jenis jaring perlindunganMemastikan keselamatan burung anda dari pemangsa adalah satu perkara yang sangat penting, terutamanya jika anda baru membiak ayam, serta ketika membina atau membeli sebuah kandang ayam baru, kandang ayam bergerak atau paddock. Di samping itu, sentiasa melindungi sayuran di taman dari arnab, rusa dan burung liar. Terdapat banyak jenis pagar, dan sering pilihan yang salah boleh menyebabkan akibat yang menyedihkan.

Mesh wire yang baik

dawai halusNenek saya, yang menjaga ayamnya sepanjang hayatnya, memberitahu saya bahawa jala mesh halus adalah perlindungan yang tidak boleh dipercayai untuk mereka. Dan dia betul. Anjing, rubah atau raccoon boleh merosakkan jaring itu dengan cepat dan memecah pagar. Satu lagi bahaya ialah ayam memerah melalui lubang.

Mesh diperbuat daripada dawai tergalvani dan, sebagai peraturan, datang dengan lubang dalam bentuk segi enam dalam ukuran 1-2 inci (2.5-5.0 cm).

Satu grid dengan sel-sel kecil tidak boleh digunakan di pasak atau lubang, di bukaan atau di tingkap. Di samping itu, ia tidak sesuai untuk pen, jika anda pergi ke sana ayam untuk sepanjang hari, apabila rumah itu kosong.

Satu-satunya perkara yang bersih mesh bersih sesuai untuk melindungi kawasan paddock untuk melindungi ayam dari pemangsa terbang pada siang hari. Ia tidak akan menghentikan raccoon atau kasih sayang yang boleh memanjat grid atau menembus ke dalam, merobek wayar (sekurang-kurangnya ia akan mengambil sedikit masa untuk mereka). Oleh itu, jika anda berada di rumah pada siang hari dan anda boleh melihat corral di sana, halangan seperti itu boleh digunakan untuk melindungi ayam, tetapi hanya pada waktu siang, dan pada waktu malam anda perlu mengunci burung di kandang ayam. Dan jika anda prihatin dengan elang, grid dengan sel-sel kecil adalah bahan yang mampu dimiliki sehingga anda boleh menutup corral.

Juga, jala mesh halus adalah baik untuk membahagikan pen ke zon (jika anda memulakan burung-burung baru di kawanan, misalnya), atau untuk memisahkan ayam dengan ayamnya dari kawanan bersama di rumah kaca.

Satu grid dengan sel kecil adalah pilihan yang tepat untuk melindungi taman, taman dari arnab, rusa, kucing dan ayam. Walaupun ayam dengan mudah boleh mengatasi ketinggian halangan daripada 1,2-1,5 m, grid ketidakstabilan sering menghalang mereka daripada mengatasi cabaran, kerana burung tidak mempunyai sokongan yang stabil di bahagian atas, dari mana anda boleh melompat ke bawah.

Jaring mesh halus sempurna untuk melindungi tanaman muda sehingga mereka kuat. Di sekelilingnya, anda boleh dengan cepat dan mudah memasang “sel” sel yang melindungi tumbuh-tumbuhan dari ayam, rusa atau arnab.

Kelebihan: bahan yang agak murah yang mudah digunakan, mudah dipotong, fleksibel, dan hebat untuk melindungi taman, taman.

Related  Cara mudah untuk melindungi air dari pembekuan dalam tangki air (tanpa menggunakan elektrik)

Cons: Ia tidak sesuai untuk perlindungan daripada pemangsa, berkarat dengan cepat.

Di mana untuk digunakan: untuk melindungi tumbuh-tumbuhan muda, sebagai pagar di taman, taman sayuran, untuk melindungi corral dari puncak semasa siang hari.

Mesh mesh plastik

mesh halus plastikBahan ini sama dengan grid sebelumnya dengan sel-sel kecil, tetapi hanya diperbuat daripada plastik. Dimensi sel-sel boleh berbeza-beza. Jaring yang murah itu juga boleh digunakan hanya sebagai pagar di sekitar kandang untuk melindungi burung, atau di sekitar taman, untuk melindungi tanaman dari burung liar, ayam, arnab dan rusa. Sebagai plastik, ia bahkan kurang sesuai untuk perlindungan daripada pemangsa daripada jaringan bersih logam halus. Tetapi pada masa yang sama ia adalah bahan mudah dan berpatutan yang anda boleh melindungi corral anda selama sehari.

