eksotična rastlina gloriosaGloriosa je okrasna eksotična rastlina, ki v naravi raste v toplem podnebju Južne Afrike in Azije. Spada v družino melantij, vrstni red lilije, drugo ime pa je cvet slave. Na prodajnih policah mlade rastline izgledajo nepomembno, vendar z ustrezno nego in vzdrževanjem postanejo svetlo cvetje z dolgimi spektakularnimi poganjki. Vendar, da bi se rastlina čudovito počutila dobro v zmernem in hladnem ozračju, se je treba vnaprej seznaniti z vsemi svojimi zahtevami.

Gloriosa – kaj je ta rastlina?

griza v divjiniGloriosa je trajnica. To ni preveč priljubljen med vrtnarji, tako da ima majhno število vrst. Na splošno velja, padejo na policah v obliki, v kateri rastejo naravno v tropskih gozdovih. Rejci ne silijo in ne da svoje prilagoditve, tako da ima vsakdo možnost, da rastejo na okensko polico pravi trte džungle.

Glorios je mogoče prepoznati po več razlogov:

 • stebla naravnost, svetlo zelena, lahko doseže 1-2 m dolžine;
 • rhizome – gomolji;
 • listi imajo podolgovate lanceolatne oblike;
 • Na koncih poganjkov so antene, s katerimi se lahko rastlina pritrdi na nosilec;
 • cvetovi, svetli, veliki, enojni, pritrjeni na dolge pedikle;
 • V neugodnem obdobju se lahko zračni del rastline izsuši in s segrevanjem obnovijo vegetativni procesi.

Na fotografiji gloriosa izgleda svetla in spektakularna, vendar je bolje občudovati svoj cvet od daleč, in ko delate z njo, je vredno upoštevati varnostna pravila. Dejstvo je, da je rastlina strupena za živali in ljudi. Vsebuje alkaloidni kolhicin, zlasti njegovo koncentracijo v gomoljih in semenih. Za odraslo osebo je dovolj zaužiti 6 mg snovi za smrtonosni izid. Po delu z gliozo je strogo prepovedano, da se dotaknete ust in drugih sluznic.

Kljub dejstvu, da se v naravi gliroid lahko doseže 2 m višine, hiše gojijo v lončkih. Za sajenje v odprtem prostoru ni primeren, saj bodo celo manjše sezonske nihanja temperature usodne.

Gojenje na domu

gloriosa domaZ ustrezno oskrbo doma, bo glioza izgledala spektakularno. Glavna stvar, ki jo je vredno razmisliti, je rastlina navajena na vročo tropsko podnebje in obilno zalivanje v deževni sezoni, tako da ne bo mogla nositi zmrzali. Obstaja več načinov za razmnoževanje rože, vendar je najlažja pot za nakup mlade rastline v trgovini.

Ko rastejo veličastne hiše, obstaja način, da ga posadijo na prostem. V poletnih mesecih, ko je temperatura zraka stabilno potekala na ravni 25-27 stopinj, je mogoče postaviti na ulici, in da se odstranijo prve coolings v hiši ali v rastlinjaku s koreniko in grudo zemlje.

Priporočljivo je, da rastlino premaknete v lonec – to zmanjša verjetnost poškodovanja korenin.

Načini reprodukcije glioze

Na fotografiji gloriosa pri odhodu doma se lahko razlikuje. Ta rastlina lahko raste veliko ali daje majhne ravne poganjke. Če je na tem oknu že ena taka cvet, jo lahko razširjata na dva načina. V naravi, po cvetenju obdobja, semena tvorijo na konicah poganjkov. Sesedejo se v tla, korenijo in naslednje leto proizvajajo majhne poganjke.

Reprodukcija z gomolji

proliferacija tuberosityNajlažji način za širjenje gliroid je skozi korenike. Nanaša se na gomoljaste rastline in pri razdelitvi gomolja vsak del oblikuje dolge poganjke polne dolžine. Razmnoževanje poteka spomladi, med presaditvijo rože v novo posodo. Postopek je preprost:

 • koreniko odstranimo iz tal in lepo rezimo z nožem na več enakih delov;
 • Kraj reza je treba obdelati s sesekljanim ogljem;
 • Vsaka gomolja je zasajena v ločenem loncu in posuta z zemljo nekaj centimetrov;
 • zalivanje se lahko začne šele, ko se pojavi prvi kalup, in pred tem lahko ogrejete rastlino, ki jo postavite na toplo površino.

Ko se spomladi presadijo gloriosa, je videl, da je stari korenasto oblikovan nov majhen gomolji. Samo jih je treba skrbno ločiti in presaditi v nov pot. Čez nekaj časa se spremenijo v polnopravne rastline.

Reprodukcija s semeni

semena gliozeNačin rasti gloriosa iz semen je daljši. Raste dolgo in čeprav se poganjki pojavijo hitro, se prvo cvetenje ne bo zgodilo prej kot 3-4 leta po sajenju. Če pa gomol iz odrasle zdrave rastline ni mogoče dobiti, se iz semen lahko goji tudi polna liana.

