Moji mali unuk jednostavno obožavaju kupu. Obično ga kupujemo na tržištu, ali ove smo godine odlučili uzeti mali kutak u vrtu na dači do korisnog grma. Jedino što ju je smeta njezini su oštri trnje. Reci mi, kakve su kupine bez trnja bolje rasti na privatnoj zemlji?

kupinaKupine u vrtnim prostorima – fenomen nije tako rijedak. Njezine crne bobice su vrlo ukusne i zdrave. Međutim, mnogi vrtlari su odvraćeni od prisutnosti šiljaka na izbojcima. Doista, žetva ili podrezivanje pretvara u pravi mučenje: šiljci čvrsto drže za odjeću i krv kako bi ogrebali svoje ruke.

Međutim, raste kupina može biti prilično “bezbolno” ako kupite kupinskih sorti bez trnja. Prema njihovom ukusu, oni nisu inferiorni prema njihovoj bodljoj braći, i mnogo je lakše brinuti se za takav grm.

Najpoznatije vrste kupina su:

  • Glavni Josip;
  • Crni saten;
  • Navajo;
  • Doyle.

Raznolikost vođa Josip

poglavica Josip

Moćni grm s polu-rastućim izbojcima dobro je razgranat i raste vrlo brzo, dostižući visinu od više od 4 m, ali nema puno korijena. Plodosno plodno od kolovoza za 1,5 mjeseci. Za 4 godine nakon sadnje iz jednog grma, možete skupiti više od 30 kg bobica težine 12 g svake. Plodovi sorte su kiselkasti, u kišnom ljetu, kiseli okus prevladava u okusu.

Polugotrajni izbojci lako se sakriti zimi, ali vinova loza nije vrlo fleksibilna i ponekad pauzi.

Raznolikost je otporna na bolesti i štete od štetnika, a također je dobro aklimatizirana u različitim regijama.

Grade crni saten

crni saten

Visoki grm može doseći do 7 m visine. Granice rastu okomito, ali kad dosegnu 1,5 m, kreću se u vodoravni položaj. Ne širi se izvan vrta. Lagano izdužene bobice sazrijevaju krajem srpnja, imaju slatki okus i jak okus. Prinos iz jednog grma iznosi do 25 kg.

Razdoblje plodnosti traje do rujna, a često i sve bobice nemaju vremena za potpuno sazrijevanje prije početka prvog mraza.

Općenito, sorta je rijetko bolesna, ali ponekad je pod utjecajem sive truleži. U teškom mrazu moguće je zagladiti savjete.

Raznolikost Navajo

navajo

Srednje veličine grm s ravnim izbojcima ne vise od 2 m. Jedna od najpretenciznijih sorti, lako održavana, može rasti na zasjenjenim površinama. Voćarstvo počinje krajem kolovoza i traje do kraja rujna. Bobice nisu veoma velike (do 7 g), ali obilno pokrivaju grane – do 400 komada na jednom. Slatko prevladava u okusu, bez zamaha.

Jedna od prednosti sorte je dobra transportnost ploda.

Navajo praktički nije bolestan i ne zahtijeva sklonište u područjima s vrlo hladnim zimama (do 20 stupnjeva ispod nule).

Sortiraj Doylea

Doyle

Jedna od novih hibridnih sorti s maksimalnim prinosom. Grm ima vodoravne izbojke, raste do visine od 4 m. Bobice počinju sazrijeti u srpnju, mala su (5-8 g), ali na jednom kistom su oko 100 plodova vezani. Ripe kupine su vrlo mirisne i ukusne, s laganom kiselinom.

Raznolikost ima visoku otpornost na sušu i gotovo se ne razbolijeva, ali treba sklonište u hladnoj zimi.

Blackberry Black Satin: značajka raznovrsnog videozapisa