unik trffel svampBland de många magnifika gåvorna i naturen är en speciell plats tagen av en tryffelsvamp med unik smak och arom. Det finns en åsikt att de som har försökt det en gång i sitt liv, aldrig glömmer sin specifika lukt. Bakom en ful utsikt är ett oöverträffat kulinariskt mästerverk beundrat av beundrare av exotiska rätter. En nära bekantskap med svampen hjälper till att uppskatta det.

Den oöverträffade aromen av produkten är en kombination av dofter av fallna löv, fuktigt trä, jord och humus.

Erfaren kockar erkänner att om du borstar mycket av dessa svampar på en gång börjar ditt huvud att göra ont. Men det här är dess främsta funktion.

Allmän beskrivning av den mystiska delikatessen

mystisk delikatessI utseende liknar svampen potatis och kan vara av olika storlekar. Vissa är lite mer än en mutter, andra är riktiga jättar som väger mer än 1 kilo. Produktets översta lager kan vara slät, poröst eller med många utväxter. klippa tryffelInuti tryffeln är svampen fylld med så kallade vener av ljusa och mörka toner, där det finns sporer av olika konfigurationer. Klippet av produkten kännetecknas av ett klart marmormönster av vitt, grått, choklad eller svart. Detta beror på olika arter av exotisk frukt.

Truffel svampkockar används för att förbereda olika rätter. Pates, mjuka såser, aromatisk fyllning för pajer. Ett utsökt tillägg till kött- och fiskrätter. Ofta konserverad, fryst eller serverat som ett självständigt kulinariskt mästerverk.

På jakt efter en favoritvariant

svart tryffelEn unik svamp anses vara en underjordisk art, eftersom den växer vid rötterna av gamla träd. I själva verket är trffeln i viss mån en parasit, eftersom den drar användbara ämnen från växten för dess existens. Trots detta skadar trädet inte på något sätt.tryffel i naturliga förhållanden

I den naturliga miljön finns ett stort antal arter av sådana svampar. De mest populära är följande sorter.

Tuber aestivum

Ryska tryffelOfta kallas en rysk tryffel. Den finns på territoriet av den europeiska delen av Ryssland, på Krim, i Transkaukasien. Den växer i rötterna till ek, vintergröna tall och hasselbuskar. Det anses vara en sommartyp, eftersom de första exemplen visas i juni och fortsätter att växa fram till mitten av hösten.

stor tryffelfruktVarje enskild frukt kan väga 400 gram med en medeldiameter av 10 cm. Ålder bestäms av massans färgschema:

 • vitt;
 • gulaktigt;
 • med en brun kant
 • gråaktig nyans.

ung frukt med tät massaDen interna konsistensen av fruktklippet bestämmer tryffelens ålder. Unga exemplar har tät massa, gamla svampar – lös. Smaken liknar en söt mutter. I doften finns anteckningar av alger. En helt unik produkt!

Tuber mesentericum

Tuber mesentericumHöstversionen av den mystiska svampen är svart. Chokladskugga kött är fylld med vita vener. Formen är rund. Svampkulans diameter är 8 cm. Vikt är inte mindre än 320 gram. Produkten luktar kakao och bitter smak.

Tuber melanosporum

Tuber melanosporumTröfflarnas varma utseende odlas i många delar av världen. Det anses vara en vinterart, eftersom det börjar bära frukt i början av vintern och slutar på våren. Det är en av de mest värdefulla produkterna, som ofta kallas en “svart diamant”. Trots detta kan du köpa en tryffel svamp i specialiserade butiker och prova sin utmärkta smak.

svampens utseendeHöjdpunkten på frukten är mångfacetterade vorter. De är rödbruna när svampen är ung nog att bli svart i åldern. Köttet är vanligtvis lätt med en delikat rosa nyans. Med tiden förvärvar den en brun eller mörk lila färg som indikerar ålder. Stark doft och behaglig smak tvingar sanna kockar att laga originala rätter från dem till ett festligt bord.

Tuber magnatum

Tuber magnatumDen vita truffel svampen har fel form av frukten och kan vara av följande färger:

 • gul;
 • röd;
 • brun.

Han väger i genomsnitt ungefär 300 gram. Vissa alternativ når ett kilogram, vilket är svårt att föreställa sig. Produkten har en original arom som påminner om en samling vitlök och ost. Det växer på norra Italiens territorium.

Tuber nitidum

Tuber nitidumEn strålande tryffel med röda strejker med sin ovanliga lukt, vilket speglar anteckningarna på sådana produkter:

 • päron;
 • kokosnöt;
 • sött vin.

Den växer i barrträd och lövskogar. De första frukterna i maj, den sista – i augusti. Storleken är bara 3 cm, vikt – upp till 45 gram. Trots detta används den som en originalprodukt för snabba gourmeter.

Naturens natur

tryffel svamp i den naturliga miljönKanske kommer någon att tänka: Eftersom denna delikatess är så dyr kan du försöka hitta det själv i närmaste skog? Bekant med var tryffeln växer svamp, ger svaret på frågan.

Produktens livsmiljö är fångad av följande länder:

 • Europa,
 • Asien;
 • Amerika;
 • Norra delen av Afrika.

tryffel växer under ett trädDet är intressant att svampen älskar rötterna hos olika träd. Till exempel finns en truffel som växer i Italien på stammen av björkar, limer och poplars. Svarta exemplar av Perigordian arter växer vid foten av ek, bok och hornbeam. Sommarvarianter finns i blandade skogar i Ukraina. Vinter sorter finns i små lundar och bergskogar, där majestätiska cedrar, ekar och tallar växer.

samling av svamptryffelI Ryssland kan du också hitta olika varianter av svampen:

 • vintersortiment;
 • sommar svart;
 • vit tryffel, ofta kallad guld.

vit tryffelDet är intressant att svampens gyllene utseende förekommer i minst sju regioner i Ryssland, inklusive Moskva och Leningradregionerna. Om någon har turen att hitta den dyraste svampen i världen och skickligt laga den, då är han en lycklig man. I andra fall är det lättare att köpa en tryffel i affären.

För att hitta en sådan svamp i skogen är det bättre att orientera dig till sådana platser där vegetationen verkar förskräckt och inte fräsch. Marken i närheten av den har en grå eller ashändig kant.

Artificiell svamp odling

artificiellt odlad tryffelI en naturlig miljö sprids tryffeln av skogsdjur som matar på den. Tillsammans med avföring faller sporer till marken bredvid trädens rötter, där de framgångsrikt överlever. Men i många länder praktiseras konstgjord odling av sådana svampar. I grund och botten – det här är svarta arter.

hemodlad tryffelAtt odla en tryffel svamp måste du tänka på följande faktorer:

 • måttligt klimat
 • lämpliga typer av träd;
 • unik marksammansättning.

ekgrund för odling av tryffelFör att uppnå detta mål skapas konstgjorda gröna massor från ekar. I vissa fall infekterar rötterna från unga plantor specifikt tryffelsporer så att de framgångsrikt utvecklas på dem. Som du kan se behöver processen med att odla en exotisk produkt mycket ansträngning och tid. Därför är endast erfarna experter inblandade i denna verksamhet.

torkad tryffelSvampens sammansättning innehåller många användbara element som bidrar till att stärka människokroppen. Ta det som mat, även ibland, kan du glömma emotionella störningar och andra sjukdomar under lång tid. Det är praktiskt taget ofarligt och orsakar inte matallergier.

Video om att samla tryffel i skogen

Matlagning tryffel svamp – video