soppa med ärterGanska ofta älskar älskarinna sig om vilken mat som ska överraska familjen. Om valet föll på soppa med ärtor, hur man lagar ärtsoppa för att koka det är en viktig fråga som kräver rätt svar. När allt kommer omkring är smaken av skålen och dess “presentation” beroende av den.

ärtmjölÄrter var i århundraden den mest populära produkten i många länder runt om i världen. Från det grillat aromatiskt mjöl, och sedan bakat bröd och patties. De gjorde potatismos, kisseller eller kokta hela. Men den mest populära var alltid en soppa med ärtor och hemligheten att laga ärtsoppa, så att alla värdinna ville veta ärterna. Frågan uppstod för att om du lägger råa ärter i en kastrull eller gryta och kokar i minst en timme, kommer det inte att koka. Och kommer det att vara gott så en soppa? Förmodligen inte.

På jakt efter kloka lösningar

välj ärter på rätt sättAtt laga utmärkt soppa med ärtor och veta hur man lagar ärtsoppa, så att ärterna kokas, är det viktigt att lära känna honom.

Många av våra landsmän anser att ärter är en rent slavisk kultur. Faktum är att den först odlades i Indien, Kina och Tibet. Senare blev han älskad i Egypten, och sedan i Europa. På 1800-talet förbereddes ärtvätter för soldaterna i den tyska armén. Och franska kockar serverade rätter från ärtor på royalbordet.

blötläggning ärtor före matlagningDess användbara egenskaper och kaloriinnehåll lämnar ingen likgiltig. Därför är det lämpligt att veta hur mycket tid att laga ärtor i soppa för att inte förlora sina värdefulla element. Enligt observationerna av erfarna kockar kan det vara kokt i en halvtimme om produkten är fördränkt. Den krossade versionen av kulturen kokas i ca 45 minuter.

På den moderna livsmedelsmarknaden finns olika sorter av ärter. Några av dem kokas snabbt nog. Andra bör vara fördränkt. För att uppnå den utmärkta smaken av varm soppa är det önskvärt att tillämpa ett individuellt tillvägagångssätt.

Frågan om hur snabbt man lagar ärtor till soppa, ganska okomplicerat. Många hemmafruar häller först kallt vatten på det och står i 12 timmar. Det är bekvämt att göra detta på natten. I detta fall kan kocken snabbt laga en god mat.

För soppa använd blöta ärterVissa experter häll rumpan med vatten med tillsats av natron. I sådana flytande ärter hålls i ca 40 minuter. Sedan tvättas det med rinnande vatten och läggs i en matlagningspanna. Dessutom är det viktigt att överväga de grundläggande reglerna för hur man suger ärtor till soppa. Här är några av dem:

 1. Innan proceduren börjar plockas ärtor, avlägsnande av synliga bitar av skräp och smuts. Därefter kan den hällas i en kolv och spolas under rinnande vatten. Om det inte finns någon pall, faller ärtor i sömn eller skål, häll vatten och tvätta flera gånger.de blöta ärterna tvättas ordentligt
 2. Rena ärter sprids i disken, fyller den med vatten med en hastighet av 2 delar spannmål och 1 del av vätskan.Häll ärter i vattnet och laga mat
 3. Beroende på vilket vatten att suga ärtor för soppa – kallt eller varmt, kommer det att bli svullnadsprocessen. Det bästa alternativet är en temperatur på ca 15 grader.
 4. Bönor hålls i flytande tills de sväller. Det tar i genomsnitt ca 8 timmar. För groats som lagras i hushållsbehållare i mer än 9 månader, tar det upp till 10 timmar. Om kornen är fräscha eller nyligen rivna från buskarna, reduceras tiden med nästan 2 gånger.

Blötta ärter för natten är det önskvärt att sätta på ett kallt ställe. Vattnet i vilket croupen hade svällt bör dräneras. Det är inte lämpligt för sopptillverkning. Fyllda eller vita ärter kokas utan blötläggning.

Efter att ha uppfyllt de grundläggande reglerna för tillagning av groats för matlagning, fortsätter vi att förbereda en utmärkt maträtt. Men innan det bestämmer vi hur mycket man ska laga i soppbotten med blötläggning för att navigera i tid. Om ärterna är hela – ungefär en timme, den krossade versionen – upp till 40 minuter, den gamla croupen – upp till 2 timmar. Tack vare planeringen kommer varje värdinna att kunna leverera i tid en utmärkt ärtsoppa.

Praktisk guide för ödmjuka kockar

ärter av olika sorterFolkets visdom säger att det är viktigt att leva och lära sig ett sekel. De människor som gör detta ackumulerar en ovärderlig upplevelse som kan vidarebefordras till nästa generation. Denna sanning gäller för framställning av till och med till synes enkla rätter. Till exempel är vissa människor intresserade av hur mycket man ska laga ärter i soppa utan att blötlägga dem för att få en god smak. Låt oss försöka förstå detta i detalj.

