Zaposlenici na poslu davali su mi obiteljsko stablo skromne veličine za moj rođendan. Reci mi kako pravilno brinuti za bonsai? Znam samo da mora biti redovito prekinuta.

bonsaiMinijaturni vrt u kući nije fikcija, nego prava stvarnost. Zahvaljujući kineskim vrtlarima, sada nitko nije iznenađen malim stablima koje stoje na prozoru ili na postolju ficus, azalea ili smreke. Od rodbine se takve biljke razlikuju, osim što je njihova mala veličina, pa čak i oblik koji može biti najraznolikiji, od ravno do bizarno zakrivljenih.

Uzgoj bonsai kod kuće nije jako teško, ali još uvijek postoje brojne značajke na kojima ovisi opći uvjeti i izgled biljke. Prije svega, to se odnosi na njegu, jer je malo drugačije od događaja održanih za obične cvjetne prostorije.

Dakle, kako se brinuti za bonsai, tako da sastav izgleda lijepo, a stablo je aktivno raslo, unatoč ograničenom prostoru? Među najznačajnijima su:

  • zahtjevi za rasvjetom i temperaturom;
  • način navodnjavanja;
  • režim hranjenja;
  • formacija krune;
  • nijanse presađivanja.

Gdje staviti bonsai?

Mjesto za bonsai treba odnijeti na dobro osvijetljenoj strani sobe. U mračnoj sobi će trebati dodatna rasvjeta, inače se biljka polako razvija i gubi bogatu boju.

Neki usjevi (na primjer, listopadna stabla) tijekom razdoblja odmora mogu se čuvati u djelomičnoj sjeni.

Što se tiče režima temperature, to ovisi o specifičnim biljnim vrstama, ali u prosjeku je 18-20 stupnjeva Celzijusa. Tropske vrste trebaju višu temperaturu (do 25 stupnjeva).

Ljeti se preporučuje da se bonsai svih vrsta preveze na ulicu, ali ne pod izravnim sunčevim svjetlom.

Koliko često voda i hrana?

zalijevanje

Budući da bonsai raste u malim posudama, zahtijeva posebnu pažnju od zalijevanja jer se u ravnim širokim posudama tlo brže suši. Stoga je važno voditi bonsai pravodobno, osobito tijekom ljetnog razdoblja na ulici. U ovom trenutku, zalijevanje treba biti dnevno, a zimi je dovoljno jednom tjedno.

Osim navlaživanja tla, stablo treba redovito prskati, izbjegavajući pad vode na cvijeće.

Bonsai se može hraniti već u proljeće, uvodeći jednom mjesečno posebna gnojiva u obliku peleta, koji su dizajnirani za mini stabla. Gotovi organski i mineralni pripravci također će se pristupiti, pod uvjetom da njihova zasebna uporaba ne češće nego jednom tjedno.

Sredinom ljeta preporuča se prestati hraniti mjesec dana, tako da mlade grane brže rastu drvo.

Kako i kada podrezivati?

obrezivanje

Oblikovanje krune trebalo bi započeti zimi, odrežući tako sve ružne i bolesne grane. Dakle, možete dati bonsai bilo koji željeni oblik, i za poticanje grananja potrebno je stegnuti gornje pupoljke svih izbojaka.

Obrada bonusa ne može biti više od jednom u dva mjeseca.

Kako presaditi?

presađivanje

Mjesec dana nakon prvog (zimskog) obrezivanja, bonsai se mora transplantirati svake godine na prostraniji spremnik s zamjenom tla. U tom slučaju treba obratiti pozornost na veličinu korijenskog sustava. Ne smije prelaziti veličinu samog krunice, tako da se svi nepotrebni korijeni trebaju ukloniti.

Video o rastućem bonsai