U mene je dugo očekivana akvizicija – konačno je pronašla sjeme u cvjećarnici i odmah sam kupila za sebe dvije ocjene. Recite nam, molim vas, kako uzgajati gipsofila iz sjemena? Mogu li ih postaviti u proljeće točno na cvjetni krevet?

gipsofila iz sjemenaZa ljubitelje minijaturnih cvjetova, gypsophila je pravi blago. Njegove male, bijele ili ružičaste cvjetnice obilno prekrivaju prilično pristojnu veličinu grmlja, stvarajući šarmantnu i nježnu cvjetnu kapu. Ova zeljasta biljka iz obitelji klinčića raste slobodno u prirodnim uvjetima. U kući floriculture gypsophila je također našla svoje mjesto zahvaljujući spektakularnom kompaktnom obliku i potpuno nepretencioznom karakteru.

Najčešće, gipsofila se uzgaja iz sjemena. Također, može se razmnožavati reznicama, ali ova se metoda odnosi samo na trajnice i zahtijeva određenu količinu truda od cvjećara, budući da reznice uvijek ne uklanjaju. Pouzdaniji rezultat dobiva se metoda sjemena, više ćemo o tome govoriti.

Sjeme gipsofila ima dobru klijavost i zadržava je 2-3 godine.

Gypsophila predstavlja dvije vrste biljaka: godišnje i trajnice. Ovisno o vrsti cvijeća, razlikuju se dva načina reprodukcije sjemena:

  • sjetvu sjemena godišnje biljke izravno na otvoreno tlo;
  • raste sadnice višegodišnjih cvjetova u sadnicama u prostorijama.

Kada sijati godišnju gipsofilu?gipofila na cvjetnom postelju

Sjemenke biljaka sije se na poseban uzgajalište, gdje odraste do trenutka transplantacije do stalnog mjesta. To možete učiniti:

  • zimi, usred jeseni;
  • u proljeće, krajem travnja – početkom svibnja.

Posađene pod zimskim grmljem presadit će se do cvjetnjaka sljedećeg proljeća, a odrasle proljetne sadnice – u rujnu.

Kada početi uzgajati trajnice?sjetva sjemena

Posijajte sjeme gipsofila na sadnicama krajem ožujka. Da biste to učinili, napunite laganu i hranjivu podlogu u plitkim posudama, dobro je vlažite i rasporedite sjeme na površinu, prskajući tanki sloj tla na vrhu. Ako želite, odmah možete napraviti plitke utore.

Related  Kompleksna gnojiva za unutarnje cvijeće dugotrajnog djelovanja: prednost granularnog oblika

Vrh je prekriven staklom i postavljen na toploj i laganoj prozorskoj ploči. Sve dok se sjemenke ne kližu, staklo se ne uklanja, ali zrak zrači povremeno kroz staklenik i vlaži tlo. Nakon nicanja klija, oni su ili nerazrijeđeni, ostavljajući najmanje 15 cm između sadnica, ili odmah zarone u pojedinačne šalice.

Sjeme metode uzgoja gipsofila zahtijeva dodatnu rasvjetu. Minimalni dan svjetlosti za sadnice trebao bi trajati najmanje 13 sati, inače će se početi protezati.

Kada grmlje izgradi nekoliko tih lišća, oni su transplantirani na stalno mjesto na krevetu. Obzirom da se gipsofila uvelike širi, potrebno je ostaviti razmak od 0,7 do 1 m između grma i još više u prolazu. Maksimalni dekorativni oblik grma će se povećati za tri godine.

Video o rastućoj gipsofili iz sjemena