Kamelija v lonecV naravi so kamelije veliki grmi ali drevesa z ohlapno krono, ki rastejo na nekaj metrov. Ampak doma, skrbi za kamelijo cvet, na fotografiji, ne dobijo vsi cvetličarji. Znana pozimi cvetočo lepoto se včasih izkaže za trmast in se ne želi prilagajati življenjskim prostorom.

In vendar, če pozna skrivnosti rastlin, ustvarjanju zanj najbližjih okoliščin, lahko upamo na uslugo kameleon. Izkušeni ljubitelji kulture v zaprtih prostorih, z ustrezno skrbnostjo, se Kamelija čuti odlično, tvori veliko popkov, cvetoče vsako leto za veselje drugih.

Značilnosti kamelij in cvetja doma

Terry camellia cvetličarnaDekorativne sorte in vrste kamelij, od katerih jih je več tisoč na svetu, so neverjetno lepe. Ne morejo jih zamenjati z drugimi kulturami. Zaradi sijaja in oblike rože kamelija tekmuje le z vrtno vrtnico. Gladki, usnjavi listi bogate zelene barve imajo poudarjeno eliptično obliko in so pritrjeni na poganjke s kratkimi gostimi čebelami. Cvetje, odvisno od vrste, je lahko preprosto ali frotirno, belo, nežno rožnato, bogato z malino ali celo pestro.

Najpogosteje v domačih zbirkah najdete tri vrste tega obrata:

 • Camellia japonska ali Camellia japonica;
 • Camellia net ali Camellia reticulata;
 • kamelija gora ali Camellia sasanqua.

Dali so svetu največje število sort in hibridov, ki jih uporabljajo pridelovalci cvetja.

Camellia sorta s cvetnimi cvetoviKo je ta čudež videl le enkrat, je težko odreči skušnjavi. Ampak, da pridobljena roža ne umre, boste morali vzgajati posebno skrb za kamelijo, ko jo rastejo doma.

To pomeni, da domačo lepoto ustvarja podobnost naravne klime, zagotavlja:

 • zmerne temperature poleti;
 • hladno pozimi;
 • visoka vlažnost zraka;
 • hranilni ultralahki substrat;
 • zaščita pred prepihami in direktnim soncem.

Nega skrbnice kameleia se odzove z bujnim cvetomČe so izpolnjeni vsi pogoji, se vzpostavi vzdrževanje in skrb za rožo, kamelija, kot je na sliki, se bo odzvala s prijateljskim cvetenjem v trajanju od 2 do 4 mesecev.

Pogoji za rast kamelij in oskrbe na domu

Če ste opisali značilnosti kamelija cvet, kar pomeni, da se lahko sredstva prenese temperature do -5 ° C, cveti pri +10 ° C, skoraj brez počitka in neverjetno dekorativne praktično celo leto, si morda mislite, da je najboljši kultura za domačo zbirko št. Ampak to ni tako. Kompleksnost vsebine kamelija, ki ustvarjajo pogoje, v stanovanju je zelo težko.

Brez svetlobe zaprta balkonov, lož, teraso ali zimski vrt, da uživajo v cvetenje kamelija je verjetno ne bo uspelo, saj je odprtje popkov rastline potrebno za zimo, in zelena rast se začne s prihodom pomladi.

Kako skrbeti za kamelo doma? Kamelija skozi vse leto potrebuje dolžnost do 12-14 ur, svetlobni dan, vendar se ne odziva dobro na sončno svetlobo. Zato je v južnih oknih poleti grm z senčenjem. Toda na severni strani obrata bo zelo neprijetno, saj signalizira podolgovate poganjke, bledo in razrezane listje. Z zmanjšanjem naravne osvetlitve, ko pride jeseni, se kamelijam daje umetno osvetlitev.

Camellia bonsaiČe se v spomladanskem in poletnem času hranijo kamelije pri sobni temperaturi, bo z jesenskim nastopom v topli sobi rastlina škodljiva. Prenese se v glazirano ložo ali na ogrevan balkon, na teraso ali na drug kraj, kjer bo temperatura približno 12-15 ° C.

Related  Kako rastejo doma bonsai sakura

Kamelija tvori veliko popkovZ ustrezno skrbjo in vzdrževanjem, kamelija cvet, kot je na sliki, bo postavila veliko popkov, cvetoče se bodo začele pozimi, nadaljevale pa se bodo tudi pri temperaturah pod -10 ° C.

Zalivanje in gnojilo pri skrbi za sobno kamelijo doma

Skrb za kamelijo je zgrajena s pričakovanjem, da v naravi večina vrst raste na območjih s precej vlažnim podnebjem, ki vpliva na potrebe obrata:

 1. V poletni sobi kameliji potrebujejo pogosto obilno zalivanje. To je razloženo s porabo aktivno rastočih grmičevja in velikim izhlapevanjem vlage na površini tal.
 2. V zimskem času, pri nizkih temperaturah, čeprav kamelija cveti, potrebuje manj vode. Zato se substrat navlaži le, ko se zemeljska koma posuši v loncu.

