Novac se može sakupiti i osušitiLjeto završava brzo i samo žetva pomaže zimi koristiti ljekovita svojstva kućnog ljekarničkog vrta. Kako sušiti mente i druge mirisne trave za očuvanje eteričnih ulja, postoji nekoliko načina. Glavni uvjet je pravodobno prikupljanje postrojenja i poštivanje preporuka stručnjaka.

Uvjeti za žetvu metvice zimi

Da biste napravili lijekove, trebate cvjetnicuIzraz za sakupljanje sirovina je stupanj kada je postigao zrelost na tržištu. To znači da se priprema zelene mase treba održavati u vrijeme kada će postojati maksimalna koncentracija hranjivih tvari. Kada prikupiti novac za sušenje za zimu? Vrijeme prikupljanja medicinskih sirovina jest razdoblje cvatnje. U ovom je trenutku biljka puna životne moći. Miris naraste na jednoj plantaži do pet godina, a prinos u drugoj, trećoj godini je najviši.

Rezanje boje metvice na plantažamaZa mente, razdoblje berbe lišća i stabljike javlja se u lipnju i srpnju, ovisno o regiji. Ako prvi put odrezati vrhove biljaka za trećinu, a potom krajem srpnja drugi usjev će rasti. Čišćenje treba obaviti u prvoj polovici dana prije vrućine, kako bi se sačuvalo što više eteričnih ulja što je više moguće. Između vremena rezanja biljke i početka sušenja ne bi trebalo trajati više od dva sata. Kasnije će lišće već izgubiti svijetlu zelenu boju, a suha masa će biti sivkasta.

U starim vremenima u Rusiji je novac bio neophodan atribut kupke. Jezgrena metla s parzelom u kadi kupali su se crni ljudi i sam Car Peter I. Nakon kupke popili su “hladnoću”, infuziju od metvice.

Biljna biljka sjemena bit će kurativna ako se poštuju pravila:

  • Biljka nije bila tretirana pesticidima tijekom razdoblja rasta;
  • Zaobilazna prometnica automobila ne prolazi bliže od 200 metara od mjesta zbirke biljaka;
  • letci se prikupljaju ne prije početka cvjetnog grma;
  • grane s lišćem su izrezane na punoj plantaži;
  • čišćenje se provodi ujutro na suhom vremenu.

Related  Bundeve bomboni su neobično ukusni desert

Kako sušiti muž za zimu kod kuće?

Suha metvicaSušenje je očuvanje, način uklanjanja vlage. Istovremeno se zaustavljaju biokemijski procesi. U suhom materijalu, mikroorganizmi i kalup se ne razvijaju, oni su aktivni samo u vlažnom okolišu. Da biste zadržali miris začinjenog bilja, morate ih pravilno sušiti:

  • bez pristupa sunčevoj svjetlosti;
  • u prozračenom, zamračenom prostoru s temperaturom zraka do 30 stupnjeva 0;
  • snop matične staze suspendiran je metlom;
  • lišće ostavlja tanki sloj i periodički zalijepi.

Jedan od načina sušenja ljekovitog bilja kod kućePostoji nekoliko načina kako sušiti muž kod kuće. Stara klasična metoda uključivala je viseće grede na užad u potkrovlju ventilacijske sobe. U dobrom vremenu, takvi se gredovi suše u prirodnom stanju tjedan dana. Istovremeno se sve aromatske tvari kreću tijekom sušenja u listove. Biljka se smatra suhom ako se lišće lako prekida, odvajanje od stabljike. To je ono što trebate učiniti nakon završetka sušenja.

Ako se sakupi samo lišće, onda ih treba osušiti na tamnom mjestu i brže. U idealnom slučaju, ako sušenje završi za dva dana. Bilo bi neophodno koristiti ventilator koji brzo uklanja vlagu.

Sušilica za voće i povrćeDa biste sakrili kolekciju kod kuće, možete koristiti poseban sušilicu za povrće i voće. Uređaj ima različite načine grijanja, morate koristiti najslabije. Osim toga, sloj lišća treba biti tanak, tako da sušenje je brže.

Dugo su vremena biljke u seoskim kućama osušile ruski štednjak. Topli suhi zrak idealno suši komadićima medicinskih naknada. Jedina stvar koja sprečava da se svijetlo zelena, bit će odsutnost zamračenja. U ovom slučaju paketi se pokrivaju s dnevnog svjetla papirnatim kapicama.

Sušilica sa ventilatoromKako sušiti mente za zimu, ako je ulica dugo loše vrijeme? Može se koristiti mikrovalna pećnica. U tom slučaju, lišće je postavljeno u jednom sloju, štednjak je uključen povremeno 10 sekundi. U roku od 15-45 sekundi, listovi će se sušiti. Ispravno sušena paprena metvica ostane zelena.

Related  Kušamo idealni odrezak s različitim stupnjem pečenja mesa

Tako je osušeni metvica i druga bilja u starim danimaAko se kovrčava sušena u pećnici, potrebno ju je grijati na minimalnu temperaturu i uključiti način ventilacije. Zagrijavanje zelene mase promijenit će ne samo boju, već će uništiti miris. Ostavlja, isušuje, počinje obarati, rubovi se podižu. Kako biste izbjegli pregrijavanje materijala, češće provjeravajte vlagu lišća. To je optimalno ako sušenje traje oko 20 minuta.

Menta, osušena u pećniciMoguće je koristiti dehidratora kućanstva za sušenje pri najnižem režimu temperature. Nemojte istovremeno napuniti sve ladice kako biste osigurali brzo sušenje. Lišće u dehidratora treba osušiti pet minuta.

Listovi se uklanjaju u staklenoj posudi s prekršenim čepom, u tom obliku zadržavaju aromu do dvije godine. Žetvu možete pohraniti u pakete u papirnatim vrećama čvrsto zakačenim vrećicama platna. Kako pohraniti mentu ovisi o broju praznina. Ako se pripremaju različite biljke, stakleni proizvodi će biti najbolja opcija za pohranu. Ali možete napraviti zbirku nekoliko bilja, koja će biti vitaminski čaj. Mint za čaj za sušenje kao i obično, kasnije pomiješana s drugim – timijan, origano, kipreem.

Suha peleta za čajSkladištenje metvice na suhom mračnom hladnom mjestu omogućit će dugotrajnu upotrebu biljke kao začinski okus ili za medicinske svrhe. Isprva, potrebno je provjeriti sadržaj vlage proizvoda, ako je potrebno, osušiti.

Sakupljanje metvice u poljoprivrednim poduzećima

Možete kupiti suhi peleta u ljekarnamaZa velike površine, branje metvice provodi se uz pomoć posebnih uređaja koji kosaju vrhove biljaka i skupljaju ih u kontejnere. Ubuduće se ubuduće stavlja u posebne ormare s puhanjem, u ciklonske sušilice ili dehidrira u vakuumskim aparatima. Nakon toga, sirovine se slombe i šalju za daljnju obradu. Dio mase koristi se u medicinskim zbirkama ili pak pakiran u čistom obliku. Veća količina je usmjerena na proizvodnju oblika doziranja.

Video: Kako sušiti sušu za zimu u Isidri sušaru?