Related  Sekvensen för framställning av klassisk gritene från potatis

ärter för soppaDet märktes att ibland kokar det inte ens soppade ärter i en lång tid i soppen. Därför har inte skålen en trevlig smak och arom. En av anledningarna är graden av ärtspannmål. Det är intressant att endast två sorter av denna kultur används i matlagning: socker eller slipning. Om sorten väljs felaktigt, blir det klart varför ärterna inte kokas i soppen.

För att noggrant bestämma typen av ärtor bör du vara uppmärksam på dess utseende. Om de torkade bönorna har ett skrynkligt skal, ska de inte användas för soppa.

Ofta kan sådana sorter bevaras i grönt. Lushchilnye alternativ förlorar inte sin ursprungliga form, så de är perfekta för att förbereda den första maträtten.

scrubby sorteraSå valet av betyg görs. Nu är det dags att börja laga en god måltid:

 1. Vi tar den nödvändiga mängden ärtor, vi rensar av skräp och skal. Om nödvändigt, noggrant sorterad.
 2. Vi tvättar bönor under rinnande vatten eller i en köksbehållare. Om det andra alternativet väljs, skölj rumpan tills vattnet är rent.
 3. Om du bestämmer dig för att fördyka produkten, häll den med vatten och låt den vara i 8 eller 10 timmar.ärtor tvättas och blötläggs i kallt vatten
 4. De beredda ärterna tvättas i en kolsyrare under rinnande vatten.
 5. Med en hastighet på 1 del av spannmålen i 2 delar vatten förbereder vi grytan till soppan.

Sedan följer den mest intressanta delen av den kulinariska kreativiteten – att välja ett recept. Det finns många alternativ för att laga maträtten med tillägg av produkter som:

 • röka produkter av olika sorter;Rökt kött av olika sorter
 • revben;revben
 • kycklingkött.kycklingkött

Men det viktigaste att veta hemligheten är hur man kokar ärterna i soppan så att det blir gott:

 • Välj en krossad version av spannmål eller halvor;
 • blötlägga natten innan du lagar mat
 • salt disken i några minuter tills det är klart;
 • lägg till vegetabilisk olja i soppen.

Related  Juice från äpplen till vintern, erhållen från en juicer: tips, recept, beskrivning

Sådana enkla råd bidrar till att ärtor snabbt kokar i soppa och visade sig vara en utmärkt maträtt. Alla av dem kontrolleras av tid och erfarna kockar över hela världen. Det är fortfarande att tillämpa dem i ditt kök och förbereda en bra middag för familjen.

Metoder för framställning av ärtsoppa

ärtsoppa till lunchMånga säger – hur många människor, lika många åsikter. Och det här är bra, för tack vare denna sort skapas många nya recept av till synes enkla rätter. Varianter av tillagning av soppor med ärtor skiljer sig ofta endast i ytterligare komponenter, vilket ger maträtten en utmärkt smak. Till exempel, i Italien, läggs lite vitt vin till det. I fjärran Mongoliet – tomater och gräddfil. Tyskarna älskar ärtsoppa med bacon eller rökt fläsk. Verkliga gourmeter kommer inte att vägra att prova det i någon form. Men de viktigaste ingredienserna i skålen är sådana produkter:

 • ärter;
 • morot;
 • lök;
 • salt;
 • peppar;
 • laurbladen;
 • kryddor.

Om du lägger till ytterligare produkter till det här klassiska receptet får du en ganska utsökt varm måltid.

Säd av soppa – rökt fläsk

ingredienser för ärtsoppaVissa tror att det är ganska lätt att göra soppa med rökt kött. Men för att få riktigt bra smak måste du tänka på att de är olika.

För att laga soppa med rökt kött och ärtor kommer sådana produkter att behövas:

 • rökt fläskkött
 • ärter;
 • potatis;
 • 2 lökar;
 • morot;
 • kryddor.

Först måste fläsken röktas noggrant och kokas i en liten timme eller en och en halv. I den resulterande buljongen häll ärtor, mixa och gryta i ytterligare en timme. Vid denna tid kan du skära potatis i bitar, rista morötter, laga lökar. När tiden är rätt sätts grönsaker i soppa.

För att förbättra smakegenskaperna kan du lägga en hel glödlampa i skålen. När soppan är kokad – dra ut den så att den inte löser upp.

separera kött och finhackaRökt kött avlägsnas från pannan, separerad från benet för att skäras i små bitar. Köttet kommer tillbaka till soppan.

För att göra såsen i en stekpanna häll vegetabilisk olja. Lägg det finhackade lök. När han får en gyllene färg, lägg till morötter och blanchering till halvfabrikat. Sedan hälls såsen i soppan och kokas i minst 20 minuter. Ärtsoppa med röka produkter serveras till bordetServera på bordet i varm form med croutoner, croutoner eller svartbröd.

För att förbättra rökt lukt av soppa kan det vara med hjälp av jaktkorv, om du lägger till dem några minuter före beredskapen.

