wain ceriBerry mabuk – ceri telah lama menjadi asas resipi untuk minuman keras, arak, wain. Wain ceri buatan sendiri disediakan semata-mata, tidak memerlukan kos kewangan yang ketara. Minuman ini sangat popular dengan penduduk musim panas, di kawasan pedalaman, di mana ceri tumbuh di hampir setiap halaman. Ketersediaan ceri dan kesederhanaan memasak membolehkan anda menikmati rasa wain di mana-mana.

Beri apa yang harus saya gunakan?

ceri masak untuk wainRasa minuman itu dipengaruhi oleh pelbagai dan kematangan buahnya. Bagaimana untuk membuat wain dari ceri di rumah yang lazat dan wangi, dengan warna kaya? Untuk hasil yang baik, beberapa nuansa harus dipertimbangkan.

Varieti manis akan menyampaikan rasa yang sama kepada produk akhir. Varieti asam membuat wain lebih “maskulin”. Di samping itu, untuk menyediakan minuman daripada beri itu akan memerlukan lebih banyak gula. Untuk wain berkualiti, anda perlu memilih ceri masak, tidak rosak. Semoga beri itu tidak akan berubah. Ceri-ceri yang putus asa dengan sia-sia merosakkan rasa wain.

Jika anda mengupas buah beri, minuman akan menjadi lembut dan lembut. Jika anda pergi, rasa anggur dari ceri dengan tulang menjadi lebih tepu, sedikit tart.

Sesetengah pakar meninggalkan batang untuk mempercepatkan proses penapaian. Ini bukan perkara asas, dan tanpa peduncle anggur itu mengembara dengan baik, mempunyai rasa yang menyenangkan.

Apa yang anda perlukan?

pinggan mangkuk untuk winemakingMinuman beri masak tidak sukar. Resipi untuk wain rumah dari ceri adalah mudah dan juga masakan pemula akan mengatasinya.

Untuk menyediakan minuman yang anda perlukan aksesori berikut:

 • tangki penapaian;
 • kasa;
 • tudung dengan meterai hidraulik atau sarung tangan perubatan;
 • tiub untuk penyaliran;
 • hidangan untuk menetap;
 • sudu kayu untuk kacau.

Untuk penyediaan wain ceri di rumah, anda memerlukan produk: 3 kg beri, 4 liter air, 1.5 kg gula. Kami menyediakan komponen, hidangan.

Sebelum anda mula bekerja, semua hidangan dibasuh dengan sempurna dan dikeringkan.

Anda boleh membuat arak dari jus ceri, tetapi anda tidak boleh mempersulit prosesnya, dan membuat minuman beri

Membuat minuman

Resipi langkah demi langkah untuk wain ceri di rumah:

 1. Beri dibasuh, kering.bilas ceri
 2. Kami memanaskan air ke suhu 25-29 ° C, larut dalamnya 1/3 gula.
 3. Kami meletakkan ceri dalam bekas dengan leher lebar, isi dengan sirap, tutup dengan kain kasa dan biarkan ia untuk penapaian selama 3-4 hari. Pada peringkat ini, gelembung ciri muncul di atas permukaan cecair, jisim itu mula sedikit mendesis. Secara berkala aduk jisim dengan sudu kayu, mengelakkan pengelupasan buah beri.tuang ceri dengan air dan tambah gula
 4. Selepas tempoh ini, masukkan cecair ke tangki penapaian utama. Di leher kami memasang topi dengan meterai hidraulik atau sarung tangan perubatan getah. Tugas utama adalah untuk mencegah udara masuk ke dalam cecair. Jika ini berlaku, keputusan akhir tidak akan menjadi wain, tetapi cuka.
 5. Selepas 4-5 hari menambah gula yang tinggal kepada hidangan. Lakukan ini dengan teliti. Lebih baik menguras sedikit cecair, larut gula di dalamnya, dan kemudian tuangkan jisim yang terhasil ke dalam bekas.proses penapaian wain ceri
 6. Biarkan ceri ceri selama 30 – 60 hari untuk penapaian lengkap. Masa bergantung kepada suhu di mana proses berlaku. Lebih tinggi indeks di dalam bilik, proses lebih cepat akan selesai.
 7. Secara berkala, kehadiran air dalam meterai hidraulik perlu diperiksa. Jika ia menyejat, air ditambah.
 8. Pada masa ini, cecair secara beransur-ansur menjadi telus, mendakan muncul di bahagian bawah bekas.
 9. Fakta bahawa proses penapaian selesai ditunjukkan oleh pemanasan wain, dan pelepasan gas dari bekas berhenti. Di bahagian bawah lapisan sedimen jelas terbentuk.
 10. Tuangkan kandungannya dengan lembut ke dalam hidangan yang bersih untuk infusi kemudian. Adalah lebih baik untuk melakukan ini dengan tiub untuk mengelakkan daripada mendapat sedimen dalam produk.
 11. Pada peringkat ini, laraskan rasa wain. Sekiranya perlu, ia dikukuhkan lagi. Untuk menguatkan minuman, alkohol atau vodka ditambah kepadanya.
 12. Cecair dicurahkan ke dalam piring dan disegel. Wain ini disimpan di tempat yang sejuk.

Semakin lama wain ceri rumah disemai, semakin terang citarasa.

Penyimpanan

wain sedia untuk digunakanAdalah baik untuk meletakkan hidangan dengan wain muda di ruangan bawah tanah, di mana suhu rendah berterusan. Dari semasa ke semasa, semak kehadiran sedimen di dalam tangki. Jika sedimen ditemui di bahagian bawah, wain dibuang ke dalam hidangan lain, menghalang sedimen dari memasuki cecair. Wain yang baik ditanam selama sekurang-kurangnya 12 bulan.

Selepas tempoh ini, produk siap dibotol dan disimpan dalam bentuk ukuporennom.

Minuman rumah akan lebih murah daripada kedai. Keuntungan besar penyediaan diri adalah seseorang yang memilih bentengnya, dalam proses menggunakan bahan-bahan semula jadi. Apa jenis wain untuk dimasak – lembut, dari beri tanpa lubang, atau membuat wain buatan sendiri dari ceri dengan tulang untuk dipilih kepada semua orang bergantung kepada pilihan.

Resipi video untuk membuat wain dari ceri