mulsa tanahMulching adalah prosedur biasa yang digunakan oleh tukang kebun untuk beberapa alasan yang baik. Menggunakan jenis mulsa yang betul akan mempunyai kesan yang hebat di taman anda, bagaimanapun, jika proses itu tidak dijalankan dengan betul, anda boleh mencapai kesan sebaliknya. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda cara mulailah tanah.

Manfaat mulsa

mulsa patch sayurMulch dipanggil rakan tukang kebun. Ia mempunyai tiga kelebihan yang besar:

  • rintangan kepada rumpai;
  • pemeliharaan kelembapan di bumi;
  • peraturan suhu tanah (membuatnya hangat pada malam sejuk, dan sejuk semasa musim panas).

kayu mulsaDi samping itu, mulsa, yang digunakan pada musim sejuk, melindungi tumbuh-tumbuhan dari kitaran beku dan pencairan, yang akhirnya dapat menolak mereka dari bawah tanah. Sampul juga menghalang pemadatan tanah dan pembentukan kerak, hakisan, dan juga menghalang hujan dari bumi yang menyebar yang dapat membawa penyakit dari tumbuhan ke tumbuhan. Mulsa organik juga boleh berfungsi sebagai baja.embun semulajadi organik

Kelemahan mulsa

Penutup tebal boleh merosakkan tumbuh-tumbuhan. Bagi kebanyakan spesies mulsa organik, ketebalan 5-10 cm – ini sudah banyak. Bahan yang lebih kecil, lapisan yang lebih nipis harus.

mulsa rumput mownMalangnya, mulsa menyediakan perlindungan yang sangat baik untuk slug dan siput. Untuk melindungi ladang-ladang yang berharga, berserakan abu kayu di sekelilingnya. Ia akan menghalang perosak.

mulsa dengan batuLapisan mulut yang tidak dapat ditembusi, serta filem hitam, tidak membenarkan udara dan air melewati. Malah daun yang terpaku boleh memberi kesan sedemikian, jadi terlebih dahulu menggiling mereka.

Mulsa berasaskan kayu, seperti habuk papan atau cip, boleh menarik nitrogen keluar dari tanah apabila ia pecah (di bawah kaki atau kaki haiwan). Untuk mengatasi ini, tambah baja yang kaya dengan nitrogen ke mulsa, contohnya tepung soya atau kapas.

Related  Tumbal di ayam – pencegahan dan rawatan dengan ubat semulajadi

habuk papan untuk mulsaBahan kering, termasuk habuk papan, kerepek kayu, lumut gambut dan jerami, boleh menimbulkan bahaya kebakaran. Jauhkan mereka dari bangunan untuk keselamatan yang lebih baik.

Jenis mulsa

Campuran yang ideal harus cukup padat untuk mencegah pertumbuhan rumput, serta cahaya dan berpori, sehingga air dan udara dapat masuk ke dalam tanah. Bergantung pada harga dan rupa, terdapat sejumlah besar pilihan untuk dipilih, berbeza dengan kualiti dan tekstur. Seterusnya, kami akan bercakap mengenai jenis yang paling popular.

Organik

kulit untuk mulsaKerak bumi. Jauhkannya dari dasar pokok dan pokok renek supaya perosak tidak beralih kepada mereka.

daun dihancurkanDaun yang dicincang dan debu daun akhirnya merosakkan dan memberi makan tanah dengan bahan yang berguna.

Jerami dan solonchak hay menentang rumput.

Keratan rumput perlu dipanaskan atau didistribusikan sedemikian rupa sehingga di bawah sinar matahari mereka tidak berubah menjadi cecair berbau busuk. Jangan gunakan rumput yang telah dirawat dengan bahan kimia.

lebam seperti mulsaJarum pinus dihancurkan perlahan-lahan, jadi jangan risau tentang mereka, tambah asid ke tanah.

Juga sesuai adalah pelbagai produk sampingan, contohnya, alasan kopi, tongkol jagung, surat khabar dan kadbod. Jadilah kreatif!

Bukan organik

mulsa bukan organikMulsa plastik boleh dibeli dalam pelbagai warna untuk tujuan yang berbeza. Merah meningkatkan hasil tomato, biru mempunyai kesan yang sama pada kentang. Warna hitam memanas tanah, dan perak atau putih, sebaliknya, mencerminkan cahaya dan haba.

mulsa bunga yang berbunga dengan batuBatu dihancurkan, kerikil, marmar atau batu bata adalah penutup tetap di sekeliling semak dan pokok.

aglomerasi untuk mulsaAgrotextile mengekalkan rumpai, yang membolehkan udara dan air melaluinya.

Untuk mengurangkan frekuensi penyiangan di taman kami, kami menggunakan aglutinasi bernafas di banyak katil.

menyediakan katil untuk penyimpananSelepas beberapa hujan musim bunga, kami meletakkan selang penyiraman di setiap katil taman dan menutupnya dengan argot.

Related  Cara mudah untuk melindungi air dari pembekuan dalam tangki air (tanpa menggunakan elektrik)

meletakkan agroteknik dan menyediakan tempat dudukLubang penanaman dipotong pada jarak yang berbeza, bergantung pada jenis tanaman. Penyiraman berkesan, dan meninggalkan kawasan yang lebih besar menjadi lebih mudah. Sebaik sahaja tumbuh-tumbuhan berkembang sedikit, tisu akan menjadi kurang ketara.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan rumpai atau dehidrasi tumbuh-tumbuhan, gunakan petua yang diberikan dalam artikel ini – mula mulsa taman anda. Proses mudah ini secara radikal akan mengubah kehidupan dacha anda dengan lebih baik!