autorov amarilis

Kupio sam amaryllis u trgovini u obliku žarulje i mljevene pilule, sve učinio prema uputama. Cvijet je odrastao dugim listovima, a cvjetao je treću godinu. Jedna strelica s nevjerojatnim bojama. I lišće mu se ne suši. A sada cvjeta opet, pusti drugu strelicu, izbacuje još jedan list, a stari ne osuše. Moram li nešto učiniti sa starim listovima? ili neka cvijet živi, ​​kako želi, a ne da se uspe u svoj život? Tako je lijepo da će biti šteta ako umre. Hvala vam na odgovoru.

Kod kuće, od Amaryllis obitelji – Amaryllis belladonna (ili ljepote) uzgaja se samo jedna vrsta biljke. Ovo je vrlo termofilna biljka smeće koja ne podnosi niske temperature, stoga raste ekskluzivno u stanu. Ostale hibridne sorte amaryllis (foto) nazivaju se hippeastrums, mogu se postaviti na otvorenom terenu. Obje vrste su prilično slične jedna drugoj, a ponekad ih je vrlo teško razlikovati. Glavne razlike između biljaka su njihov izgled i karakteristične značajke cvjetanja.

Značajke Amaryllis

Karakteristična značajka amarilisa je da nakon završetka nestalnog razdoblja biljka najprije izbacuje cvjetni vršak, a listovi se pojavljuju kasnije, kada cvjetovi cvjetaju. Potpuno lišće nastaje tek nakon što se cvjetnica osuši.

Dodatno, amarilis ima sljedeće karakteristike:

  1. Žarulja ima oblik kruške.
  2. Tvornica cvjeta isključivo u jesen.
  3. Tijekom cvjetanja, dugi cvijet izlazi, na koji su povezani veliki cvjetovi različitih boja. Amaryllis cvjetovi rijetko prelaze 10 cm promjera.
  4. Cvetonos gusti, može imati do 12 pupova, koji izlučuju slatku aromu.
  5. U blizini majke žarulje nastaju mnoge male djece.

Da bi amarilis uživao cvjetove svake godine, razdoblje cvatnje mora se nužno zamijeniti razdobljem odmora. Tijekom tog vremena biljka će se odmarati i vratiti snage prije sljedeće sezone.

Obrezivanje lišća: učiniti ili ne?

amarilis
Nakon što je amaryllis procvjetao, njezin cvijet nicati se. Listovi mogu ostati zeleni neko vrijeme, ne treba ih odrezati. Bolje je hraniti biljku nekoliko puta i postupno ga početi pripremati za vrijeme odmora.

Related  Inokulacija kruške na stablu jabuka – kada i kako to učiniti

U tu svrhu, od kolovoza, postupno smanjite zalijevanje, a nakon nekoliko mjeseci uzmite posudu u hladnoj sobi (najmanje 10 stupnjeva topline) i nemojte vodu. Tako, tijekom vremena, i sami ostavljaju, a onda se mogu odrezati i poslati žarulju za skladištenje.

Ako se zalijevanje nastavlja, odnosno lišće ostaje zeleno. Ako postoji barem jedan “live” list, razdoblje ostatka cvijeta neće se dogoditi.

Dakle, prisutnost zelenog lišća u biljci nakon cvatnje može ukazivati ​​da je hibridna vrsta ili razdoblje odmora. Naravno, zaista je šteta što je sada cijep i cvjetanje. Autor treba dati američkoj prilici za cvjetanje, a zatim ga prenijeti na počinak.

U slučaju da se biljka ne smije odmoriti, neprestano zalijevati, konačno se žarulja iscrpljuje, a cvijet može umrijeti.

Uzgoj Amaryllis – video