Pozdrav gospodo! Vrlo me muči jedno pitanje. Mogu li primijeniti tehnologiju sadnje i uzgoja jagoda u Rusiji na engleskom farmu? Hvala na odgovoru.

Način uzgoja jagode prikazan na video pronašao je aplikaciju iu Rusiji. To se naziva hidroponi – kada se biljke uzgajaju pomoću posebnog supstrata koji ne sadrži zemlju. Najčešće se koriste u hidroponici u staklenicima, a ne samo pitke jagode, nego i druge biljne vrste. Ova tehnologija omogućuje vam dobivanje dobre žetve bez obzira na klimatske uvjete.

Prednosti korištenja hidroponijejagoda u tavi

Metoda hidroponije često se koristi za proizvodnju usjeva u neobičnom vremenu, to jest gotovo cijele godine. To je osobito važno za regije u kojima temperatura nije baš pogodna za ovu bobicu koja voli ljubav. Osim toga, glavne prednosti hidroponije su:

  • bogatije i kvalitetnije žetve;
  • sposobnost uzgoja usjeva u područjima gdje je tlo neplodno (budući da se ne koristi za sadnju);
  • jednostavnost skrbi i berbe, jer su police s biljkama iznad razine zemlje.

Hranjivi supstrat za jagode mora biti porozan i dobro pustiti u zrak i vlagu.

Hydroponics se može koristiti ne samo u masovnoj kultiviranju jagoda. Vrlo često koriste hortikulturi, prilagođavajući tehnologiju u kućnim uvjetima, na primjer, rastuće bobice na balkonu ili loggiu (izolirane).

Kako rastu jagode na hidroponi? jagoda u cijevima

Postoji nekoliko metoda hidroponije, ali najčešći sustav navodnjavanja kapanjem, kao u videu (jasno je kako cijev prolazi uz padobran).

Načelo uzgoja je sljedeće:

  1. Paleta je prekrivena filmom koji ne prenosi svjetlo. U njemu se stvaraju rupe kroz koje će se višak vode iscrpiti u posudu za kapanje. Iz samog paleta vlažnost se ispušta kroz odvojene cijevi.
  2. Na film se stavlja podloga. Najčešće se koristi mineralna vuna, kokosov vlakna ili tresetna smjesa.
  3. Džepne cijevi se koriste duž palete, kroz koje će se hranjiva otopina isporučiti za vlaženje podloge.
  4. Grlić jagoda posadeni su u podlozi, promatrajući razmak od oko 25 cm između njih. Korijeni sadnica su prethodno oprani.

Related  Oblikovanje krune je važan korak u uzgoju višnje šljive

Jagode se mogu posaditi u zasebne posude. Oni su obješeni na jednoj visini ili postavljeni u paletu, te su spojeni s cijevima u zajednički sustav.

jagoda u loncima

Na hidroponiju i vodoravne i vertikalne metode uzgoja (na primjer, u vrećama) rade jednako dobro. No, za uzgoj je bolje koristiti samo remontantne sorte jagoda.

Kroz jedinstveni sustav kapljica, za svaku sadnicu prenosi se posebna hranjiva otopina. Svakih 2 tjedna svježi sastav se ulijeva u sustav, što ovisi o vegetacijskoj sezoni i stupnju razvoja jagode.

Hidroponička tehnologija uzgoja biljaka u stakleniku također pruža dodatnu rasvjetu i grijanje, tako da se zimi ne narušavaju sadnice.

Uzgoj jagoda na hidroponici u regiji Krasnodar – video