Infrorescence anthurija smo razpršili in pritrdili jagodeAnthuriji, domači prebivalci tropskih gozdov, pritegnejo pozornost ljubiteljev notranjih rastlin in svetle listje ter nenavadnih zračnih korenin, ki so potrebne za življenje epifitov in impresivne socvetje različnih barv. Te rastline so danes bolj priljubljene kot kdajkoli prej, zato je vprašanje razmnoževanja lepega zaprtega cvetja anthurija zanimivo za začetnike in cvetličarje z izkušnjami.

Za reprodukcijo sorte, ki vam je všeč, ni težko. Za te namene se pogosto uporabljajo vegetativne metode, kar je razloženo s primerno hitrostjo koreninjenja, razpoložljivostjo sadilnega materiala in zanemarljivo zapletenostjo postopka.

Pri presajanju se lahko odrasli anthurijski grm brez truda razdeli na več delov in se od časa do časa ločuje od nastalih koreninskih poganjkov z lastnim koreninskim sistemom.

Takšni anthurijski dojenčki, pa tudi steblo ali potaknjenci, ki se uporabljajo za razmnoževanje, v celoti zadržijo starševske lastnosti. Zato tudi lastniki redkih hibridov ne morejo skrbeti, da bodo izgubljene lepote socvetja ali listja.

Vegetativno razmnoževanje vam omogoča, da dobite novo rastlino z značilnostmi starševVendar pa niso vse vegetativne metode razmnoževanja enako učinkovite, ko gre za pridobivanje novih rastlin anthurium.

Reprodukcija listov anthurija

Tako kot drugi predstavniki družine Aroids je ta kultura izjemno težka in nenadoma oblikuje korenine na listnih lističih.
Razmnoževanje z listom se lahko uporablja za dekorativne in listopadne sorteReprodukcijski anthurijev list v večini primerov ne uspe. Za razliko od zamiokulkasa, ki tvorijo majhne vozličke na dnu listov in imajo svoj korenski sistem otrok, se anturium razpade in list umre.

Če je zbirka cvetličarja okrasno-listopadne anthurijske vrste, lahko poskusite uporabiti liste, da dobite mlade rozete. Vendar pa je v tem primeru bolje, da se peclji v vodi ne potopijo, temveč nežno prikopat pločevine v mokrem perlitu.

V toplem zraku in vzdrževanju konstantne vlage po 3-4 tednih rastlina včasih tvori korenine in je primerna za nadaljnjo gojenje anthuriumov.

Related  Kakšno oskrbo zahteva papriko?

Kako rasti anthurium iz semen?

Semena iz oblikovanih jagod so primerna za pridobivanje novih rastlinZ vsemi prednostmi vegetativnega razmnoževanja te metode ne ponujajo možnosti za pridobivanje masnih poganjkov. Za odrasle grmičevje anthurija pri ločevanju lahko damo največ 5-6 mladih rastlin, s potaknjenci dobimo še več sadik.

Razmnoževanje s semeni je edina pot doma, da istočasno raste več deset majhnih anthuriumov.

Res je, da uporaba te metode vključuje več težav in tveganj. Torej, na primer, hibridne rastline, ki predstavljajo večino na sodobnem cvetličnem trgu, ne ohranijo vedno prepoznavnih lastnosti in lastnosti. Poleg tega cvetličar mora vedeti, da je treba cvetje umetno izkopati, če namerava rasti anthurija iz semen.

Če pogledaš na anthurijevo socvetje, si lahko ogledate, da je mehur sestavljen iz drobnih biseksualnih cvetov, ki postopoma potekajo od spodaj, v smeri od peduna. Najprej zorijo piščalke in šele po 20-25 dneh se začne cvetni prah, to je moška faza cvetenja.

V naravi dišeče cvetje anthurija privabljajo veliko insektov, ki opravljajo opraševanje in prenašajo cvetni prah iz ene socvetje v drugo.

Žuželke oprašujejo anthuriumToda doma bo ta vloga morala prevzeti lastnika obrata. Če želite to narediti, morate zalogo s tanko mehko krtačo, izbrati sončen dan in vzemite cvetni prah iz ene socvetje, ga oprašite z drugo plavutko. Za verjetnost pridobivanja sadja je bilo več, polnoletne socvetje potrebujejo 5-8 dni.

