Vidio sam na televiziji program u kojem su prikazani vrlo lijepi kreveti od šljunka. Imam nezaboravnu parcelu u mojoj dacha, želim pokušati napraviti isti cvjetnjak ondje. Molimo Vas da dajte korak-po-korak preporuke o tome kako napraviti šljunčani krevet na kućici s vlastitim rukama.

Dacha je omiljeno mjesto za odmor sretnih vlasnika privatne kuće. A ako postoji i komad zemlje, onda između ostatka možete raditi. Uostalom, ništa nije tako nadahnuto “oplemenjivanju ljudskog djela”, poput svježeg zraka. Uz uzgojene biljke u vrtu, svaka je maha nužno cvjetnjak, a oblik cvjetnih kreveta ovisi samo o mašti ljetnog stanovnika. Može biti poput jednostavnog, neočuvanog prednjeg vrta uz ogradu i ukrasnog cvjetnog kreveta. Nedavno je novi trend postaje sve popularniji – krevet šljunka, koji praktički ne treba uklanjati, jer se korovi uklanjaju tijekom polaganja cvjetnjaka.

Prednosti šljunčanog kreveta

šljunčani krevet s drvećem

Šljunčani krevet je svojevrsna mješavina kamena i biljaka, položena i postavljena u određeni red. To je mali kameni vrt koji pouzdano pritišće jednostavne cvjetne grede zbog svojih prednosti:

  • zahtijeva minimalnu brigu zbog gotovo potpune odsutnosti korova, jer umjesto tla – šljunka backfilling;
  • mogućnost stvaranja cvjetnog kreveta na najrazličitijim mjestima mjesta (u hladu, na suncu, na padini, u uglovima uglova);
  • davanje bilo kojeg oblika i veličine;
  • jednostavna tehnologija razbijanja cvjetnjaka;
  • nema potrebe da često vode i oploditi sadnje biljaka.

Korak-po-korak preporuke za uređenje šljunčane postelje

šljunčani krevet

Nije tako teško napraviti šljunčani krevet na kućici od strane dacha, poštujući sljedeće korak-po-korak preporuke.

Priprema tla

priprema tla

Odaberite mjesto na kojem će se cvjetnjak podijeliti i označiti njegove granice – voziti u klinovima i povući užad. Cvjetni gred nepravilnog oblika izgledat će organiziraniji. Zatim, na planiranom području, uklonite gornji sloj tla na dubinu od 20 cm. Izaberite sve korijene na mjestu ispod kreveta. Kako ne bi propustili klijanje korova, područje treba navlažiti i ostaviti na tjedan dana, tako da su probrani i uklonjeni.

Nadalje, mjesto je iskopano. Da biste stvorili drenažni sloj prilikom kopanja, dodajte veliki pijesak ili proširenu glinu. Zatim, tlo malo tlo s vrtnim valjkom i prekriti iskopano područje s prvim slojem geotekstila. To će poslužiti kao prepreka višegodišnjim korovom koji ostaje u dubinama zemlje, a također će zadržati šljunak od pada.

pristajanje geotekstila

Izrezivanje geotekstila na dijelu mora biti položeno tako da se dobije kontinuirani platno. Među drugima, komadi se pričvršćuju s posebnim fiksiranim sredstvima.

Nakon što je cvjetnjak potpuno prekriven mulchom, u njemu svaka 3 m2. Morate probušiti rupe za ispuštanje viška vode.

Priprema sadnje

postrojenje za slijetanje

Nakon određivanja mjesta za sadnju biljaka, oni su također izrezani u agrofiber, vođeni veličinom mekih slijetanja kontejnera. U izrezani otvor, iskopajte rupu, stavite spremnik, napunite ga zemljom i posadite pripremljenu biljku. Takvi spremnici vrlo su prikladni za polaganje šljunčanih kreveta, jer štite korijenski sustav cvjetova ili grma od oštećenja i odvajaju od mjesta slijetanja od šljunčanog sloja.

Ako se želi saditi novo cvijeće pojavit će se nakon što je cvjetnjak prekriven šljunkom, trebate ih posaditi:

  1. Odaberite šljunak na mjestu za sadnju.
  2. Napravite rez u geotekstilu i spustite rubove dolje.
  3. Kopati rupu ispod sadnice.
  4. Plant biljke, posuti s malim slojem tla, sipati.
  5. Stavi na mjesto šljunak.

Punjenje cvjetnjaka s šljunkom

popunjavanje šljunka

Zaspati preostali prostor poslije sadnje prostora s prvim slojem šljunka. Na vrhu je ležao drugi sloj geotekstila i napunio ga drugim dekorativnim slojem šljunka.

Video o tome kako napraviti cvjetni krevet šljunčane boje