Reci mi, koja je razlika između crnih malina i kupina? Muž donio bobice s tržišta, rekao je da maline. Pomalo sam zbunjen činjenicom da je unutar bobica bijela i gusta.

bobičasto voćeSvatko se koristi za činjenicu da su maline sočne i mirisne plodove crveno-ružičaste boje. Međutim, postoji raznolikost koja ne izgleda kao obična malina, ali više nalik različitoj bobici, kupini i stoga su često zbunjeni, a koriste ih beskrupulozni prodavači.

Ipak, postoje neki znakovi na kojima je moguće utvrditi koja je vrsta bobica na pultu. Osim toga, čak i kada se selektiraju i uzgajaju sadnice, biljke se mogu razlikovati.

Razlike crnih malina od kupina su sljedeće:

  • oblik i strukturu bobica;
  • izgled i oblik grma;
  • vrijeme cvjetanja grmlja i zrenja žetve.

Značajke bobica

malina

Za obje kulture, karakteristična crna boja ploda, koja se sastoji od jednoručnih kostiju, ali to su jedine zajedničke značajke, jer oblik i struktura plodova imaju različite.

Kupina blista lagano na suncu i ima izduženi oblik. Pulpa je gusta, pa su dobro spremljena i ne raspadaju se tijekom prijevoza. Kad se berbi, bobica dolazi s cvjetnim pupoljkom, dok se u sredini (na mjestu odvajanja) može vidjeti bijela jezgra.

bobice kupina

Malina je unutar šupljina, kada se skuplja, cjedilo ostaje na grani. Sam bobica je također prilično gusta i dobro oblikovana, za razliku od kupine, zaobljena. Poput običnih malina, sorta ima blagu kosu na bobicama.

Značajke grma

grmlje malina

Gledajući grmlje odraslih, lako je razlikovati kupine od crnih malina. Plantaže kupina su vrlo gusta, a grmlje su visoke zbog dugih 3-metarskog izbojka. Malina raste freer, a visina grma je dva puta niža.

Razni izbori također su različiti:

  • svjetlo malina, sivo-plava boja;
  • kupina ima zelenu boju.

kupine kupine

Značajne razlike između dviju kultura povezane su s njihovim bodljama: kupina ima pristojnu veličinu, jaki su i šuplji: vrlo je teško riješiti se “prijateljskih zagrljaja”. Maline su krhke, čak i prljave, ali obilno posute granama.

Značajke vegetacije

Oba tipa biljaka rijetko oštećuju proljetni mraz, budući da cvjetaju dosta kasno. Ali, ako malina počne cvjetati rano ljeti, onda kupina cvjeta samo do kraja prvog mjeseca (lipanj).

Prema tome, vrijeme žetve usjeva je različito: malina se dozrijeva mjesec dana ranije i može se ukloniti iz grma u srpnju. Što se tiče kupine, prve zrele bobice pojavljuju se u kolovozu.

Kupine su u stanju donositi plod do prvog mraza, a maline u kasno ljeto više.

Video o razlikama između kupina i crnih malina