Primijetio sam da sa svakom žetvom krumpira gomolji postaju sve manji i češće bolesni. Moj susjed mi je savjetovao da sijem lupine. Recite mi, kako koristiti lupine kada gnojite krumpire?

Vjerojatno nema obitelji u kojoj ne jedu krumpir. Kuhani, prženi ili pečeni u pećnici krumpira, u salatama ili kao poseban jelo – općenito, dionice su potrebne pristojne. I onda pred sretnicima koji imaju povrtnjak, postavlja se pitanje – kako napraviti žetva nije obmelchal, a ne preskupo za IT džepu? Vrtlarima će pomoći pomorci. Među različitim biljnim zelenim gnojivima za krumpir su naširoko koristi lupine.

Pozitivan učinak korištenja lupine kao siderate

lyupin

Lupin se preporučuje za uporabu na siromašnim pješčanim tlima, kao i kiselom ili teškom. Važno je odmah odrediti koja je vrsta siderate pogodna za određeni tlo. Za gnojidbu pješčanih tala pogodna je žuta lupina, za karbonatne zemlje – bijela lupina.

Najviše je otporan na smrzavanje plava raznolikost i bjelina lupine otporne na sušu.

Kada se koristi lupin kao siderata, postiže se sljedeći učinak:

  1. Smanjuje financijske troškove stjecanja dušikovih gnojiva.
  2. Produktivnost krumpira raste.
  3. Sjetva lupa ima blagotvoran učinak na zdravlje kamionetara u vezi s nestalim potrebama korištenja mineralnih gnojiva, zbog čega se mogu pojaviti bolesti želuca.

Osim toga, lupin izlučuje posebne spojeve koji inhibiraju rast bakterija u tlu, što dovodi do bolesti krumpira kao što su šuga i korijen korijena.

Uvjeti sjetve lupine

Preporučujemo sjetvu lupina, od ranog proljeća do jeseni, svake godine na novom mjestu ili nakon berbe ranog povrća. Najčešće se biljka sadi u prvim danima svibnja. Također se prakticira i ljetno slijetanje lupina u srpnju.

Prije sjetve, tlo treba otpustiti, napraviti redove s razmakom između njih oko 15 cm. Posijati sjeme s udaljenosti od 6 cm, a ne produbiti. U prosjeku, jedan do sto četvornih metara ide od 2 do 3 tisuće grama. Briga za lupine uključuje pravovremenu uklanjanju korova i raspuštanje redaka.

Budući da je lupin reprezentativac obitelji mahunarki, nakon toga se na njoj ne mogu uzgajati druge mahunarke.

Metode korištenja lupina kao gnojiva

Metoda 1. Nakon pojave pupova zelenu masu treba kljunuti i odmah usitniti u tlo duboko 8 cm, a debljina slojnog siderate mora biti najmanje 6 cm. Na tom području, biljni krumpir u proljeće.

perekapyvaem-lyupin

Metoda 2. Iz nagnute biljke napraviti kompost. U jami komposta, kombinirajte lupine isjeckanu lopatom i dodajte malo plodnog tla prema načelu: sloj trave (debljine do 30 cm) je sloj tla (6 cm). Skupina komposta povremeno se vlaži. U jesen i proljeće mora se gaziti kako bi omogućio zračni pristup unutra i ostavio da dozrijeti. Na mjestu gdje je pilić rastao, biljni krumpir. Budući da je lupin svojim korjenovim sustavom oplemenio tlo i obogatio ga fosforom i dušikom, krumpir će korijeniti dublje i neće patiti tijekom razdoblja suše. Kao rezultat toga, prinos će se povećati. Nakon što su krumpir iskopani, kompost je već zreliji prošlogodišnji komposta na oslobođenoj površini.

kompost-iz-lyupina

Prednost drugog postupka je da se jedno odredište siderate koristi dva puta:

  • U prvoj godini sadnje krumpira, korjenov sustav se koristi kao gnojivo;
  • Za sljedeću godinu, komposta iz zelene mase služi kao gnojivo.

Kako koristiti lupin kao mulch za krumpir vidjeti video