Prije tri godine kupili smo ljetnikovac. Budući da nisu planirali sudjelovati u povrtnjaku, odmah su razbili vrt na teritoriju bez zgrada, a većina ih je podvrgnuta maticama. Za to vrijeme sve sadnice su dobro uspostavljene i uzgojene, ali želim vidjeti žetvu. Recite mi, koliko godina orah počinje donositi plod?

orahZa razliku od voćnih stabala, orah je dugogodišnja jetra koja zamjenjuje nekoliko generacija vlasnika. Vidjeti stoljetnu jabuku ili marelicu jednostavno je nemoguće, dok orah živi više od stotinu godina, a svake godine plod raste na stablu. Ali kako bi vidjeli prve matice, potrebno je pristojno čekati.

Kada orah počinje donositi plod, skupinu koja je određena vrsta pripada utjecajima.

U prosjeku se prve matice pojavljuju na granama ne prije 6-8 godina. Neke vrste dobivaju samo od 10-12 godina. Istodobno, tu su i matice koje se ostvaruju četvrtu godinu, pa čak i ranije.

Klasifikacija oraha

prva žetva

Sve orašasti plodovi, ovisno o vremenu početka prvog plodnosti i kvalitete ploda, podijeljeni su u tri skupine:

  1. Veliki Crni. Uobičajene sorte ove skupine su: Bomb (jedna matica u težini 30 g), Skinos (19 g), Memorija Minove (od 15,2 do 18,5 g).
  2. običan. Ulaze u plodove šestoj osmoj godini, težina jednog oraha ne prelazi 12 g.
  3. rana pojava. Razlikovati rano voće voće, počevši od treće godine nakon sadnje (sorte Desert, Izobilny, Urozhainy, Aurora). Najranija varijanta ove grupe je Idealno, daje plod za drugu godinu.

Kako ubrzati plodove oraha?

mladih orašastih plodova

Kao što možete vidjeti, najveći orašasti plodovi dobiveni su velikim plodnim sortama. Neki vrtlari, koji ne žele čekati 6 godina, koriste posebne trikove kako bi ubrzali pojavu jajnika. Najpoznatije metode uključuju transplantaciju mladog stabla dva ili tri puta. Ono što je karakteristično, tijekom transplantacije, potrebno je specifično oštetiti korijenski sustav, osobito korijene koji rastu okomito. Kao rezultat toga, matica se malo zaustavlja, ali se cvjetni pupoljci počinju polagati.

Transplantaciju treba provesti u proljeće samo u zdravih sadnica, odnosno u drugoj i trećoj životnoj dobi oraha.

Još jedna ne manje poznata metoda naziva se zvonjavost. To se provodi sredinom ljeta drvećem malo starijim – 4-5 godina. Za to je potrebno kružno rezati na skeletnoj grani, odrezati koru i ne dodirivati ​​drvo. Nešto vise, 2 cm gore, napravite sličan prsten i pokrijte rane vrtnim voskom. To potiče preusmjeravanje vitalnih sokova od korijena do oznake generativnih bubrega.

Related  Tajne sadnje i uzgoja kikirikija u vrtu

Video o uzgoju oraha