Želim kupiti dnevne purane u rano proljeće. Nemam iskustva u uzgoju, a moj prijatelj također plaši da su pilići jako neugodni i često bolesni. Reci mi kako se brinuti i kako zadržati purice u prvim danima života da spasim od smrti?

Kao i svaka perad, purani zahtijevaju pažnju i pravilnu njegu tijekom uzgoja. Uostalom, samo za hranjenje i vodu pilića nije dovoljno, potrebno je pravodobno spriječiti i liječiti bolesti. Da bi to učinili, purani iz prvog dana počinju se raspršiti posebnim pripremama.

purani

Glavni zahtjevi za uzgoj domaćih purana su:

  • pružanje odgovarajućih uvjeta pritvora;
  • točan izbor hrane;
  • Pijenje za prevenciju bolesti.

Uvjeti za držanje purice

odrasli purani

Mali pilići su posebno osjetljivi na hladnoću pa se kod kuće dnevni purani moraju držati u zatvorenom prostoru gdje pod neće biti hladno. Ako pilići nisu veoma veliki (do dvadesetak), bolje je koristiti kutiju širine od 1 m i duljinu od 1,5 m s visokim, ne manje od 50 cm. Na dnu kutije stavite komad polistirena, a vrh je pokriven nečim toplim. Noću preporučujemo stavljanje grijaćeg jastučića s toplom vodom ili spajanje grijaćeg jastuka.

Prije nego što turke dosegnu 7 dana starosti, temperatura zraka u kućištu mora biti najmanje 35 stupnjeva Celzija. Od drugog tjedna života postupno se smanjuje na 25 stupnjeva. Kada se pilići skreću gotovo mjesec dana, dopuštena je dnevna temperatura od oko 22 stupnja. Međutim, noću je važno instalirati podno grijanje odozdo ili uključiti svjetlo.

Feed za puricu

mali purani

Hranite male piliće samo s posebnim hranom za purice ili piliće, a ne vlažite ih. Od aditiva se koristi sirovi melec, koji pomaže u uspostavljanju rada želuca. Rezan sir uvodi se u dijetu kada se purani okreću 1 tjedan staru, ali ne više od 3 g dnevno za jednog pilića.

Nemojte se hraniti puretinom kuhanim s kašom.

Osušena puretina

raspored cijepljenja

Kako bi se spriječile bolesti, purice se piju s posebnim pripremama prema sljedećoj shemi:

  1. U prva dva dana – otopinu askorbinske kiseline, bazirano na litru vode, 10 ml lijeka, kao i slatku vodu (1 žlica šećera po litri vode). Umjesto šećera, možete koristiti 8% otopinu glukoze.
  2. Od trećeg dana i peti inclusive – antibiotici kao što su Flosan, Baytril ili Enroksil. Jednom mjesečno, tečaj se ponavlja tri dana.
  3. Od 6 do 9 dana – kompleksni vitamini (Chiktonik, Nutril, Trivit).
  4. 10. dana – kako bi se spasili od kokcidioze, tečaj pijenja obavlja Baykox ili Coccidiov, koji se ponavlja nakon 4 tjedna.

Related  Reci mi kako saditi bijelu djetelinu za travnjak?

Počevši od dobi od 20 dana, treba početi spriječiti zarazne bolesti, kao što je histomonoza. Da biste to učinili, koristite Metranidazol ili Trichopol. Tablete (0,5 g) nasjeckajte i razrijedite u 1 litru vode ili pomiješajte s kilogramom hrane. Dajte drogu vodom ili hranom 10 uzastopnih dana, a zatim – pauze za 10 dana. Tečaj se ponavlja sve dok purani ne dosegnu 3 mjeseca (u ovom trenutku oni su posebno osjetljivi na histomonozu).

Raste snažne zdrave purice – video