Poznati prošle godine, oplodio je vrt s Osmocotom i hvalio se tada velikom žetvom. Nisam čuo za to. Recite nam što je poznato o Osmocot gnojivu? Mogu li se prijaviti za cvjetanje u garderobi i u vrtu?

Novost u području pripreme za oplodnju biljaka Osmocot na domaćem tržištu pojavila se relativno nedavno, a mnogi vrtlari smatraju ga s nevjericom. Međutim, njihove su sumnje uzaludne – ovaj lijek već dugo koristi europski profesionalci i ljubitelji vrtova i vrtova. Što je poznato o Osmocotovoj gnojidbi i kakvu je tajnu njegove popularnosti u Europi?

Struktura pripreme

kuglica

Osmokot je dostupan u obliku kuglica od peleta. Unutar ljuske biorazgradive smole su elementi u tragovima, sastav koji ovisi o obliku otpuštanja lijeka. Glavni elementi u svakom obliku su:

 • magnezij;
 • fosfora;
 • kalij;
 • dušik.

Ovisno o namjeni određene vrste gnojiva, ona također uključuje dodatne tvari kao što su mangan, željezo, bakar itd.

Karakteristike gnojiva

Posebna značajka lijeka je jedinstvenost njezina djelovanja. Kada se nanese na tlo, granule se ne otapaju odmah, već postupno. Kako se svaki sloj ljuske otopi, oslobađa se određeni dio hranjivih tvari, zasićući biljke s potrebnim brojem elemenata, ovisno o stupnju njegovog razvoja i potreba. Na proces oslobađanja elemenata također utječu i klimatski uvjeti: najaktivnije djelovanje lijeka događa se tijekom perioda visoke temperature.

Osmokot ima dugotrajno djelovanje, stoga je jedinstvena primjena granula dovoljna da osigura kultura odgovarajuću prehranu.

Osim toga, hranjive tvari su u pripremi u pristupačnom obliku i u uravnoteženoj količini, a ljuska se konačno otapa u potpunosti. Zahvaljujući posebnom postupku oslobađanja, elementi se ne ispiru iz tla, a gnojivo se može primijeniti u bilo kojem vremenu.

Kao rezultat suplementacije s lijekom:

 1. Biljke rastu brže i manje bolesne.
 2. Dekorativne kulture cvjetaju dulje i obilnije.
 3. Sazrijevanja žetve se približava i traje dulje.
 4. Poboljšava karakteristike okusa voća.
 5. Sjemenke žive aktivnije.

Related  Uzgoj avokada kod kuće

Vrste pripreme

vrste osmot

Ovisno o životu granula, Osmocot ima takve oblike izlaza (svaka je obojeno u odgovarajućoj boji):

 • crvene granule – posljednja 3 do 4 mjeseca;
 • smeđa – od 5 do 6 mjeseci;
 • plava – od 8 do 9 mjeseci;
 • žuta – od jedne do 14 mjeseci;
 • ljubičasta – od 16 do 18 mjeseci.

Gdje i kako primijeniti gnojivo?

davanje lijeka

Osmokot preporuča da gornji sloj tla pod proljetnog odijevanja, kao i za vrijeme sadnje sjemena ili presađivanje sadnica na krevetu. Gnojivo se može koristiti za sve vrste biljaka, na temelju njihovih potreba i faze razvoja.

Kako odrediti koju vrstu gnojiva odabrati? Vrlo je jednostavno – trajanje lijeka treba odgovarati vegetativnom razdoblju biljke. Što je veće, to je duže trajanje gnojiva.

Za vrtne usjeve koje se uzgajaju na otvorenom polju, bolje je koristiti oblik s kratkim djelovanjem (crvene granule). A za staklene biljke i unutarnje cvijeće, plave kapsule su prikladnije.

Doza preparata ovisi o veličini usjeva i njegovim potrebama. Dakle, za male biljke, 1,5 grama po vazi s volumenom od 1 litre, za veće posude, do 3 grama pripreme po litri volumena. Velike biljke (ruže) i drveće mogu zahtijevati primjenu od 80 do 150 g gnojiva za svaki grm. Posebnu dozu treba pogledati u uputama.

Primjena Osmokota u vrtlarstvu – video