Za reprodukcijo s semeni je potrebno opraviti opraševanje rastline. Gloriosa se nanaša na samoprašne rože, postopek pa se lahko izvaja doma:

 • cvetni prah s pomočjo krtače se prenese v cvetje iste rastline;
 • po cvetenju se bodo začeli pojavljati semena;
 • jih je treba zbrati in posaditi v rodovitnih tleh;
 • Pred ukorenitvijo poganjkov jih je treba pokriti s steklom in občasno prezračevati. vzdrževanje temperature najmanj 20 stopinj.

Ko se na sadikih pojavijo majhni listi, se rastline lahko presadijo v ločene lonce in postavijo sistem za zalivanje. V pogojih dobrega oskrbe se glioza hitro razvija, vendar pa je njegova višina redko višja od 50 do 60 cm. Velikost rastlin lahko pridelujete, če jih poleti odpeljete na prostem. Že tretje leto bo mogoče opaziti, kako se pojavijo prva svetla roža.

Navodila za nego

gloriosa v loncu na uliciSoba glorioza je rastlina, ki zahteva posebno skrb. Prilagojen je vročem tropskem podnebju z nepravilnim, a bogatim zalivanjem. Cvet raste dobro na plodnih tleh. Za kupljeno mešanico je potrebno dodati humus, kompost, šoto in pesek. Gnojila periodično nanesemo večkrat – primerna je izvedba postopka spomladi, ko se rastlina preseli v večji lonec.

Obstaja več priporočil, kako vzgajati veliko in zdravo slavo, in tudi počakati na cvetenje hitreje:

 • postavite cvetlični lonec na dobro osvetljeno stran, in preden jo vzamete poleti na ulico, se postopoma prilagodite soncu;
 • obdobje aktivne rasti je konec pomladi in v začetku poletja – v tem času cvet potrebuje obilno zalivanje pri sobni temperaturi;
 • v jeseni se procesi vitalne aktivnosti upočasnijo, je treba zmanjšati zalivanje in preurediti lonec na manj osvetljenem prostoru;
 • Glirosis raste v pogojih visoke zračne vlažnosti, tako da lahko še dodatno škropite liste iz pršila.

Gloriosa potrebuje dodatno podporo, vendar ga ne obdaja, tako kot mnoge druge rastline, vendar jo pritrdijo antene, ki se nahajajo na koncu poganjkov. Podružnice so vezane tako, da ne padejo in niso poškodovane pod svojo težo.

Kako izbrati pot za gliroid?

obrat potrebuje podporoRozomom cvetja ni prevelik, zato je primeren majhen, a globok pot. Na dnu je nujno, da so odprtine za odtok presežne vlage in za prezračevanje korenin. Poleg tega je pred nanosom tal treba postaviti drenažni sloj. V tem primeru lahko kupite drenažo iz klaydita ali majhne kamenčke. V središču lonca je postavljena velika podpora – za to se bo rastlina držala posebnih klad, saj so poganjki dolgi in ne dovolj močni.

Sorte in sorte glioze

V naravi ni več kot 10 vrst glorioze. Za domačo pridelavo so najpogosteje ponujene tri glavne sorte. Rastejo v različnih regijah, vendar se počutijo tudi doma v lončkih.

Razkošje Gloriosa

luksuz luksuzaGloriosa je razkošje – vrsta, ki je najpogosteje v naravi. Raste v tropih, raje vlažno podnebje, se lahko poveča za 1,5 km nad morsko gladino. To je velik cvet – njeni poganjki dosežejo dolžine 2 m, vendar niso močni in morajo biti pritrjeni na podstavek. Cvetovi so veliki. Posamezni cvetni listi zrastejo do 8 cm. Zunaj so rožnate znotraj njihove barve variira od rumene (bližje srcu) do svetlo rdeče na koncih. Drugo ime sorte je veličastno čudovito.

Gloriosa preprosta

gloriosa preprostaTa sorta je razširjena v tropih Afrike. Njegovi poganjki zrastejo do 1,5 m, listi so značilni za vrsto Gloriosa. Srednje velika cvetovi, cvetni listi doseže do 3-5 cm na dnu, njihova širina je približno 3 cm. Imajo rumeno-zelene barve s prehodom na rdeče, ravne, skoraj upognjen navznoter.

Gloriosa Rothschild

glistioza RothschildaGloriosa Rothschild je še ena vrsta te rastline, ki je primerna za gojenje doma. Za razliko od drugih sort, ima razvejane poganjke, od katerih mora biti vsaka pritrjena na podporo. Cvetni listi so precej veliki, vsak lahko doseže dolžino do 10 cm. So rdeče, prekrite s škrlatnimi madežmi, na koncih nekoliko zakrivljenih navzven.

Gloriosa je ena od redkih eksotičnih rastlin, ki jo lahko gojijo doma. V oskrbi in vzdrževanju ni zelo čudno, dovolj je ohraniti optimalno temperaturno režim in redno navlažiti tla. Različne sorte glorioze pripadajo trajnicam, prve cvetove pa se pojavijo le nekaj let po sajenju semen v tleh. Vendar pri opravljanju vsega dela in stika s cvetom je potrebno upoštevati varnostna pravila in uporabljati zaščitne rokavice. Prav tako je vredno omejiti dostop do domačih živali – zelena masa in gomolji vsebujejo močan strup.