Kelebihan: bahan itu agak murah, mudah dipotong, mudah digunakan, ringan, fleksibel, cukup kuat.

Cons: tidak sesuai untuk perlindungan daripada pemangsa.

Di mana untuk digunakan: sebagai pagar di taman; untuk melindungi semak, untuk menutup pen.

Tali dawai dikimpal dengan saiz mesh ½ inci (1.27 cm)

mesh dikimpal dengan setengah inciWelded (atau reinforcing) mesh adalah pilihan yang paling boleh dipercayai untuk melindungi kandang ayam dan paddock anda. Ia akan menyelamatkan ayam daripada menyerang bukan sahaja pemangsa besar seperti anjing, coyotes dan musang, tetapi juga haiwan yang lebih kecil, termasuk ferret, ular dan tikus. Grid ini sesuai untuk tingkap dan tingkap di rumah ayam. Jika anda ingin menyediakan keselamatan yang lebih dipercayai untuk ayam anda, anda boleh menggunakan grid dengan sel ¼ inci (0.6 cm), tetapi perlu diingat bahawa ia akan mengambil masa yang sangat lama untuk memotongnya.

Saya menggunakan grid dengan ½ inci sel dalam semua bukaan di rumah kaca – tingkap, tingkap, lorong, dan di samping itu, skrin lalat khas dipasang di tingkap koop saya.

Saya juga menggunakan grid seperti itu di sepanjang bahagian bawah pena dalam bentuk pagar dengan ketinggian 90 cm, yang dikebumikan dengan tegas di dalam tanah. Kehadiran lubang yang lebih kecil di bahagian bawah pena adalah perlindungan tambahan yang baik, kerana kebanyakan pemangsa cuba menembus ke dalam kandang di bahagian bawahnya atau menggali pagar. Jaring ini akan melindungi ayam dan itik anda daripada menyerang raccoon, ular menembusi dan tikus lapangan.

Related  Membina rumah untuk lebah bersendirian

Kelebihan: melindungi semua pemangsa.

Cons:

 • bahannya agak mahal;
 • ia mengambil masa yang lama untuk dipotong;
 • keras, jadi sukar untuk membengkokkan.

Di mana untuk digunakan: tingkap pengudaraan, tingkap; bahagian bawah batu karang; untuk melindungi corral daripada pemangsa pada waktu malam.

Wayar wire mesh dengan saiz mesh 1 inci (2.54 cm)

mesh dikimpal per inciSatu grid dengan saiz sel yang saya gunakan untuk halangan pelindung tambahan di bahagian bawah pen – ia tidak akan membenarkan memanjat dinding pemangsa seperti raccoon atau kelahiran. Di samping itu, bahan ini lebih murah dan mudah dipotong daripada 1/2 inci (1.27 cm).

Kelebihan: melindungi semua orang, walaupun pemangsa terkecil; Ia lebih mudah dipotong daripada mesh dengan saiz ½-dalam-sel.

Cons:

 • bahannya agak mahal;
 • anda perlu menghabiskan banyak masa pemotongan;
 • agak sukar, jadi ia sangat bengkok.

Di mana untuk digunakan: untuk melindungi corral hari.

Tali dawai dikimpal dengan saiz mesh 1/2 x 1 inci (1.27 x 2.54 cm)

mengukuhkan jaringanSatu lagi jenis mesh dikimpal (mengukuhkan). Sekiranya anda dapat mencari bahan ini, ia akan menjadi pilihan yang sangat baik – ia menggabungkan ciri perlindungan tinggi grid dengan ½ inci sel dan memudahkan pemotongan grid dengan sel 1 inci.

Kelebihan: dengan pasti melindungi daripada pemangsa, lebih mudah untuk dipotong, ia mengekalkan bentuknya dengan baik.

