Желим створити зелени травњак на мјесту, али пјешчано тло и недостатак времена за редовну кошњу чине овај задатак проблематичним. Можда је вредно створити травњак белог детеља на песку? Може ли ова биљка формирати прелеп зелени тепих у таквим условима?

Бела детелина се често користи за стварање цвјетних зелених травњака као алтернативу традиционалним травнатим културама које расте добро и чине прелепи тепих не на свим врстама тла.

бела детелина

Предности беле детелине

Цловер је, наравно, супериорнији од других трава травњака, иако то није материјал за стварање класичних травњака. Међутим, вреди истражити своје позитивне квалитете.

Скромност

Ова биљка се осећа добро на свим врстама тла, тако да стварање беле травице на песку неће бити тешко. Поред тога, приликом садње на густом тлу, пре сејања препоручујемо да сипају неколико центиметара песка.

Естетика

По изгледу, овај травњак није инфериорнији од традиционалног травњака. Троструки листови изгледају украсно и декоративно, а висок степен раста и велика густина биљног стања омогућавају потпуну површину тла. Посебно елегантан изгледа као травњак током цветања, када је прекривен малим белим цвијећем, привлачи пчеле и лептире. Постоје и декоративне сорте са неуобичајеним бојама лишћа, на пример ‘Драгонс Блоод’ или ‘Пурпурасценс Куадрифолиум’.

Мекоћа и отпорност на стрес

Отпорно на травнате травњаке од житарица, по правилу сувише тешке, а мјешавине меких трава не издржавају оптерећење. Травњак од детелине комбинује мекоћу и издржљивост. На таквом травњаку је врло лијепо ходати боси, играти с дјецом и само лагати, узимајући сунчање.

Некомплицирана, минимална брига, могућност избјегавања или смањења броја шишања и мирис травњака за многе чини овај покривач идеалним травњаком. Лагано враћа стари изглед чак и након интензивних дечијих игара, што је веома важно приликом стварања малих дечијих игралишта у врту.

Обогаћивање земљишта

Бела детелина је добра јер може расти на сиромашним пешчаним земљиштима. Истовремено, нема потребе за уношењем ђубрива, с обзиром на то да детеља, као и сви представници породице стабљике, успостави атмосферски азот и пренесе на земљу која је доступна другим биљкама.

Брига за кућне љубимце

Мали глодари, често купљени од стране деце (хрчака, замораца, украсних зечева) биће захвални за такав зелени угао. Са задовољством ће уживати у укусним соковима.

Карактеристике растућег травњака од детелине

Семе детелина добро се опијати само ако се поштују одређени услови сетве:

  1. Прво, потребна је велика количина влаге за клијање, па пре или одмах након сетве, потребно је водити површину и држати је влажно прије појаве. Ниво влаге је посебно важан на пешчаним земљиштима која лако пролазе воду и брзо се осуше. Неки експерти чак препоручују први пут да покрију земљу агрофибером како би одржали неопходни ниво влаге. Најбоље је сјести усев прије кише.
  2. Друго, семе добро клијају само када се земљина загреје до 15 ° Ц. Са ранијим сјемењем, семе могу лежати у тлу 3 недеље или више у очекивању топлоте. Због тога је најбоље време за садњу травњака од детелине сматрано за мај, када у тлу још увек има довољно влаге, а температура је достигла ону која је неопходна за брзу клијавост.
  3. Треће, за нормалну равномјерну расподелу семена препоручује се мешање са песком, с обзиром на то да су сјеменке довољно мале и да задовоље неопходну брзину сјећења, а истовремено ће им бити тешко равномерно распоређивати по површини тла.

Вриједно је споменути недостатке беле детелине:

  1. Биљка је прилично агресивна и брзо заузима празне парцеле, па ће њен раст морати бити константно ограничен.
  2. Цвеће привлаче пчеле и ако играте на травњаку или ходате босиком, онда је вероватноћа да се степеница пуца на високу. Стога, у таквим областима неће дозволити цветање.
  3. Након кошње, травњак за детелу изгледа веома непривлачан, али декоративност се враћа за 5-7 дана.

Бела детелина видео