Ripen jagode anthurijaOdvisno od gojenih vrst, lahko anturium na mestu ene socvetje poveže med dvema in več ducatimi jagodami. Zorenje traja 8 do 12 mesecev, medtem ko zrele plodovi imajo drugačno obliko, barvo in velikost. Da bi ugotovili, da je anturium berry je zrel, je možno, da je postalo opazno bolj konveksno in vlije. Včasih sočnate jagode praktično visijo od ušesa, držijo na tankem navojnem steblu.

Related  Vse o pristanku in oskrbi na odprtem tleh za Liatrice

Plodovi anthurija so zreli in pripravljeni za uporaboŠtevilo semen znotraj fetusa se spreminja tudi. Kot je prikazano na sliki, semena anthurija niso zelo velika in ker se njihova hitrost pasti zelo hitro zmanjša, materiala za nadaljnjo uporabo ne bo mogoče shraniti.

Za pripravo semen za sajenje:

  • zrelo sadje drozge;
  • Inokulum se odstrani iz celuloze in opere;
  • zrnca obdelamo z 0,1% raztopino kalijevega permanganata.

Za semena potrebujete lahka podlagaTa ukrep je potreben, ker se semena anthurija pred setvijo ne izsušijo, in jim grozi nastajanje razpad in plesni.

Kot odrasle rastline anthurija, semena za gojenje potrebujejo ohlapno, dobro prepustno vlago in zračno okolje.

Najbolje je, da se v ploskih posodah z majhno plastjo:

  • lahka strukturirana tla, pomešana s perlitom ali vermikulitom;
  • perlit ali mahovec sphagnum.

Semena so postavljena na vlažno površino, z lahkim pritiskom na podlago, vendar ne potresemo. Posoda za setev mora biti prekrita s pokrovom, steklom ali filmom, nato pa se pusti pri temperaturi od 22 do 25 ° C.

Po 10-11 dneh se pojavijo prvi kalčkiPo 1,5-2 tednih lahko počakate na videz prvih poganjkov, njihova kakovost in hitrost oblikovanja pa sta v veliki meri odvisna od stopnje zrelosti zbranih semen in pogojev, ustvarjenih za rast. Preden se prideluje anthurij semen, bo cvetličar moral vztrajati pri potrpljenju in vnaprej vedeti, da je to najdaljša in najtežja metoda razmnoževanja rastlin.

Poganjki potapljanja so lahko po odprtju prvega prave liste in drobne rastline se presadijo v nove posode z mešanico tal, podobno kot “odrasla” tla, vendar le z manjšimi frakcijami. Ker rastejo anthurija, gojene iz semen, se redno presadijo, postopoma povečujejo razdaljo med rastlinami.

Rastline višine 5 cm presadimo v ločene lončkeV posamičnih lončkih z volumnom 100-200 ml lahko Anthurium prevedemo, ko velikost rozete doseže 5-7 cm.

Kot pri starejših rastlinah se sadike prenesejo v nov kontejner, ko koreninski sistem v celoti absorbira količino, ki ji je dodeljena. Če je anthurium prvotno posajen v prostornih posodah, se rastlina razvija počasneje, nevarnost tlaka tal zaradi njene prekomerne moči pa se močno povečuje.

Domače anthuriji iz semen vstopijo v cvetočo sezono ne prej kot eno in pol ali dve leti.

Kljub velikemu številu rastlin, pridobljenih med razmnoževanjem semena, ne vedno njihova cvetenja popolnoma izpolnjujejo potrebe cvetličarja. To je posledica dejstva, da je večina današnjih cvetočih sort anthurija hibridi.

Related  Preproga-med na vrtu – dolgoročni alissum

Rastlina iz semen bo cvetela šele po 1,5 letPotomstvo takih rastlin, pridobljenih iz semen anthurija, se lahko dramatično razlikuje od starševskih vzorcev. To ne velja le za velikost rozete in višino rastline. Najbolj pogosto ljubitelji rastlin v zaprtih prostorih so razočarani, da cvetovi anthurija ne spominjajo na prejšnjo generacijo, niti po videzu niti barvi zajezitve.

Zato je razmnoževanje semena primerno le za sortne rastline, hibridi pa se najbolje razširjajo s priljubljeno vegetativno metodo.

Kako reproducira Anthurium – video