Cons:

 • bahannya agak mahal;
 • jarang dijual;
 • ia mengambil masa untuk dipotong;
 • sukar untuk membengkokkan.

Di mana untuk digunakan: untuk melindungi corral pada waktu siang atau malam.

Mesh jaring

jaring mataSatu lagi bahan yang sesuai untuk kandang ayam anda. Jika anda mempunyai paddock dari anjing lama atau sejenis pagar dari jala mata, fikirkan sama ada ia boleh dibuat semula untuk kandang ayam. Anda boleh memberikan perlindungan yang lebih dipercayai daripada serangan oleh pemangsa pada masa anda tidak berada di rumah. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk pagar kandang dengan grid dengan saiz sel yang lebih kecil ke ketinggian 60-90 cm. Ini akan melindungi burung anda dari ular, tikus, ermine dan rakun. Netting mesh yang kuat amat sesuai untuk melindungi pen dari pemangsa yang lebih besar dan lebih kuat, seperti coyote, lynx, pumas dan beruang.

Related  Membiak haiwan kerdil di ladang

Kelebihan: menyediakan perlindungan daripada pemangsa terbesar.

Cons:

 • tidak mengekalkan pemangsa kecil;
 • sukar untuk digunakan semula atau saiz semula.

Di mana untuk digunakan: Untuk melindungi corral dari pemangsa besar pada sebelah petang.

Pagar elektrik

perlindungan yang boleh dipercayaiJika anda sering diganggu oleh pemangsa besar, seperti beruang, cougars atau lynx, sebaiknya anda mendapatkan lindung nilai elektrik. Lindung nilai elektrik dipasang di sekitar kandang kandang – perlindungan berganda ini berfungsi dengan pasti dan memberikan keselamatan yang lebih baik untuk ayam anda. Pagar elektrik boleh digunakan secara berkesan dengan ayam jarak jauh pada siang hari atau ketika menukar tempat di mana mereka bersiar-siar.

Walaupun lindung nilai elektrik akan memerlukan pelaburan tunai yang signifikan dan pemeriksaan berkala kebolehpercayaan, ia dapat menyediakan kawasan yang agak besar untuk berjalan dengan selamat ayam anda.

Kelebihan: Ia pasti melindungi daripada pemangsa besar dan menyediakan tahap keselamatan yang lebih tinggi. pagar elektrik

Cons:

 • peralatan mahal;
 • perbelanjaan untuk pembaikan;
 • keperluan untuk penyesuaian;
 • tidak melindungi daripada pemangsa berbulu.

Di mana untuk digunakan: di kawasan percuma yang luas; untuk memastikan keselamatan di sekeliling pagar semasa siang hari.

Kaedah perlindungan lain

nite guard solar predator lightsSebagai perlindungan tambahan untuk rumah ayam, taman atau taman anda pada waktu malam, anda boleh menggunakan Nite Guard Solar Predator Lights. Ia diaktifkan secara automatik di dalam gelap dan berkelip yes subuh, yang meningkatkan keselamatan reban ayam anda dan kawasan berjalan, termasuk perlindungan daripada rusa dan rakun malam itu boleh dipilih dari belukar jagung. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah perlindungan tambahan, syarat yang diperlukan adalah adanya pagar yang sesuai dan sembelit pada waktu malam.

Apa sahaja jenis pagar anda pilih, pastikan untuk menanamnya di dalam tanah selama sekurang-kurangnya 20 cm. Di samping itu, ia mesti dipasang dengan miring sedikit ke luar, atau dalam bentuk surat J. Semua ini adalah perlu untuk mengelakkan saps yang membuat pemangsa. Ia juga merupakan idea yang baik untuk menambah batu, pecahan kaca atau seramik, serpihan pembinaan pepejal ke parit apabila menggali pagar.

Pagar bukanlah sesuatu yang perlu diselamatkan, kerana ia adalah tentang keselamatan ayam anda. Memilih bahan berkualiti, anda boleh mengelakkan banyak masalah dan kerugian di masa hadapan.

Kandang ayam dengan pagar – video