Ove sezone imam pumpu s mrkvom – i žetva nije bogata, a okus nije način na koji bi trebao biti. Moj susjed mi je savjetovao da je hranim gnojivom od piljevine. Nisam ništa čuo o ovome. Recite mi kako koristiti piljevinu kao gnojivo za mrkve.

Mrkva raste dobro na labavim tlima. Ali teška tla mora biti pripremljena unaprijed. To je ono za što se koristi piljevina. Dodano na tlo, oni olakšavaju i rastu, poboljšavaju propusnost vode.

Također, piljevina se koristi kao gnojivo za mrkve (i ne samo), kako bi se povećala plodnost zemlje koja nesumnjivo utječe na prinos. U procesu truljenja piljevina povećava razinu ugljika u tlu. Njihovim djelovanjem slični su tresetnim gnojivima.

piljevina

Tlo koje treba otpustiti piljevinom:

  • treseta;
  • crna zemlja;
  • glina;
  • podzolic.

Nisu svi piljevina prikladni kao gnojivo. Na primjer, crnogorična piljevina nije prikladna za sve usjeve, osim što će samo pokvariti sastav tla, povećavajući njegovu kiselost. Ne preporučujemo upotrebu piljevine od iverice, hrasta i lijeska.

Načini korištenja piljevine

piljevinu na krevetima od mrkve

Najčešće se piljevina koristi u obliku gnojiva i za sušenje tla. Među načinima korištenja piljevine su:

  1. Gnojivo od piljevine.
  2. Tijekom proljetnih poplava, svježa piljevina će pomoći spasiti vrt od poplave, ako ih ispunite utorima duž perimetra u vrtu.
  3. Rasprostranjena upotreba piljevine i mulch biljaka, uključujući i mrkva, kako bi se spriječilo gubitak vlage u suhom ljetu. Takav mulch također će poslužiti kao zaštita od korova i štetočina.
  4. Piljevina može biti prije zime, tako da oni imaju vremena za blato prije sadnje mrkve uvjete i zakiseljava tlo, ili mrkva neće biti sočan i sladak.
  5. Također je moguće dodati piljevinu piljevine 3 tjedna prije sjetve sjemenki mrkve. Krevet bi trebao biti iskopan. U proljeće, piljevina prvo mora biti natopljena posebnim rješenjem.

Related  Gnojiva za Phalaenopsis orhideje

Kako napraviti piljevinu gnojiva

uvođenje piljevine u tlo

Za uporabu piljevine kao gnojivo u obliku svježeg mora najprije pripremaju i impregnacije ih mineralnih gnojiva, razrijedi s vodom (1 kantu vode – 200 g, 200 g superfosfat amonijevog nitrata i 50 g kalijeva klorida). Ovo rješenje je dovoljno za vlaženje piljevinu u količini koja je jednaka 3 kante.

Kako pripremiti kompost na temelju piljevine

kompost piljevine

Od piljevine možete pripremiti i jedinstveno gnojivo u obliku komposta. Potrebno je malo vremena, dva mjeseca, ali rezultat to vrijedi. Da bi komposta temelji čips, oni bi trebali nokautirati slojeva ne više od 15 cm debljine i preliti infuziju uree po 1 kantu vode 200 g pokriti natopljenu piljevinu na vrhu filma. Jednom svaka dva tjedna, hrpa dosadnih.

Možete pripremiti kompost od piljevine i svježe rezane trave: pomiješati piljevinu sa travom, dobro dotjerati infuzije gnojiva i pokriti dva mjeseca s filmom za propadanje. Umjesto trave, također se koriste ptice od ptica.

Video o utjecaju piljevine na promjenu u sastavu tla