anemona na primestnem območjuKako prijazno je opazovati okoli sebe tisoče lepih cvetočih rastlin, ki napolnijo zemljo. Med njimi se izstopa s svojo svetlo barvo – anemonom. To je nežna trajnica vrtnega cvetja. Njeno ime prihaja iz grške besede “anemos”, kar pomeni veter. V ljudeh se cvet imenuje anemona zaradi njenih cvetnih listov, ki reagirajo celo na šibek vetrovi.

Anemone je trajnica, katere socvetje ima različne oblike in barve. Izgleda čudovito v družbi drugih vrtnih rastlin in proti ozadju dekorativnih kamnov. Da bi se zadovoljili s temi cvetovi, je priporočljivo bolje spoznati njih.

Enostavni načini za rastline anemone

cvetijo anemone na grediciV naravi je veliko anemonov. Nekateri od njih zahtevajo skrbno nego, drugi – popolnoma nezahtevni. Razlika je razložena z dejstvom, da so te rastline gomoljnice ali korenike.

V skladu s skrbnimi opazovanji ljubiteljev cvetlic, sajenje korenin anemone in skrb za to ne zahteva posebne pozornosti. Poleg tega takšne cvetove udobno prenašajo zimo.

Preden boste posadili elegantno vrtno lepoto, morate izbrati pravo mesto. Za zaščito občutljivih cvetnih lističev od poletne vročine je bolje najti rahlo osenčeno območje. Tu bo anemona dobila dovolj svetlobe in toplote za polno rast.

Če je na nezaščitenem območju od sonca, cvetni lističi izgubijo barvo in padajo na tla. V temnem prostoru rože cvetijo kasneje in so veliko manjše.

Ker obstaja veliko različnih vrst vetrnic, so zahteve za razsvetljavo, zalivanje in sestavo tal precej različni. Toda takšni univerzalni pogoji so primerni za vse vrste:

  • rahlo zasenčen del vrta;
  • zanesljiva kakovostna drenaža;
  • ohlapna rodovitna zemljišča.

Prav ta načela bodo pripomogla k rasti neznanih sort rastlin za začetnike.

Da bi ustvarili primerno zemljo, se lahko doda majhna količina peska. To ga bo sprostilo in zagotovilo odlično kroženje zraka. Poleg tega taka tla ne zadržujejo vlage, kar prispeva k blaginji rastline.

Ko je kraj za sajenje pripravljen, morate izbrati način za rast anemone na odprtem tleh in skrb za to. Najenostavnejša je semenska setev. Ta metoda se uporablja zelo redko, ker ni vedno učinkovita. Po opazovanju vrtnarjev raste le majhen delež semen. In potem, če so sveže. Kljub temu takšna metoda obstaja.

Related  Kako skrbeti doma za alokazijo Amazonka Polly

Semena sejati v majhnih luknjah. To bo pripomoglo k temu, da se ponudba dvigne nad zemljo in strdi. Tla morajo biti porozna in ohlapna hkrati.

Če jeseni posadite jeseni, se bodo sadike pojavile v začetku pomladi. Ko se spomladi ali poleti sadijo – poganjki se prebijejo po enem mesecu. V tem obdobju jih morate pametno voditi, da ne pretiravate. Iz prekomerne uporabe lahko rastlina umre.

Nega in sajenje anemona v odprtem prostoru vegetativno pogosto uporabljajo izkušeni vrtnarji. Za to se uporabljajo korenike ali gomolji. Nato so lepo razdeljeni na dele. V vsakem je potrebno pustiti 2 ali 3 brsti. Nato bodo postali krona elegantne vrtnice.

kalitev semen anemonaČe se sprašuje o tem, kdaj bo rastlina anemone, jeseni ali spomladi, je treba upoštevati način razmnoževanja. Bolje je, da se spomladi izvede varianta korenika. V tem obdobju je rastlina polna moči in se lahko zlahka odziva na tako radikalen postopek.

Te rastline je veliko težje gojiti z gomolji. Za to, pred sajenjem, so napolnjene s toplo vodo. V tekočini se sadilni material poveča. To ugodno vpliva na hitrost kaljenja na odprtem polju.

suhe gomolje anemoneDruga možnost za pripravo gomoljev je, da se nekaj časa zavije v tkanino ali polietilen. Potem lahko nadaljujete z izkrcanjem. Prav tako je pomembno, da razmislimo o pravilih za rastline anemone jeseni.

Zgornji del gomolja je vedno ravno, zato ga postavite v luknjo, ki jo je treba obrisati. Na dnu jame je postavljena mešanica humusa in lesa, ki služi kot izhodiščno hranilo. Potem gojimo sadike na razdalji 10 cm drug od drugega. Zemljo potresemo z malo pritiska.zasaditev anemona v odprtem prostoru

Pour čista voda. Sejanje anemone jeseni v tleh je na globini od 3 do 7 cm.