Prekomerna vlaga mešanice tal v poletnem in zimskem času je nesprejemljiva, saj vodi do množenja bakterij, škodljivcev v tleh in povzroča gnilobe koreninskega sistema.

Mlada rastlinaVoda se uporablja kot pripravljeno, odtaljeno ali kuhano. Pri božanju kamelij v vodi se občasno dodaja citronska kislina ali ocetna kislina, da se ohrani nivo kislosti tal, ki je primeren za rastlino. Visoka vsebnost kalcijevih soli in drugih nečistoč negativno vpliva na stanje rože.

Poleg pametnega namakanja je pomembno, da kamelija zagotovi vsebnost v vlažnem zraku. Delovni ogrevalni aparati bodo povzročili padec listja in že oblikovane brsti, zato:

 • če je potrebno, lahko uporabite vlažilec;
 • poskrbite za prostoren toplotni topli tuš iz brizgalne pištole, da ne bi se dotaknili površine zemlje.

Kamnita in navijanje kamelijaZ začetkom aktivne rasti, to je, spomladi začnejo redno hraniti hišne ljubljenčke. Ta postopek v skrbi za cvetno kamelijo preživi 2-3 krat mesečno do konca julija, ki daje grmičevje organske in minerale. Nato se v drugi polovici avgusta ustavi oploditev, kar bo kameli pomagalo začeti nastajanje cvetnih brstov, nato pa popkov.

Related  Vrste sinagonija za domače gojenje

Presaditev sobne kamele za nego na domu

V naravi kamelije so veliki grmi. V pogojih ohranjanja doma cvet tudi močno raste, zato zahteva:

 • redna presaditev v lonec z večjo zmogljivostjo;
 • dodajanje svežega substrata.

Pretovor mladih rastlin se izvaja vsako leto in odrasli osebki – ne večkrat kot enkrat na 2-3 let, saj korenski sistem dopolnjuje celotno količino lonca.

Za razliko od drugih vrst, ki se spomladi prenesejo na novo prst, se konec jeseni ali pozimi presadijo sobne kameleje. Bujno cvetenje – ni ovira za ta postopek. Puhovi in ​​že odprta Corolla ne bodo padli.

Pretovarjanje rastlinKaprice kamelije se nanašajo ne le na temperaturo zraka v času cvetenja in na njegovo visoko vlažnost, ampak tudi na sestavo substrata. Za poenostavitev skrbi za Camellia cvet, kot je na fotografiji, doma je pobral najbolj strukturirano svetlobo tal zagotavlja rastline z dobro hrano in ne ovirajo pretok vode in zraka.

To je zelo pomembno, da se poveča kislost tal pri pH 4.0-5.5 enot. Če ne morete sami narediti želeno substrat enakih delov listov in borovega zemlje, perlita, šote in dodal majhno količino sesekljane lubja iglavcev in peska, da je zračnost mešanice, je mogoče kupiti že pripravljene zemlje za azaleje.

Camellia potrebuje prašek z visoko kislostjoNa dnu lonca se opravi drenažo, preko nje se vlije malo zemlje, nad katero je grm posajen z ravniniranim koreninskim sistemom. Podloga lepo spi, zlahka pripravljena okoli azaleje.

Nemogoče je pustiti, da tla skrivajo korenasti ovratnik. Enako velja za oskrbo kamelij, če se površina tal preliva s kislinami, žagami ali zdrobljenim lubjem.

Obrezovanje in nabijanje kameleja, medtem ko skrbi za cvet

Pri skrbi za kameli so potrebni obrezovanje in ščipanje rastlineObrezovanje je sestavni del skrbi za cvetočo kamelo, ki raste v prostoru. Poleg sanitarne odstranitve oslabljenih, poškodovanih in posušenih poganjkov je potrebno oblikovati krono, v nasprotnem primeru grm ne izgubi kompaktnosti, raste in postane neprimerno za vzdrževanje v hiši.

Related  Skrivnosti oskrbe doma za sobo gerbera

Oblikovanje krone kamelije poteka v času, ko se množično cvetenje zmanjšuje in rastlina ne tvori novih popkov. Odvisno od vrste cvetja v zaprtih prostorih se kamelije razrežejo do polovice dolžine poganjkov. Mesta velikih delov se obdelujejo z vrtno omako.

Izkušeni pridelovalci cvetja s pomočjo obrezovanja in oblikovanja prejmejo od kamelij elegantno steblo ali miniaturno bonsaj. Obrezovanje in prischipka pomagata aktivirati razvejanje, tako da lahko pričakujete, da bo po tem odhodu kamelija cvetela veliko svetlejšo in bolj obilno.

Toda na stopnji nastanka ploda mora cvetličar oceniti moč rastlin in prilagoditi število prihodnjih cvetov na poganjkih. Če so popki preveč, bodo oslabili kamelo in grm še vedno ne bo mogel držati velikih odprtih koronetov.

Skrivnost skrbi za kamelijo – video