Cvjetni grmovi su moja bolest. Na daci nema gotovo slobodnog prostora, čak i duž vrta morali su uzeti traku za kućne ljubimce. Još ga nisam posadio, tamo planiram saditi hortenzije. Ove godine nisam imao vremena kupiti sadnice, morala sam odgoditi do iduće sezone. Recite mi, kada je bolje posaditi hortenzija i ako je prikladna za svjetlo polumjer? Slobodno mjesto je samo pod visokim starim stablima, sunce ide tamo, ali samo ujutro.

sadnju hortenzijaPrije očaravajuće ljepote hortenzije, nije lako odoljeti. Bujne grmlje s velikim cvatovima najrazličitijih boja krase vrt do jeseni. Najčešće su biljne listopadne biljne vrste, ali postoje i zimzelene vrste, koje će čak i zimi biti svijetle s jarkim listovima na pozadini snježnih pada.

Cvjetni grm ima lijep lik i kada ga pravilno posadite, briga za to će biti minimalna. Kako se to može učiniti i kad će saditi hortenciju tako da će mu se cvjetati?

Vrijeme sadnje

Većina hortenzija posadi se u tlo u proljeće, početkom svibnja. Među floristima postoji mišljenje da sjetva proljeća omogućuje da dobijete jači i zdraviji grm. Tijekom ljeta, on raste i raste, grane postaju lignificirane i lako će nositi zimovanje.

Međutim, ako su sadnice zdrave i imaju dobro razvijen sustav korijenja, mogu se saditi u jesen. No, to bi trebalo biti učinjeno najkasnije rujna, inače grmlje neće imati vremena da se smiri prije početka stabilnih mrazova.

Za sadnju je bolje odabrati sadnice s dobi od najmanje 3 godine. Što je više mladih hortenzija izuzetno nevoljko uzima korijen i često je bolestan.

Gdje biljka?hortenzija

Hortense je jedna od onih biljaka koja raste čak i bolje u svjetlu sjene nego pod jakim suncem. Istočna ili zapadna strana mjesta uz kuću ili gospodarske zgrade je najoptimalniji izbor za sadnju grmlja. Tamo neće patiti od užarenih sunčevih zraka i crteža.

Related  Raspršivači za vrt: savjeti za odabir uređaja

Kakvo zemljište voli hortenzija?

Na tlo biljke jedan uvjet: mora biti kiseli. Kada raste cvijet u alkalnom ili neutralnom tlu, počinje trpjeti od kloroze i loše se razvija.

Polazeći od toga, strogo je zabranjeno unošenje pepela ili vapna u zemlju tijekom sadnje.

Ako je tlo na mjestu slabo kiselo, možete dodati jednu od sljedećih sastojaka prije sadnje:

  • piljevine;
  • smeđi treset;
  • crnogorice.

Kako biljka?kako posaditi hidrangea

Prilikom sadnje sadnica, valja uzeti u obzir da hidrangea raste jako, tako da udaljenost između njih treba biti najmanje 1 m. Otkopati rupu do dubine 50 cm i istim promjerom. U ovoj zemlji dodajte malo humusa i pijeska i sipati je natrag u rupu, stvarajući gomilu u sredini. Stavite sadnicu na nju, širite korijene i posipajte tlo, tako da se korijen korijen malo strši iznad tla.

Video o proljeće sadnja hortenzije