Corral untuk ayam untuk musim sejukSebagai pendekatan musim sejuk, ia adalah penting untuk mengambil penebat rumah ayam anda: untuk meletakkan lapisan tebal jerami segar, tutup tingkap dengan plastik telus, memastikan pengudaraan yang baik di dalam bilik, meletakkan Bal jerami sepanjang dinding dalaman untuk penebatan, juga tirai tirai tempat bersarang untuk mengelakkan telur beku. Walau bagaimanapun, sama pentingnya untuk mempersiapkan musim sejuk dan pena ayam.

kami melindungi pen ituAyam sepanjang tahun memerlukan udara segar dan aktiviti fizikal, supaya anda boleh berasa bebas untuk menarik mereka keluar dari reban ayam pada setiap masa, kecuali cuaca berangin yang kukuh. Burung akan menjadi lebih sihat dan cergas jika mereka menghabiskan banyak masa di luar, bukan huddling dalam kandang ayam.

Terdapat kalanya ayam perlu diangkut dari zon iklim hangat ke satu yang lebih sejuk. Dalam kes ini, mereka boleh mengalami kejutan sebenar. Tetapi jika anda melakukan segala-galanya dengan betul dan dengan baik menyediakan kandang ayam dan pena untuk musim sejuk, burung akan merasa baik.

Saya ingin berkongsi dengan anda rahsia yang akan membantu dalam musim sejuk untuk mewujudkan di rumah ayam dan paddock keadaan yang selesa untuk ayam.

Membungkus corral dengan plastik telus

z melindungi dinding dari anginAdalah diketahui bahawa ayam adalah burung yang agak kuat. Tetapi saya perhatikan bahawa angin yang kuat menyebabkan mereka kecemasan khas. Plastik pelindung akan menghalang angin, serta menghalang kemasukan salji. Jika anda mempunyai batu karang kecil, anda boleh membungkusnya sepenuhnya (kecuali bahagian atas – anda tidak mahu pena anda runtuh di bawah berat topi salji!). Sekiranya pen itu besar, bungkusnya hanya satu sisi – sebaik-baiknya dengan angin dari mana angin sering bertiup.

kanvasOleh kerana saya mempunyai batu karang yang agak besar, saya hanya membalutnya dari sebelah utara-timur dan di sudut-sudut. Ternyata perlindungan berbentuk U dari angin. Saya juga membalut bahagian plastik pena berhampiran pintu keluar dari kandang, yang ditutup dengan bumbung yang kukuh. Oleh itu, kami mendapat kawasan terlindung yang sangat baik beberapa langkah dari kandang ayam.

Untuk perlindungan angin, anda juga boleh menggunakan papan lapis, palet, tarpaulin, dan juga baldi jerami atau jerami, tetapi saya masih memilih plastik telus.

Dia merindukan sinar matahari dengan baik, jadi ayam di pen itu ringan dan menyenangkan. Di samping itu, ia menjadi panas di dalam, mewujudkan kesan rumah hijau. Menggunakan pen untuk membalut hanya plastik telus sangat tahan lama sebagai nipis, kemungkinan besar, akan berpisah dengan hembusan kuat angin.

hangat dan ringanKelebihan tarpaulin adalah kehadiran kelopak mata. Anda boleh mengait cangkuk besar ke dalam tiang pagar dan menggunakan carabiner atau cincin besar untuk mengikat tarpaulin di dinding pena, dan dengan permulaan musim bunga, cuma lepaskannya. Di samping itu, dalam cuaca tanpa angin, ia boleh melipat tarpaulin dan membaikinya pada cangkuk atas, dan dengan permulaan cuaca buruk, sekali lagi menurunkannya.pengancing selamat

Related  Penyebab kehadiran telur luar biasa dalam ayam

Kawasan Zoned

zon panasOleh kerana bahagian atas pen mungkin terbuka, memberikan ayam kawasan di bawah kanopi. Rumah anjing atau kawasan kecil di bawah bumbung adalah pilihan yang hebat. Kuram sangat gemar berlabuh di bilik di atas sampah yang hangat jerami.

Jalan yang sesak

trek jeramiAyam tidak suka berjalan di salji. Laluan yang dijahit akan mendorong mereka untuk bergerak lebih jauh sepanjang paddock pada hari-hari musim sejuk yang cerah, dan juga melindungi kaki mereka dari pembekuan semasa berjalan kaki. Mengambil jerami lama dari kandang ayam, saya menyebarkannya di atas laluan corral dan bentuknya.

Tunggul dan log dalam pen

tunggul dalam penSetelah ayam meninggalkan kandang ayam di dalam pena, mereka akan menghargai tunggul, kayu balak atau hanya cawangan pokok yang disediakan untuk mereka, jadi mereka tidak perlu berdiri dengan cakar mereka di atas tanah sejuk.cawangan cemara

Jika anda bersandar cawangan cemara ke kandang kandang, ayam-ayam itu akan menggunakannya bukan hanya sebagai tempat berteduh, tetapi sebagai tempat berteduh dengan kanopi di mana anda boleh bersembunyi dari angin ribut.

Mandi debu

mandi debuPada hari-hari musim sejuk dan gelap, ayam boleh bosan dalam pena. Dengan memasang mandi debu yang kini tidak tersedia untuk mereka di taman, anda akan mengambil ayam sebagai satu perkara yang berguna, kerana prosedur ini adalah pencegahan parasit luar yang sangat baik. Anda boleh menggunakan mandian getah, kolam kanak-kanak atau bekas plastik yang besar.

Isi tempat mandi dengan campuran pasir, tanah kering dan abu kayu.

Kemudian pasangkan sama ada di rumah ayam atau di pena, jika ada zon di bawah kanopi yang kuat.

Pemakanan untuk memikat burung dari kandang ayam

merawat untuk ayamJadi, paddock anda dilindungi dari angin dan salji dengan plastik atau terpal; jalannya dipenuhi dengan jerami; Terdapat beberapa balak di mana ayam-ayam itu selesa untuk duduk; memasang mandian debu kegemaran mereka, dan sekarang hanya ada satu perkara – untuk menarik burung keluar dari kandang ayam. Biji bunga matahari atau cecair tepung berfungsi dengan baik!

Related  Cara menyimpan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk masa yang lama

Saya berharap nasihat mudah saya akan membantu ayam anda menghabiskan lebih banyak masa di udara terbuka di pena di musim sejuk – ia bukan sahaja akan memberi manfaat kepada kesihatan mereka, tetapi juga membantu anda menjaga kuali ayam bersih lebih lama!

Kunyit ayam yang hangat – video

zagon-dlya-kurey-zimoy