissum rock:

  1. Golden Wave -. Izvaljen grmovje do 20 cm Ta sorte Alyssum zlati oblak socvetja se pojavljajo v pozni pomladi – zgodaj poleti. Cveti drugo leto po sajenju. Padel listi srebrno-zelene barve. Rastlina dobro prenaša suho in je nezahtevna pri oskrbi.alissum Zlati val
  2. Aphrodite – nizek kompaktni grmičevje z vijoličastimi cvetovi. Cveti na začetku junija. Potrebuje malo sence v vroči vročini in blagi vodi. Raje rodovitna tla. Dobro se odziva na gnojenje s kompleksnimi univerzalnimi gnojili. Voda vode se vzreja za 20-40 g.alisum trajnice Afrodita
  3. Plenum – za sorto so značilne dvobarvne socvetje zlate barve.alissum sorta Plenum

Gora Alyssum

Alissum planinaHardy trajnica do 20 cm visok z plazeče stebla in gosto puhasti listi, zakaj se pojavljajo siva. Cvetenje se začne konec aprila. Cvetovi so rumeni, z močnim sladkim vonjem.

Alyssum Marine

Ta vrsta boraxa doseže višino ne več kot 20 cm. Kot trajnice se gojijo le na južnih širinah. V osrednjem pasu Rusije je priljubljen v enoletni kulturi. Ima trdne, skoraj ležeče stebla. Majhne z cvetjem medu vonja se zbirajo v gostih številnih krtačah. Cveti od junija do začetka zmrzali z belo, roza, lila in vijoličasto socvetje. Alyssumsko morje je enostavno množiti – gorsko rastlino. Za bogato cvetenje potrebuje svetlo sonce in hranljivo zemljo z nevtralno reakcijo.

Ta vrsta lobularij je še posebej učinkovita pri širokih trakovih, nizih, robnikih. Nenadomestljiv je kot spodnji sloj heterogenih gredic.

Raznolikost Taini Tim – snežno belo cvetje pokrivajo grmovje kot klobuk. Ta plazljiva sorta, ki ne presega 8 cm, ustvarja popolno iluzijo morske pene med balvami v kamnitih vrtovih.morje aliensum Tainey Tim

Violet Coning – sorta ampela ustvari cele jelenske slapove v visečih cvetličicah.alisum Violet Coning

Variety Princess v Purple – še ena ampelnaya sorta. V lončkih ta sorta oblikuje dolge viseče poganjke vijolične barve. V gredicah bo izgledala kot trdna preproga.alissum sorte Princess

Reprodukcija alisa trajnice

razmnoževanje alisa z divjim deljemTo rastlino razširite na tri načine:

  • semena,
  • potaknjenci,
  • delitev grmovja.

Semena so posejana na odprtem tleh zgodaj spomladi, po grožnji zmrzali.

Za seme kalivost Alyssum dolgoročno potrebujejo sončno svetlobo, tako da semena so razpršeni na površini zemlje in pritisnite navzdol rahlo z rokami.

sadike semen alisaDa bi izboljšali kalitev, je bolje, da se območje sajenja pokrije s folijo iz polietilena. Nekaj ​​dni kasneje se očisti. Sadike se ne potapljajo, zato jih ni potrebno požirati. Presežne sadike se izlivajo, pri čemer med snopi ostanejo najmanj 10 cm.

Reprodukcija s potaknjenci je primerna za odrasle rastline. Ta postopek se lahko kombinira z oblikovalskim odrezkom na začetku ali koncu poletja. Ostra pruner izrezuje odvečne veje in jih korenine v tleh. Nastale mlade rastline so zasajene na stalnem mestu, ki ni bližje od 30 cm drug od drugega.

Razdelitev grmovnic, proizvedenih v aprilu. Grmovnice so izkopane in rezane z lopato. Na vsakem delu mora biti več poganjkov. Rastline so zasajene enako kot ukoreninjene potaknjence. Po sajenju se alissum zalije.

Kako pravilno odstraniti alissum

obrezovanje trajnega alisa

Vse sorte in sorte lobularja potrebujejo redno obrezovanje. Spodbuja močno rast in boljše cvetenje.

Bushes, ki niso odrezani, sčasoma začnejo izgubljati dekorativnost. Iztrebljajo stebla in zmanjšajo število socvetij. Poleg tega, da obrezovanje uvela roke še dodatno skrajša poganjke do 7-10 cm, hkrati pa ustvarja lepe, bujne in precej redka grmovje. Ustrezno obrezovanje povečuje okrašenost in znatno zmanjša verjetnost pepelastega plesni. Rocky alissum po cvetenju skrajša za tretjino dolžine.

Škodljivci in bolezni alisa

uničevalec alisaKot vsa rastlina družine zelja, cvet alissum trpi zaradi križne bolhe. Za zaščito pred bolhami se brizga z infuzijo česna, pelin, tobačni prah. V primeru hude poškodbe se uporabljajo kemične snovi: Aktaru, Aktellik, Fitoverm.

Z visokim vlago in zgoščevanjem na borah vpliva korenasta gniloba in praškasta plesen. Rot je na njej prikazan z rumenjem listov. Oboleli primerki so izkopani, korenine se operejo v rožnati raztopini kalijevega permanganata in posajene na drugem mestu.

Ko je bolezen praškasta plesen, se listi prekrijejo s belokranjim premazom in sčasoma postanejo krhki in krhki. Močno poškodovane rastline se uničijo, preostanek pa se zdravi z raztopino fungicida. V prihodnosti je treba upoštevati režim napajanja in poskušati ne zgladiti sajenja.

Alyssum že več let v oblikovanju krajine

alissum Snežna preprogaOblikovalci raje združiti trajnice Alyssum za petunije visi-sestrelitev in prekrivanje tal, Pelargonium, turški nageljnovih žbic.

Najljubši kraj za alisume so alpski hribi. Gusto razprševanje nežnih cvetov elegantno okrašuje kamne, ki pokrivajo vse s trdno preprogo.

Visoke stopnje tradicionalno gredo na rezanje, pri čemer dodamo medene note na aromo šopki. Na gredicah so kombinirani z irises, tulipani, begonii.

Pri izbiri mesta za sajenje lobularijuma je treba upoštevati svojo močno sladko aromo. Sosednje rastline ne smejo prekinjati.

Poleg trajnic, poletne hiše in Ester Bonnet so zelo priljubljene med poletnimi prebivalci.alissum Esther Bonnet

Pristanek v primestnem območju trajnega alisa vam bo omogočil, da uživate v bujnih cvetovih in občutljivem medu od zgodnje pomladi do samega zmrzali.

Gojenje trajnega alisa – video