Buah kacang hijauKacang polong adalah salah satu tumbuhan kacang polong yang paling popular dan bukan sahaja di negara kita, tetapi di seluruh dunia. Ini difasilitasi oleh kesaksian, kematangan awal dan hasil tanaman, serta nilai pemakanan yang tinggi dari kacang yang dikumpulkan. Malah dalam Zaman Gangsa, orang dapat mengumpul dan mengeringkan buah-buahan kekacang liar.

Hari ini kacang diiktiraf sebagai gudang protein, serat, gula dan vitamin. Kacang matang mengandungi sehingga 35.7% protein, manakala buahnya adalah satu setengah kali lebih banyak kalori daripada kentang. Hijau kacang sering dipanggil gula kerana pada masa kematangan teknikal ia berkumpul kira-kira 4,8-7% gula, banyak asid askorbik, vitamin PP, karotena dan vitamin B. Selain itu, kehadiran kacang berair natrium dan kalium, fosforus , besi dan kalsium, asid amino penting, protein dan serat.

Kacang ditanam di bawah keadaan semasa bukan sahaja kering, tetapi beku, dipelihara, tepung dan produk lain diperoleh daripadanya.

Sebelum menuai kacang harus dibersihkanTetapi bagaimana di rumah melakukan kacang kering, berkarbonat dan membeku? Bergantung kepada struktur kacang, mereka membezakan antara jenis lembut dan gula. Baki-biji daun kacang pejantan menjadi kaku apabila mereka matang, seperti lapisan yang sama dengan kertas wax atau kertas yang terbentuk di dalam. Kacang gulai boleh dimakan dengan spatula berair, tidak kurang berguna daripada buah tumbuhan.

Kacang matang, dengan kehilangan kelembapan dan pengeringan, memperoleh permukaan berkedut, tetapi terdapat jenis yang mengekalkan kelancaran dan bentuk bulat dalam bentuk kering.

Hari ini kedua-dua kacang hijau segar dan kering adalah sebahagian daripada diet banyak keluarga Rusia. Bagaimana untuk mendapatkan untuk kacang musim sejuk yang ditanam di atas katil plot mereka sendiri?

Bagaimana untuk menanam kacang polong di rumah?

Kacang kering dan hijau keringUntuk mendapatkan pea yang berkualiti tinggi, yang membawa kepada penyediaan sup, kentang tumbuk dan hidangan lain, mereka mengumpulkan buah-buahan dari kematangan lilin yang tidak mempunyai masa untuk mengisar. Untuk memastikan bahawa kacang tidak kehilangan sifat-sifatnya yang bermanfaat, adalah dinasihatkan untuk memulakan pengeringan tidak lewat daripada 5-6 jam selepas menuai. Tetapi sebelum anda mengeringkan kacang di rumah, mereka dikupas, disusun, mengeluarkan kacang yang tidak terbentuk atau rosak oleh perosak.

Kemudian kacang:

  • untuk 1-2 minit blanched untuk menetapkan warna hijau yang indah dan memelihara konsistensi krim kacang;
  • cepat disejukkan di bawah air yang mengalir atau menggunakan ais kental;
  • sekali lagi bercahaya dan sejuk semula;
  • kering dan bertaburan di atas lembaran pembakar dalam lapisan nipis.

Keringkan kacang dalam ketuharDi rumah, kacang dalam ketuhar atau pengering elektrik perlu dikeringkan dalam dua atau tiga kali makan, selama 2-4 jam, cuba sedikit sebanyak untuk memanaskan bahan mentah yang lembut. Suhu yang ideal ialah 40-50 ° C. Antara sesi di dalam oven, kacang-kacangan disimpan pada suhu bilik selama 3-4 jam. Seperti pengeringan, suhu pengeringan boleh dibawa ke 60-65 ° C, memastikan bahawa kacang tidak retak dan mempunyai warna seragam.

Kelembapan yang lebih rendah kekal di dalam kacang-kacangan yang padat, semakin lama kehidupan rak.

Kering di kacang tanahJika teknologi diperhatikan, kacang-kacangan yang disediakan untuk musim sejuk akan mengekalkan warna hijau yang sengit, dan hidangan daripadanya akan menjadi lazat dan bermanfaat.

Jika pengeringan tidak dituai kacang hampir matang hijau dan kuning, kemudian produk akhir akan menjadi lebih kasar, berkanji, tetapi agak sesuai untuk memasak sup berkhasiat, pengeluaran bijirin dan hidangan sampingan yang lain.

Dari kacang kering di rumah, anda mendapat hidangan yang indah, dari mana anda dapat membakar roti, cepat membuat bahan bakar untuk sup dan sos.

Tepung kacangBagaimana di rumah untuk menyimpan kacang yang telah kering? Memandangkan ia adalah kacang kering yang paling sering menarik perosak, kacang-kacangan yang disediakan untuk penyimpanan jangka panjang dilindungi dalam bekas kaca dengan penutup tanah yang ketat. Adalah lebih baik untuk meletakkan tin dengan kacang dalam tempat kering yang sejuk, di mana bijirin tidak akan terdedah kepada sinaran matahari. Dari semasa ke semasa, kacang-kacangan digegarkan dan diperiksa untuk serangga dan acuan.