Da se gomolji ne vrtijo v luknji, morajo biti pritrjeni. Ena možnost je mulčenje.

Pristojna oskrba vrtne lepote

Koga ne maram vrt, okrašen z barvitimi anemoni, ki šteje več kot 20 vrst sort. Čeprav so v naravi veliko večji – približno 170 vrst, vrtni hibridi zahtevajo skrbno nego.

Related  Vrhunec oblikovanja krajine je pezarok

mlade gomolje anemone pred polaganjem za skladiščenjeSkoraj vse vetrne elektrarne so trajnice. Vendar imajo različen odpor proti prehladom. Glede na to dejstvo je smiselno razmišljati: ali je treba zimski čas kopati anemone, da ne umrejo.

Najpogosteje se življenjska sila rastline skladišči v debelih koreninah in nežnih gomoljih. So sadilni material cvetja zgodaj spomladi ali jeseni.

Odvisno od vremenskih razmer na območju, na katerem rastline vetrnih elektrarn rastejo, je čas njihovega pridobivanja iz tal drugačen. Običajno primerni meseci so september ali oktober. Zato vrtnar samostojno odloči, kdaj bo kopal in kako hraniti anemone pozimi.

Po ekstrakciji gomoljev iz zemlje se posušijo v zasenčeni površini vrta. Potem se nadzemne stebla odrezajo in prenesejo v hladno sobo. Tam se sušijo mesec dni. Za zimo se skrivajo v kleti, kjer so čudovito ohranjene.

Posebni časovni okvir za sajenje anemonov je odvisen od podnebja in lastnosti same rastline. V južni Rusiji so rastline posajene na odprtem terenu, z začetkom v aprilu in začetku jeseni. Na hladnejših območjih je treba upoštevati vremensko in zračno temperaturo, da se izognemo zamrznitvi naprave.

Za anemone, ki se je po pristanku ukoreninila, je treba zagotoviti njeno pristojno oskrbo. Vključuje tako pomembne točke:

  1. Nežna ročna plevela mladih poganjkov.
  2. Redno sproščanje zgornjega sloja tal.
  3. Dodatna zaščita pred mrzlimi vetrovi in ​​zmrzali.
  4. Zmerno zalivanje rastline.

Poleg tega je treba hraniti mlade cvetove. To je bolje narediti v cvetenju. Če je zemljišče plodno, je dovolj časa.

Rhizomatske anemone se lahko mletijo s šoto in humusom. Najmanjša plast je 5 cm.

Cvetne variante in hibridne sorte so oplojene z minerali in elementi v sledovih. Ta pristop povečuje cvetenje.

naravna gnojila za anemonePravilna oskrba in sajenje anemone v predmestju daje odlične rezultate. Vrste Rhizome v tej regiji se čudovito širijo, zato jih je treba redno redčiti. Tako dobijo dostop do svetlobe in zraka.

Related  Glavna stvar o zdravilnih lastnostih sandalovine

Nekatere gomolje sorte so izkopane za zimo. Tisti, ki ostanejo na zemlji, je zaželeno skrbno izolirati padle liste.

zaščita rastlin pred zmrzovanjemVčasih vrtnarji uporabljajo polica za pokrivanje: iglavci lapnik ali netkani materiali. Večletne potrebe je treba pomladiti po 3 ali 5 letih.

Očarljive anemone

Anemone je predstavnik družine rastlin za buttercup. Biologi razvrstijo več kot 150 vrst. Ob upoštevanju le nekaj od njih, se lahko takoj zaljubite v to očarljivo lepoto vrta.

anemone ponudbaAnemone je naraščajoče povpraševanje v gorskih regijah Evrope in Male Azije. Ona ljubi vlažna rodovitna tla. Je gomoljnica. V mesecu maju cveti približno tri tedne z modrimi ali vijoličnimi brstiči. Raste do 20 cm v višino. Obstajajo tudi bele, modre in roza vrste nežne lepote.

anemoneAnemone luthic ima plazovito koreniko. Hitro raste, popolnoma pokriva zemljo. Višina rastline je do 25 cm. V sredini maja je v naravi cvetela s svetlo rumenimi socvetji. Gojene sorte so s škrlatnimi listi in frotirnimi listi.

anemonski hrastov gozdAnemonski hrastov grozd raste skoraj v vseh gozdovih Evrope. Cveti z belimi socvetji premera do 4 centimetra. Včasih so rožnate, lila ali kremne odtenke cvetnih listov. V dekorativni obliki je več kot 30 vrst.

Zaradi svoje privlačnosti se ti cvetovi uporabljajo za skupinsko sajenje. Lepo izgledajo ob vznožju grmovja ali v bližini vrtnih poti.

Vsaka ta elegantna lepota bo prinesla veselje pravim ljubiteljem cvetja.

Kako rasti anemone – video