ayam itu mempunyai pendengaran yang baikAyam mendengar serta orang ramai. Mereka mempunyai dua telinga – satu di setiap sisi kepala, membran, telinga luar, tengah dan dalam, seperti kita. Mereka dapat menangkap gelombang bunyi dan menghantarnya ke telinga dalam.

telinga ditutupi dengan buluTelinga dalam ayam hampir tidak kelihatan, kerana mereka diliputi bulu. Walau bagaimanapun, lobus telinga biasanya boleh dibezakan. Adalah mitos bahawa warna lobula telinga dalam ayam boleh menentukan warna telur, walaupun sering, sesungguhnya, ayam dengan lobak putih membawa telur putih, dan berwarna coklat kemerahan. Walau bagaimanapun, dalam ayam baka Ameraucan, membawa telur biru, lobak telinga tidak sama sekali warna itu!

telur biruTidak seperti orang yang cenderung memburuk dengan usia, ayam mampu memperbaiki sel-sel pendengaran yang rosak, jadi pendengaran mereka tetap baik sepanjang hayat. Bagi ayam, ini sangat penting, kerana mereka berada di peringkat rendah rantaian makanan, dan sebarang isyarat tentang pendekatan pemangsa adalah penting untuk burung. Benar-benar ayam boleh melihat sejauh mana sumber bunyi, menilai berapa lama bunyi ini telah mencapai telinga mereka.

ayam dengan ayamAyam, semasa masih dalam telur, dapat mendengar hen hen berburu. Embrio mula mengambil bunyi sekitar hari ke-12 tempoh inkubasi. Tidak menetas, ayam sudah bereaksi dengan bunyi ayam yang dibuat, mencari biji atau bug di tanah. Dan jika anda mengetuk jari anda berhampiran suapan, anak ayam dari brood akan tergesa-gesa untuk meneroka tempat ini.

Berdasarkan pengalaman peribadi saya, saya mendapati bahawa ayam tidak peduli dengan bunyi yang kuat. Mereka tidak takut dengan bunga api. Dan ketika saya membina sebuah kandang ayam beberapa tahun yang lalu menggunakan alat elektrik, mereka bahkan tidak berkedip mata. Tetapi sekeping kanvas yang mengepam dari angin di atas kepalanya membuat mereka panik. Teori saya ialah bunyi yang kuat tidak menyebabkan persatuan ayam dengan bahaya, tetapi bunyi tarp bertepuk tangan menyerupai kepak sayap burung hantu, seekor burung hantu atau burung elang.

Related  Apakah gagak di halaman belakang berbahaya?

Nampaknya ayam suka mendengar muzik klasik. Hasil penyelidikan telah mendorong beberapa ladang komersial untuk memasukkan kerja-kerja klasik dalam koop ayam. Mereka percaya bahawa ini menenangkan ayam-ayam yang dominan dalam pek, dan oleh itu bilangan masalah tingkah laku berkurang. Di samping itu, muzik sedemikian menjejaskan bilangan (dan saiz) telur dalam ayam bertelur. Jadi potong Mozart dan bersiaplah untuk mengumpul telur!