Prošle godine, za moj rođendan, predstavio sam se Lucerne begonijama s vrlo lijepim cvjetovima. Ali ove godine nije cvjetao. Recite mi, zašto cvjetanje lucerne ne cvate i je li moguće obnoviti cvjetanje?

Begonija Luzern je dekorativno-lignjena begonija, pa je glavna “vrijednost” i ornamentiranje biljke njezin lišće. Prilično su velike, lijepe zasićene zelene boje s refleksijom, crvene od donje strane.

bogata begonia lucerne

Uz pravilnu njegu begonije, Lucerna će oduševiti svoje vlasnike ne samo s bujnim lišćem, već i neobično lijepim cvjetovima – ružičastim i prilično velikim.

Važno je napomenuti da nakon što su cvjetovi izblijedjeli, begonija proizvodi voće, koje (nakon zrenja) možete umnožiti biljku.

Ova vrsta ukrasnog bilja može cvjetati od kraja zime i do samog početka ljeta. A ako Luzernova begonija ne procvjeta, razlozi mogu biti skriveni u pogrešnoj njezi.

Begonija lucerne ne cvjetaju

Za ovaj stupanj begonije ukrašavali prag s elegantnim bojama, morate obratiti pozornost na sljedeće točke:
• kakva je rasvjeta u loncu;
• koja je temperatura u prostoriji gdje se nalazi lonac;
• ono što se hrani cvijetom;
• koliko je vremena bilo rezanje i presađivanje.

Nedovoljna rasvjeta

mjesto begonije

Budući da begonija pripadaju fotofilnim biljkama, nedostatak osvjetljenja također utječe na periodičnost cvjetanja. Prozor na kojem se nalazi lonac s begonijom mora biti dobro osvijetljen, ali ne i izravnim zračenjem – biljka će dobiti zapaljenje od njih. Idealno mjesto će biti istočni ili zapadni prozori.

Odabir jednom za pot “rezidenciju”, ne trebate ga često preurediti – cvijet ne podnosi promjene.

Niska temperatura

Begonia Luzern je termofilni cvijet. Udobna temperatura za njega, na kojoj su položeni pupoljci, zimi čini najmanje 18 stupnjeva topline. Ljeti je bolje održavati temperaturni režim ne više od 20 stupnjeva Celzijusa. Kršenje temperaturnog režima može dovesti do neuspjeha u cvjetanju.

Nepravilno hranjenje

Jedan od razloga nedostatka cvjetanja u Luzernovoj begoniji može biti višak dušičnih gnojiva. Sve kuće biljke se povremeno hrane. Vrsta gnojiva ovisi o pojedinim biljnim vrstama. Za oblikovanje bujne zelene mase dekorativne listopadne biljke obično se unose s dušikovim gnojivima, od kojih lišće raste.

Related  Upotreba lupina za oplodnju krumpira

cvjetnu luceru

Da pobjegne, Luzerna je bacila cvjetnicu, mora se gurnuti na ovo – da hrane složeno gnojivo za cvjetnice s učestalošću svaka dva tjedna.

Propušteni obris grmlja / presađivanje

stari grm begonije lucerne

Begonia cvjeta na mladim izbojcima, tako da cvjetanje može prestati ako ga redovito ne izrežete (osim gomoljastih sorti). Za biljka ne raste, a lišće ne brusiti, ona mora biti formirana na vrijeme.
Da biste to učinili, odrežite vrh mladog cvijeta (visine oko 7 cm). Novi izbojci također su iskorijenjeni čim rastu do 10 cm.
U slučaju kada trebate ponovno zivjeti staru biljku, probuditi bubrege, odstraniti gornji bubreg i ukloniti donje lišće. Ako to ne pomogne, trebate odrezati vrhove za transplantaciju u zasebne lonce da biste rastali novi grm.
Kako cvijet raste svake dvije godine, poželjno je presađivati ​​begoniju na novo tlo i posudu veće sposobnosti.

Video o obnovi begonije