Дуго користим пепео када садам кромпири, а недавно ми је мој сусјед савјетовао да га користим за цвијеће. Реците ми како нанети пепео за ђубрење затворених биљака? Могу ли га ставити директно у земљу у посуду?

пепео као ђубриво за цвећеКао што знате, органска ђубрива играју важну улогу у развоју различитих усјева, укључујући цвеће. Они обезбеђују биљке неопходним залихама микроелемената, да су доступне и не захтевају значајна финансијска улагања.

Једно од таквих ђубрива за затворене биљке је пепео. После пролећног или јесеног обрезивања баштенског дрвећа и грмља, има много гране које се обично спаљују. Добијени пепео је савршена основа за органско ђубрење цвјетних и украсних биљака. Након увођења пепела почиње да се брзо асимилује, има богату минералну композицију и апсолутно је безопасан за људе.

Како могу да користим пепео за ђубрење цвијећа?

пепео

Искусни узгајивачи препоручују употребу пепела за врхунско обрађивање ланених биљака узгојених у условима стана, и то:

  1. За припрему храњивог раствора. За 1 литар воде пијте 2-3 тбсп. л. пепео и стани 7 дана, повремено мешајући. Да се ​​пријавите за храњење корена.
  2. За директно наношење у земљиште. Додајте на подлогу када садите (пресађујете) цвијеће у стопи од 2 тбсп. л. за 1 кг мешавине земљишта. За додатни горњи слој додајте на горњи слој земље.

Пепео као лек за штеточине

пепељара

Као превенцију и контролу малих инсеката, као што су уши, цвеће у затвореном треба прскати раствором на основу пепела. Да би се побољшао ефекат лепљења, сапуну се додаје у решење. Примерци великих листова могу се обрађивати на листу – пажљиво их обришите косом тканине натопљеном у раствор. Цвијеће са малим листовима само пандан са пепелом.

Поступак треба проводити увече, а затим неколико дана да се избјегне сунчева свјетлост на листовима биљака, а такођер их не прскајте водом.

Како пепео ради на затвореним биљкама?

врхунска обрада пепела

Као резултат ђубрења боја са пепелом:

  • побољшава се структура тла, што позитивно утиче на раст усјева;
  • фотосинтеза је активирана, а храњиви материје брже прелазе у лишће и пупољке цвијећа;
  • успоставља се водни биланс;
  • повећана отпорност на болести и оштећења штеточина.

У којим случајевима цвет се не може третирати пепелом?

Не препоручује се ђубриво са пепелом у затвореном простору који воли кисело тло (антхуриум, азалеа, унутрашњи чемпрес), јер пепео има својство смањења киселости.

Поред тога, не користите пепео за ђубрење:

  • када је болест биљака са интерстицијалном хлорозом;
  • са вишком калијума у ​​тлу;
  • раније од 3 недеље након оплодње са препаратима азота.

Не можете користити карбамид, ђубриво и нитрат истовремено са пепелом, као и минералним ђубривом азота и фосфата.

Фертилизовање затворених цветова са раствором на пепелу – видео