Bagaimana membekukan kacang polong?

Kacang bekuUntuk fros frost yang sesuai, kacang hijau yang dibentuk dengan baik.

  • Sekiranya kacang-kacangan jenis gula adalah untuk pemprosesan, anda boleh membekukan kacang-kacangan dan buah-buahan secara keseluruhan.
  • Sekiranya kawasan itu tumbuh mengupas kacang, sebelum kacang beku di rumah, ia mesti dibebaskan dari bilah.

Untuk bersedia untuk kacang musim sejuk, dan dia tinggal di sekolah yang sama dan berguna sebagai katil, kacang luschat, diselesaikan, pastikan untuk pucat selama 1-2 minit dan disejukkan dengan menuang air ais. Ini tidak akan kehilangan kacang hijau dan mengekalkan konsistensi dan rasa. Apabila kacang-kacangan sejuk, ia tersebar di atas tuala kertas dan dikeringkan dengan teliti.

Penyimpanan kacang dalam peti sejukPenyebaran pada palet atau dulang, kacang tender dibekukan, ini tidak akan membenarkan kacang-kacangan individu untuk bersama-sama dan membentuk koma yang tidak berbentuk. Dan sudah beku di rumah, kacang dituangkan ke dalam beg atau bekas untuk simpanan kemudian dalam peti sejuk.

Sekiranya anda segera mengemas kacang dalam pakej dan bekas, kemudian dari semasa ke semasa, semasa proses pembekuan tidak selesai, kontena dikeluarkan dan digoncang, memecahkan ketulan terbentuk.

Kacang muda beku di dalam podKacang polong gandum di rumah dan beku di dalam buah. Untuk melakukan ini, kacang disusun, dibasuh, gentian tangkai dan kasar yang menghubungkan daun dikeluarkan. Jika dikehendaki, buah boleh dipotong menjadi 2-3 bahagian. Maka bahan mentah yang disediakan dalam colander selama 2-3 minit dicelur dan disejukkan dengan ketulan ais dan air. Adalah penting untuk menyejukkan dan mengeringkan kacang sehingga tiada kesan kelembapan di dalamnya. Dan telah menyediakan buah hijau yang diletakkan di dalam beg atau bekas tertutup rapat dan membersihkan peti sejuk di mana dituai untuk kacang musim sejuk boleh disimpan 6-8 bulan tanpa kehilangan rasa dan kualiti yang berguna.

Kacang ternakan semula jadi

Penyediaan kacang hijau yang belum matang untuk pemuliharaanSemua orang suka kacang hijau, tanpa salad percutian dan hidangan sampingan setiap hari tidak boleh dilakukan, anda boleh melakukannya di dapur anda sendiri dari bahan mentah yang dikumpulkan di plot. kacang disucikan dan berpindah sebelum menghantar bank direbus selama setengah jam, kemudian air itu tertuang, dan kering sayur-sayuran, menyebarkan pada bekas kaca, tuangkan air garam mendidih.

Untuk menuangkan setiap liter air, anda memerlukan 10 gram garam dan jumlah gula yang sama. Jika dikehendaki, anda boleh menambah rempah kegemaran anda kepada cecair, sebagai contoh, daun currant atau sayur-sayuran parsel. Tin yang diisi disterilkan. Bersama-sama dengan kacang-kacangan dengan cara ini dapat dipelihara kernel jagung, irisan lobak merah dan asparagus.

Simpan kacang di rumah lebih baik di ruangan bawah tanah atau di dalam peti sejuk.

Kacang jeruk untuk musim sejuk

Pemeliharaan kacang hijauUntuk mengumpul kacang dari katil yang diasinkan untuk musim sejuk, ia dikupas dan direbus selama 30 minit.

Disediakan dengan cara ini diedarkan lebih bank kacang kecil dan tuangkan pengasam, yang memerlukan 1 liter air, 30-40 g garam, 15-20 gram gula dan 100 ml daripada 9 peratus cuka mendidih. Selepas mengisi tin, mereka disterilkan dan dihantar ke tempat simpanan sejuk.

Bagaimana untuk mengambil kacang polong di rumah?

Pickling kacang di rumahSebelum anda boleh mencurahkan kacang atau kulat di rumah, kacang hijau yang dikumpul dibasuh dalam air yang mengalir, jika perlu, gulung atau memotong potongan kasar dari buah. Sebelum mengambil kacang polong, bergantung kepada tahap kematangan dan cara pemeliharaan yang dipilih, masak selama 5-10 minit, kemudian sejuk dan diedarkan untuk membersihkan balang. Sayuran yang disediakan dicurahkan air garam panas pada kadar 1 kg kacang mempunyai 300 gram garam.

Potongan bawang putih, lada kecil dan rempah-rempah lain akan memberikan makanan ringan asli kepada hidangan daging piquancy dan rasa cerah.

Sekarang bekas boleh ditutup dan, selepas penyejukan, dihantar ke peti sejuk untuk penyimpanan.

Kacang Kacang untuk musim sejuk – video