Na meni u ljetnoj rezidenciji tri travnjaka različite veličine, umorna ih je ručno prati. Pomozite mi da odaberem sustav za zalijevanje travnjaka tako da automatski obavlja navodnjavanje. Čuo sam od mog susjeda da su sustavi za zalijevanje različiti, koji je dobar za mene?

S pojavom svih vrsta automatiziranih sustava navodnjavanja, zalijevanje ručno postaje nevažno, što samo po sebi uvelike olakšava postojanje. Uostalom, kako bi travnjak bio u dobrom stanju, potrebno je puno energije potrošiti. Osim toga, teško je ravnomjerno raspodijeliti vodu na cijelom mjestu. Da bi se odabrao potreban sustav za navodnjavanje, potrebno je upoznati se s glavnim parametrima tih korisnih uređaja.

Vrste sustava navodnjavanja

Sprinkler sustavNajpopularnije metode automatiziranog navodnjavanja su navodnjavanje kapanjem i prskanje. Odabiru se prema veličini travnjaka, kao i na individualnim potrebama i mogu pružiti:

 • Optimalna vrsta navodnjavanja, izračunata za određeni teritorij;
 • dozirani dovod unaprijed određenog volumena vode;
 • pravodobno zalijevanje travnjaka;
 • ravnomjerna raspodjela vlage preko područja mjesta;
 • racionalno korištenje vode.

Osim toga, instalirani sustav za navodnjavanje pružit će vam priliku da se brine o mjestu lako uz minimalan napor i vrijeme.

Sprinkler sustav

Ovaj sustav navodnjavanja je vrsta umjetne kiše na cijeloj površini travnjaka. Zalijevanje se događa uz pomoć mlaznica za prskanje. Oni su u mogućnosti gurnuti mlaz vode na znatnu udaljenost i sprej u obliku najmanjih kapi. Vrijeme navodnjavanja je oko 30 minuta.

Zalijevanje se vrši s mlaznicama za prskaliceVeličina kapi ne smije biti veća od 2-3 mm, kako ne bi ozlijedila biljke, a ne previše kompaktirala zemlju. Tijek navodnjavanja proteže se na znatnoj udaljenosti, a količina vode koja pada na biljke smanjuje se.

Raspon prskalica ovisi o tlaku vode, putanju mlaznica, kao io promjeru mlaznica. Da biste osigurali visokokvalitetno zalijevanje, trebate odabrati prskalicu s promjerom mlaznice od najmanje 20 mm.

Related  Uzgoj ruža u stakleniku za prodaju

Sprinkleri trebaju biti instalirani na takav način da osiguraju jednolično zalijevanje parcele. Nemojte dopustiti da uglovi travnjaka padnu izvan raspona prskalice. Ova vrsta sustava se koristi u velikim područjima. Minimalno područje na kojem se može nanositi prskanje iznosi 2 metra.

Sprinkler sustav je jednostavan za održavanjePozitivni aspekti sprinkler sustava:

 • ne ošteti tlo;
 • vrlo lako održavati;
 • moguće je promijeniti površinu i smjer navodnjavanja mjesta;
 • humidificira travu i zrak, poboljšava izgled travnjaka;
 • uvlačivi sprinkleri ne ometaju rezanje travnjaka;
 • štedi vodu i struju, zahvaljujući optimalnoj opskrbi vlage.

Tijekom rotacije navodnjava se područje unutar dometa vodenog mlaza. Postupak se provodi kao rezultat tlaka vode koju pumpa pumpom. Sve mlaznice i pribor koji vam omogućuju promjenu područja tretiranog područja i smjera mlaza, možete se jednostavno instalirati.

Također možete podesiti funkciju načina navodnjavanja, koji se izvodi u određeno vrijeme, čak iu vašoj odsutnosti. Senzor kiše neće dopustiti zalijevanje u slučaju prirodnih padalina.

Sustav za navodnjavanje omogućuje vam uštedu struje na crpki dok programirajte navodnjavanje neko vrijeme, u kojem obično postoji dobra glava. Osim toga, sprinkler sustav nalazi se ispod zemlje i ne pokvariti izgled travnjaka.

Sustav za navodnjavanje kapanjem

Princip njegovog djelovanja je održavanje optimalnog sadržaja vlage u tlu usporavanjem korijena biljaka. Navodnjavanje se vrši pomoću posebnog uređaja kroz koji voda izravno dolazi do korijenskog sustava, zaobilazeći stabljike biljke. To vam omogućuje da zadržite dekorativni izgled travnjaka i pružite travu potrebnom vlagom. Vrijeme trajanja navodnjavanja kapanjem iznosi od 40 minuta do jednog sata.

Ugradnja sustava za navodnjavanje kapanjemNajčešće se plastični kapljice nalaze u crijevima za navodnjavanje na različitim frekvencijama. Mlaznice uključene u komplet omogućavaju promjenu raspona zalijevanja.

Sustav kapanja također ima svoje prednosti:

 • štedeći vodu, zahvaljujući usmjerenom navodnjavanju, ne utječući na prolaz;
 • mogućnost istodobnog dopunskog hranjenja.

Related  Inokulacija oraha: što možete učiniti?

Ovaj sustav navodnjavanja zahtijeva kvalitetu vode (ne smije sadržavati nečistoće), a ako ga izvadite iz rupice, rupe se vrlo brzo začepljuju. U tom slučaju morate odabrati dobar filtar. Ovaj se sustav koristi na malim travnjacima.

Za kvalitetan rad sustava za ispuštanje potrebna je čista vodaNa relativno niskoj cijeni, suvremena oprema za navodnjavanje omogućava vam bez posebnog napora da uvijek zadržite travnjak u dobrom stanju jednostavno ugađanjem programa. Nakon što se uvjerite u prednosti vaše kupnje, pomozite odabiru sustava za navodnjavanje travnjaka za vašeg susjeda na mjestu kako bi i on mogao uživati ​​u ljetnom odmoru.

Automatski sustavi navodnjavanja – video