curgen nečesa na vrtuČe cvet ni le lep, ampak tudi koristen, bo zagotovo našel svoje mesto na vrtu. Če želite iz semen odraščati vse znane kalendule, je mogoče pravilno izbrati izraze iztovarjanja. Prav tako je pomembno, da rastlino ustvarite takšne pogoje, v katerih bo cvetoče in neprekinjeno cvetel.

Opis rastline

Kalendula v cvetličnem vrtuCalendula officinalis (ali ognjič) je pogosta in gojena v celotni zmerni coni. Je fotofilna, hladno odporna in nezahtevna za razmere. . Obrat je letna, pokončna, različne sorte višina se giblje od 20 do 70 cm Zdravila surovine so socvetja – košare. Rumene ali oranžne. Skupaj z običajno obliko cvetja je kalandula terry. Cvetoče rastline od junija do jeseni zmrzali. Sadje zorijo konec poletja – zgodaj jeseni. Razprostira samo s semeni.

Čas sedenja za semena ognjiča

Lahko rastejo ognjič iz semen, saj sejejo na odprtem tleh ali na sadikih. V drugem primeru bo cvetel že prej. Semena ognjičev na odprtem zemljišču se posadimo v dveh pogojih: spomladi, ko se zemlja suši in suši ter jeseni pred začetkom stabilnih zmrzali.

V srednjem pasu je optimalni čas za saditev spomladi drugo in tretje desetletje aprila. Tla se štejejo za pripravljene, če se opuščena zemlja strga.

Jesensko sajenje ognjič v zemljo proizvaja, ko je nočni zmrzali redno, zemlja še ni zamrznjen, vendar toplo vreme ni pričakovati.

Če posesate kalendulo pred začetkom hladnega vremena, bo imela semena čas, da prodre in se poganjki zamrznejo. Da se ne bi zamenjali z izrazi, je mogoče po zaseku zgornje plasti, ki se prekriva z zemljo, pripravljeno vnaprej in shranjeno na toplem mestu, seje v pripravljenih žlebovih.

Čas za sajenje ognjiča za gojenje na prostem se lahko razlikuje v različnih regijah. Neizkušen vrtnar jih lahko pojasnjuje s sosedami na primestnem območju.

Related  Zanimivosti o Abutilone Room Maple

rastoče sadike ognjiča iz semenSadna semena sejata od konca februarja do začetka aprila. Zmogljivosti po sajenju nalijemo s stoječo vodo in pokrijemo tako, da se zemljina ne izsuši. Večkrat na dan zavetje odstranimo, da prezračimo. Po pojavu poganjkov se zavetje odstrani. Sadike zahtevajo svetlo razsvetljavo in zmerno zalivanje. Nekaj ​​dni pred pristankom v odprtih sadik se začenja utrjevati – vzemite na ulici pri temperaturi 12-16 stopinj. Kljub dejstvu, da je rastlina hladno odporna, bodo začimbne sadike hitro rasle in manj jih bo trpelo po presaditvi.

Pravila za sajenje ognjiča v tleh

odprta kalendulaČe se pojavijo neizkušen poletnih vprašanja rezidenčni – kako rastlin ognjiča semena v odprtem terenu – ta pravila niso nič drugačni od sajenja drugih hladno odporen enoletnice – astere, ognjiča, cornflowers, sladkega graha. Za okrasitev cvetnice z letnimi, jih je mogoče posejati ob istem času.

Za boljše cvetenje nohtov je treba odstraniti najbolj osvetljena mesta.

Pred sajenjem neon, je zaželeno gnojiti tla. Padec zemljišča je na kvadratni meter:

  • 3-4 kg komposta;
  • na žlici fosforja in kalijevih gnojil;
  • velik pesek za težka glinasta tla.

Pasterizirana gnojila je mogoče zamenjati s pepelom.

Seed semena v utorov za okrasitev rastlin in cvetje za ležišča. V sadikih mora biti razdalja med semeni 8-10 cm, za enojno zasaditev v cvetličnih rastlinah ena rastlina zahteva površino 20-30 cm2. Semena sejamo na globini 2-3 cm. Od večje globine bo seme težje kaliti. Pomladne zasaditve se vlijejo s toplo vodo, jeseni pa se semena pustijo v suhem prostoru. Prvi poganjki se pojavijo po 5-7 dneh in po enem mesecu se poganjki lahko po potrebi redčijo. Dolgotrajne sadike presadimo na novo lokacijo. Kalendula zlahka prenaša presaditev tudi med cvetenjem.

bučno cvetenje neočistega na cvetni posteljiNa vsaki fotografiji z ognjami cvetov lahko vidite, da zdrave rastline svobodno rastejo, neizogibno, vsak pa osvetljuje sončni žarki. Prav tako moramo včasih izločiti plevel.

Gosta nasad, pretirano gnojenje in trajnic raste na enem mestu povečuje tveganje za črno nogo bolezni, plev in pepelasto plesen.

Skrb za rastlino

skrbi za ognjiča na grediciKer je rastlina nezahtevna, po sajenju neokrnjene kože skrbi na odprtem tleh le v periodičnem zalivanju, pletenju in krmi. Če se gnojila vnaprej nanesejo v tla, jih je treba hraniti previdno, ne da bi pri tem presegli količino. Na začetku sezone lahko oranž gnojite z dušikom, da pridobite zeleno maso. Uvaja se kot tekoča raztopina urea za pršenje ali zalivanje pod korenom. Uporabite lahko razredčeno od 1 do 10 raztopin Mullein, piščančjih iztrebkov ali infuzije koprive.

Na začetku cvetenja rastline lahko razpršimo s kompleksnim gnojilom, ki vsebuje bor. Ta mikroelement prispeva k daljšemu in bujnemu cvetju.

Zbiranje zdravilnih surovin in semen

semena ognjičaNohte bodo cvetele dlje, če se bledi socvetje odstranijo pravočasno. Ampak, če je kalendula posajena kot zdravilna rastlina, je treba v fazi popolnega odpiranja cvetov odtrgati cvetje. Bolje je to storiti v suhem vremenu.

Related  Delikatna spomladanska roža – đurđevak

Semena ognjiča zorijo konec poletja. So velike, sivo-rjave barve, videz spominja na črko “C”. Pedunice s semeni so odrezane in položene, da se posušijo v temnem prostoru z dobro prezračevanjem. Po sušenju so pleteni in shranjeni v krpo ali papirnate vrečke v suhi sobi.

Kakšna je korist ognjiča na vrtu?

ognjič na vrtuCelotna rastlina izloča phitoncide, ki, če ne uničijo škodljivca, jih odvrača. Torej, saditev ognjiča lahko očistijo jagodne postelje iz ogorčic. Še en ognjišče na vrtu pomaga proti takim škodljivcem kot:

  • medved,
  • špargljev muharji,
  • gosenica metulj.

Zelena masa rastline se lahko oreže v tla, ob uporabi obeh siderata. Ta operacija zdravi tla od filaktofagnih solanaceous in nematod. Ko rastejo ognjič iz semen za razmnoževanje tal, bodo najboljši datumi za sajenje zgodaj spomladi in avgustu.

Spomladi ognjiča na zelene mase za setev ozimnih poljščin sajenje česna, čebula, korenje, in na koncu poletja – priprava tal za naslednjo sezono.

S temi preprostimi priporočili vas bodo vse poletje veselo sončno cvetje ognjiča in nedvomno prineslo številne prednosti.

Seeding kalendula sadike v tleh – video