sayur-sayuran yang sihat dan berkhasiatSayuran manakah yang paling berguna? Jika anda telah membuat keputusan untuk membentuk taman anda, jadi mengapa tidak memilih varieti yang kaya dengan nutrien?

Ketika datang untuk mengembangkan makanan masa depan kita, kita sering berfikir tentang berapa kerap dan berapa banyak panen yang dapat dituai. Walau bagaimanapun, ini agak logik, nilai pemakanan sayur-sayuran dan buah-buahan rumah perlu diletakkan di tempat pertama. Pada akhirnya, mendapatkan produk yang berguna adalah tugas yang paling penting.

Sebaiknya, tanaman yang disyorkan di dalam taman dibahagikan kepada tiga jenis: satu pertiga – sayur-sayuran, satu pertiga – sayur-sayuran berwarna seperti wortel atau ubi jalar, dan komponen terakhir – kaya dengan produk belerang (contohnya kubis atau bawang).

Dalam gabungan ini, sayur-sayuran mempunyai komposisi maksimum nutrien, 17 daripadanya sangat diperlukan untuk kesihatan manusia. Kalium, kalsium, vitamin B12, A dan D adalah yang paling penting dari mereka.kita membesar yang terbaik di tempat tidur kita

Contoh taman kecil dengan katil berguna

Taman ini memerlukan dua katil bertingkat yang dibahagikan, dibahagikan kepada 8 bahagian, untuk menampung semua sayuran mengikut pelan penanaman berikut:

  1. Bayam awal, dan kemudian kol bunga (selepas mengumpul bayam).
  2. Leek ditanam dengan lobak merah.
  3. Endif dalam gabungan dengan kubis.
  4. Bawang, dan kemudian lobak (selepas penuaian bawang akan dituai).
  5. Brokoli dengan kubis kubis.
  6. Kubis Cina, ditanam dengan chard (salah satu spesies bit).
  7. Beet, dan selepas menuai labu muscatine ditanam.
  8. Susu air, diikuti oleh tanaman bayam kedua.

Perlu diingat bahawa terdapat perbezaan yang signifikan dalam kandungan vitamin dan mineral dalam produk, bergantung pada keadaan di mana ia telah ditanam. Kurang kesuburan tanah, kurang nutrien dalam sayur-sayuran. Atas sebab ini, adalah penting untuk meninggalkan racun perosak – terlebih dahulu mereka jatuh ke dalam tanah di mana mikroorganisma hidup. Mereka memindahkan kekotoran ke tumbuhan, buah-buahan yang dimakan oleh manusia. Oleh itu, toksin memasuki badan.

Sekiranya tanah kaya dengan mineral, maka ia diisi dengan mikrob aktif, yang menjamin hasil tuaian yang sihat.

Ingat juga bahawa saiz lobak yang besar tidak bererti bahawa wortel tersebut lebih baik. Ia juga bergantung kepada baja, yang boleh mengakibatkan pengurangan tanah dan, sebagai akibatnya, akan kurang nutrien dalam janin.

Related  Apakah rahsia menetas telur dari ayam, bukan ayam ayam?

baja untuk sayur-sayuranSelepas katil ditanam, perhatikan apa-apa penyelewengan dalam keadaan tumbuhan untuk menentukan punca penyakit yang mungkin. Perhatikan perkara-perkara seperti pelunturan dedaun, karat atau cendawan serbuk, daun yang rosak serangga, atau tanda-tanda kehadiran perosak yang telah menetap di sekitar akar tanaman yang ditanam.

Oleh itu, dengan memantau keadaan katil anda setiap hari, anda dapat mengelakkan masalah, bukannya membetulkannya. Ini selalu lebih mudah.

Sekarang adalah masa untuk meneruskan penciptaan taman anda. Apabila melihat melalui katalog benih, sentiasa memberi perhatian kepada nilai pemakanan. Fikirkan bukan sahaja tentang berapa banyak tuaian yang akan anda kumpulkan, tetapi juga tentang faedah setiap produk individu.