Stavili su drvo iz mače, ostavili puno piljevine, sram je da je baci. Negdje sam čuo da možete koristiti piljevinu da biste dobili sadnice. Reci mi kako napraviti podlogu za sadnice sa piljevinom vlastitim rukama?

Uz prijelaz proljeća, ljetni vrtlari razmišljaju o uzgoju sadnica rajčice, krastavaca, paprike, kupusa i drugih usjeva. Vruća sezona također se približava cvjećarima. Uostalom, mnogi ljudi vole sadnice uzgajane vlastitim rukama. Pravilnom sadnjom i skrbi domaće klice na mnogo načina nadilaze kupnju.

Kada raste sadnice, drugi najvažniji problem, nakon odabira sjemena, je odabir kvalitetnog podloge (ili tla). Trgovine nude ogroman izbor, ali jeftina podloga za sadnice može se napraviti ručno od piljevine.

piljevina

Prednosti i nedostaci podloge piljevine

Podloga od piljevine koristi se za klijanje sjemena. Nakon što je piljevina puno bolja od zraka i vlage, što znači da će stvoriti idealne uvjete za razvoj snažnog korijenskog sustava budućih sadnica. Pored toga, sadnice se lako mogu presaditi bez oštećenja.

Jedini nedostatak takvog supstrata je da se sadnice u njemu uzgajaju do određene točke. U fazi klijanja sjemena piljevina je jednostavno nezamjenjiva. Ali, kada se prva stvarna lišća pojavljuju na izbojcima, sadnice trebaju transplantaciju.

To je zbog činjenice da piljevina ne sadrži nikakve hranjive tvari. Ne mogu u potpunosti zamijeniti smjesu tla ili tla. Snimke u piljevinu rastu, korištenjem zaliha hranjivih tvari ugrađenih u sjeme. Nakon klijavanja sjemena, iscrpljuju se vlastite rezerve vitamina, a za daljnji rast sadnice se transponiraju u hranjivi tlo.

Kako klijati sjeme u podlozi piljevine

proklijevanje sjemena

Prije sadnje sjemena, piljevina se prethodno navlaži. Zatim trebate učiniti sljedeće:

  1. U prikladnu posudu (posudu, lonac ili kutiju) ulijte sloj piljevine.
  2. Posadite sjeme.
  3. Vrh s drugim slojem piljevine, ali ga razrjeđivati ​​- samo da pokrije sjeme. To je neophodno da se sjeme ne isušuje. Drugi sloj se ne može obaviti, ali tada će biti nužno stalno (svaki dan, pa čak i češće) kontrolirati vlagu sjemena.
  4. Pokriti posudu piljevinom plastičnom vrećicom (bez da ga potpuno pokrije) i staviti na toplo mjesto s temperaturom zraka od 25 stupnjeva Celzijusa. Prikladna je topla baterija za to.

Za podlogu koristi se piljevina.

izbojci krastavca u piljevinu

Pojavom prvih izbojaka prenesite posudu na hladnije mjesto i izvadite paket od njega. Nježno, kako ne bi oštetili sadnice, od vrha do piljevine sipati sloj hranjivog tla (debljine 0,5 cm). Ako je potrebno, izbojci su dodatno istaknuti.

Related  Koliko često travnjak treba zalijevati nakon sadnje ili skupljanja?

Čim se prve stvarne lišće formiraju u sadnicama, presađuje ih u pripremljenu zemlju zasebnim posudama. Za pripremu sadnica također možete koristiti piljevinu, ali već ih miješate s pijeskom u omjeru od 6: 4. Ili napraviti univerzalnu smjesu tla, koja je pogodna za uzgoj većine usjeva. Da biste to učinili, pomiješajte jedan dio piljevine sa sljedećim sastojcima:

  • jedan dio tresetne nizine;
  • jedan dio humusa;
  • dva dijela zemlje.

Dodajte 40 g složenog gnojiva u pripremljenu podlogu.

Klijenti kvasca sjemena u piljevinu – video