rumah untuk lebah tunggalRahsia sebilangan besar warna yang subur dan panen yang kaya adalah pendebungaan yang baik. Untuk membuat proses ini lebih produktif, fikirkan membina rumah lebah di belakang rumah.

Apa yang kelihatan seperti “hotel” lebah?

lebah hotelTempat kediaman seperti rumah burung, tetapi bukan burung mereka menarik lebah tempatan yang berbeza, contohnya lebah-tukang batu. Tidak seperti serangga, serangga tunggal ini sangat patuh dan mencemari tiga kali lebih cekap. Malangnya, anda tidak boleh mendapatkan satu gram madu, tetapi bunga anda akan menjadi wangi dan berkembang, dan sayur-sayuran dan buah-buahan akan dituangkan secara paksa.

hotel bee besarRumah lebah terdiri daripada kayu, di dalamnya ada bahan semula jadi yang sesuai untuk pembiakan lebah: buluh berongga atau tiub yang terbuat dari kadbod. Mereka adalah habitat yang ideal untuk lebah bersendirian yang suka menetap sarang di sana dan menyebarkan tumbuhan sekitarnya.

6 petua untuk pembangunan rumah lebah yang berjaya

Kami akan berkongsi pengalaman tukang kebun asing dan memberikan enam cadangan penting yang akan membolehkan anda hidup bersama dengan serangga yang berdenyut.

Elakkan terlalu besar

lebah terbang ke hotelWalaupun reka bentuk, dengan lebar 1.2 m dan ketinggian 1.8 m kelihatan hebat, menarik banyak perhatian dan meningkatkan pertumbuhan lebah tempatan di dalam, saiz ini akan menjadi terlalu tinggi dan mungkin akan menjadi beban bagi kandungan. Serta rumah burung, yang harus dibersihkan pada akhir setiap tahun, kediaman serangga perlu dikemas kini setiap tahun dengan bahan bersarang segar. Secara umumnya, ia tidak mengambil banyak masa, tetapi fikirkan bagaimana masalahnya adalah untuk menguruskan semua “tetamu” yang telah menetap di dalamnya.

Pastikan untuk memilih saiz rumah yang sepadan dengan kawasan sekitarnya. Sebagai contoh, sekumpulan pokok berbunga dan pokok renek boleh memberikan lebih banyak debunga daripada rumput bunga. Oleh itu, struktur yang lebih besar lebih relevan untuk pilihan pertama.

Related  Bagaimana untuk berkembang dan berkembang cacing untuk ayam

Melindungi sarang dari angin, hujan dan burung

Reka bentuk rumah untuk lebah tunggalSerangga yang bersarang memerlukan tempat tinggal, yang akan menjadi kering dan selamat. Rumah lebah yang ideal akan mempunyai protuberance sekitar 7 cm, melindungi kandungan dari hawa nafsu cuaca. Sekiranya burung cuba menyerang lubang sarang, angkat kawat dan bungkusnya di rumah seperti gelembung.

Jangan pasang rangkaian secara langsung pada output dari soket, kerana ini menghalang lebah daripada menembus ke dalam. Mereka memerlukan tempat untuk berlepas dan mendarat.

Gunakan bahan yang sesuai dengan saiz yang betul

versi hotel lebahBahan-bahan semulajadi dan boleh diakses adalah paling sesuai. Tiub kadbod dan tasik untuk sarang lebah dengan dimensi yang betul boleh didapati di Internet.

Elakkan buluh dan jerami plastik, kerana mereka tidak memberikan tahap penyejatan kelembapan yang betul, yang menyebabkan masalah dalam pengembangan lebah. Lubang-lubang untuk sarang harus dari 4 hingga 10 mm, dan secara mendalam meninggalkan kira-kira 15 cm Jika lubangnya terlalu kecil, ini akan menjejaskan fungsi seksual serangga generasi akan datang.

Lokasi dan beberapa perkataan mengenai tawon

Orient rumah lebah ke matahari pagi, sebagai lebah tunggal perlu kehangatan untuk mendapatkan tenaga untuk penerbangan. Menempatkan dua bangunan, masing-masing yang mempunyai sudut yang sedikit berbeza, boleh membawa hasil yang terbaik.

pupae daripada lebahKebanyakan serangga lebih menyukai bayang-bayang siang hari, tetapi ruang yang berlorek besar menarik tawon tunggal. Biasanya, mereka dianggap serangga pemangsa yang berguna, tukang kebun yang menyerang perosak seperti ulat, larva dan aphids. Walau bagaimanapun, mereka boleh memburu patung-patung, memanjat terus ke dalam rumah.

Pada musim sejuk, larva lebah memerlukan perlindungan

sebuah rumah untuk lebah di hutanPastikan kediaman serangga mudah diakses supaya anda dapat dengan mudah mengeluarkan tiub sarang yang diisi dan menyimpannya di tempat yang hangat dan kering. Mereka mesti disimpan dalam keadaan yang sama dan pada suhu yang sama, seperti di udara terbuka, misalnya, di gudang kebun atau tidak dipanaskan.

Related  Cara menyimpan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk masa yang lama

Sesetengah jenis lebah boleh menghasilkan beberapa generasi setiap musim, jadi memantau pengisian tiub sarang.

Kumpulkan lebah-kandung setiap musim bunga

Selepas melindungi dan menyimpan bahan bersarang semasa musim sejuk, keluarkannya dan kumpulkan kepompong di awal musim bunga. Sekiranya boleh, masukkannya dalam penampilan. Dengan penjagaan yang betul, kepompong ini akan menjadi generasi penimbunan dan penyewa masa depan rumah lebah.

Sekarang anda tahu lebih banyak tentang makhluk-makhluk yang menakjubkan ini dan jenis perlindungan yang mereka perlukan untuk tinggal di halaman anda. Usaha anda untuk membina dan menyelenggara rumah mereka akan dibayar seratus kali ganda apabila tiba masa untuk menuai.