Soppa med röka revben

ärtsoppa med röka revbenFör att laga maträtten behöver du följande produkter:

 • rökt fläsk revben;
 • torra hackade ärter;
 • gröna ärtor;
 • potatis;
 • smör;
 • morot;
 • lök;
 • greener;
 • kryddor (salt, peppar, curry).

Halvor av flisade ärter rengörs och dämpas noggrant. Rökta revben skärs i små bitar, läggs i en behållare, koka i 10 minuter och detta vatten ska tömmas. Koka revbenen i det nya vattnet i ca 2 timmar tills köttet faller bakom benen. Dra sedan ur pannan och skär den. I buljong häll ärtor och laga i 50 minuter. En halvtimme innan rätterna är färdiga placeras potatis och en lök i den.potatis för ärtsoppa

Förbered såsen: Hackade lökar och morötter är tärningar i smör tills gyllene. Tillsätt kryddor, gröna ärtor, blanda och skicka till kokande medium. För att elda inte mer än 5 minuter, fyll i gröna.ärtsoppa med gröna

Related  Marinerad kål “Rosa kronblad” med rödbetor

Servera soppan med röka revben och ärtor till middag som huvudrätt.

Ärtsoppa med röka produkter i kombination med svamp

ärtsoppa med svamparFör att förbereda en doftande soppa måste du ta:

 • hackade eller hela ärtor;
 • Rökt kött (revben, korv, bacon);
 • torra eller färska svampar;
 • flera potatisar;
 • selleri;
 • morötter;
 • lök;
 • grönsak eller smör
 • kryddor (salt, peppar).

Häll de torkade svamparna med kokande vatten i 15 eller 20 minuter. Rökta produkter tillsammans med ärter sätta i en kastrull. Koka över låg värme i en timme. Dra ut soppan av rökt kött, försiktigt avlägsna köttet och skär i små bitar. Tillsammans med svampar, jagar korv, bacon, dopp dem i buljong. Koka inte i mer än 20 minuter.vi skär de röka produkterna

Skär sedan i små bitar potatis och lägg i soppa. Förbered såsen från lök, riven morötter, färsk selleri, med grönsaker eller smör. 10 minuter innan beredskapen att skicka den till kokande buljong. serverar soppa till lunchNär du serverar, dekorera soppen med örter och kryddor.

Ärtsoppa med kyckling

ärtsoppa med kycklingGanska ofta, programledare för hans hushåll laga ärtsoppa med kyckling, som består av enkla ingredienser:

 • hackade ärter;
 • kycklingkött;
 • potatis;
 • morötter;
 • 1 stor lök
 • kryddor;
 • greener.

Grundtvättade ärter blötläggs i vatten i en timme. Sedan, tillsammans med kycklingen, lägg i en panna och laga i 50 minuter.

När köttet och ärterna kokar uppstår skum alltid. Det måste avlägsnas i tid för att göra skålen en vacker färg.

vi skär potatis till soppaSkalad potatis skuren i små bitar, gnugga på rivna morötter och grönsaker som skickas till buljongen. Koka kycklingsoppa med ärtor i ytterligare 30 minuter.

Förbered såsen. I en stekpanna finhackad lök och morötter. Tillsätt kryddorna, mixa och överför den färdiga såsen till soppan. Servera en maträtt med rugbröd eller kakor.

Klassisk version av soppberedning

Ärtsoppa för fastandeOm huset av någon anledning inte var kött, kan du laga en näringsrik soppa med ärtor och potatis. Det kommer att kräva en uppsättning sådana produkter:

 • krossade ärter;
 • potatis;
 • morötter;
 • flera glödlampor;
 • kryddor;
 • greener.

hjärtlig soppa utan köttPre-indränkt ärter är bättre att laga en halv timme på den lugna elden. Lägg i det skivad potatis, lök och morötter. Medan grönsakerna kokar i en kastrull, förbereder de förbandet. För att göra detta, stek löken i vegetabilisk olja tills ljusbrun färg och sätta rivna morötter. Blanda allt och simma på låg värme i 10 minuter. Färdig sås häll i kokande grönsaksbuljong. Efter 5 minuter är maträtten klar. Servera till ett bord med skivor rågbröd eller croutoner.

Original sopppuré

kräm soppa gjord av ärterFör oöverträffade gourmor finns möjlighet att laga utmärkt sopppuré från ärter. Skålens sammansättning innehåller ett antal sådana produkter:

 • ärter krossade eller krossade;
 • potatis;
 • lök;
 • kryddor;
 • greener.

Fördränkt ärtor kokas tills det är mjukt. Lägg sedan till potatis, hellök och morötter i riven form. När alla ingredienser är klara, gnides de med en bländare tills den är jämn. Det återstår att sätta salt och kryddor till smak. servera soppa med potatismosSoup-mos serveras med finhackad persilja, kakor eller rugbröd.

Vilket alternativ vi inte kom till hans tycke, ärtsoppa – en verklig källa av användbara delar på kroppen. Det viktigaste med kärlek är att laga mat och servera det. Vi kommer att önska varandra en trevlig aptit.