Imam puno ružičastih grmlja na mjestu. Uvijek sam kupovala gotove soje, a moj prijatelj me savjetovao da pokušam uzgajati ruže uz pomoć krumpira. Kaže da su reznice u njoj dobro uspostavljene. Reci mi kako uzgajati ružičnu kuću u krumpira?

Svatko tko voli ruže, barem je jednom pokušao samostalno uzgajati, a rezultati nisu uvijek ohrabrujući. Kao što znate, ruža je malo kaprirna, a ne svatko može dobiti novu sadnicu.

ruža i krumpir

Reznice koje se često koriste za razmnožavanje umiru tijekom korijena: od nedostatka kisika kada klijaju u vodi, ili se suše pomoću metode sadnje u tlo za klijanje. Kako bi izbjegli ove pogreške, iskusni proizvođači cvijeća savjetuje se da pokušaju uzgajati ružičaste kuće iz ručke u krumpira. Krumpir ne samo da održava potrebnu razinu vlage, već i podijeliti s reznicama škrob.

Priprema reznica

priprema reznica

Za klijanje možete koristiti obje reznice iz grma koja raste na krevetu cvijeća i reznice iz cvijeta u buket. Za pripremu rezanja za ukorjenjivanje:

  1. Imati dobar zdravi pucanje s oštrim nožem ili prunerom dužine do 25 cm.
  2. Gornji rez treba izbočiti iznad bubrega za 1,5 cm, a izrađen je pod pravim kutom.
  3. Donji rez mora biti pod jakim kutem.
  4. Uklonite lišće iz reznica ostavljajući nekoliko komada na vrhu.
  5. Procesne sekcije s kalijevim permanganatom (slaba otopina).
  6. Stavite rezanje na dan u otopini za stimulaciju rasta (Kornevin ili Heteroauxin).

Korištenje biostimulatora dovest će do pojave korijena, a nakon nekoliko tjedana stabljika će već klijati. Bez stimulatora rasta, ovaj proces će se povući za mjesec dana.

Sadrži reznice u krumpir

reznice u krumpira

Pripremljena svrdla izrezana u gomolji krumpira s oštrim izrezom. To bi trebalo biti bez oštećenja i bez oči. Jedan krumpir zalijepljen u jedan krumpir.

Krumpir i reznice treba posaditi u lonac s tvarima hranjivih tvari, postaviti drenažni sloj ekspandirane gline na dnu posude i prekriti staklenom posudom odozgo. Možete koristiti plastičnu bocu.

reznice posađene u bocama

Listovi na reznicama ne bi trebali dirati bočne strane limenke.

Njega za ručkom

Stavite posudu s reznicama na toplom mjestu s dobrom rasvjetom. Voda dva puta dnevno u deset dana, izbjegavajući stagnaciju vode, inače se stablo može truliti. Dobro je nanijeti raspršivanje lišća.

Related  Krizantema Bacardi – kraljica buketa

Nakon izbojka (nakon dva ili tri tjedna) staklenku se povremeno treba otvoriti, postupno temperirajući ružu pod normalnim temperaturnim uvjetima. Svaki put kada se vrijeme zadržavanja s otvorenim lončićem poveća, a nakon dva tjedna potpuno se očisti.

Ako stabljika s novim izbojcima također izbacuje pupoljak, mora se odrezati tako da ne oduzme snagu od cvijeta.

Slijetanje ukorijenjenih reznica na cvjetni krevet

ukorijenjena crna stabljika

Ruže uzgojene u krumpira, u usporedbi s običnim sadnicama, imaju nešto smanjeni imunitet. Stoga ih treba prosijati na otvoreno tlo, tako da prije početka mraza grm ima vremena da raste.

Za zimu bi trebala biti skrivena mlada ruža. Da biste to učinili, možete uzeti grančice borove ili raspršiti grm s pahuljastim lišćem s voćnih stabala i grmova, a na vrhu postaviti zemlju tako da lišće ne puše daleko od vjetra. Izolirajte ružu tek nakon neprestanog hlađenja (5 stupnjeva ispod nule), ako je to učinjeno prerano, početi klijati.

Video o pravilima ukorjenjivanja ruže u krumpiru