прљава водена пумпаПа пумпе и бунари служе за напајање воде са малим бројем страних укључивања. За наводњавање из природног резервоара, за љуљање поплављених подрума и колектора потребна је пумпа за прљаву воду. Такви уређаји имају посебан дизајн или заштиту радног елемента од абразивног хабања – инсталираног филтера на цеви доводне цијеви.

Врсте уређаја за помицање одвода и одвода

одводна јединицаПумпе се бирају у зависности од природе густине и величине честице. Све врсте пумпи су подијељене на површину, потопљене и универзалне.

Све пумпе за изградњу блатне и прљаве воде називају се дренажне пумпе. Апарати могу бити потопљени и површински. Такође се зову блатне пумпе.

Али ако пумпа блата пумпа течност, више као каша, назива се муља. Ако се пумпа испоручује са хеликоптером, назива се фекал.

Течност Раскачке са повећаном количином суспендиране материје врши се различитим уређајима:

 • чишћење од доњих седимената бунара и бунара, сушење компримираних комора се врши вибрационим или вијчаним пумпама;
 • љуљашка вода из језера, базени, након поплаве подрума могу одводити пумпе за прљаву воду;
 • Течност са пуно различитих фракција се замахује густим и фекалним пумпама.

Употреба вртних пумпи

површинска баштенска пумпаВећина летњих становника мора да користи опрему за наводњавање биљака. У присуству отвореног резервоара, довод воде врши површинска пумпа за прљаву воду. Типично се користе центрифугалне пумпе мале снаге са једним точком. Такав уређај може да пумпи блатну воду која садржи суспензију не више од 1 цм у попречном пресеку.

Пумпа се може поставити на платформу и спустити се на површину воде. Истовремено, висина дизања не може бити већа од 5 м, а радно вријеме је ограничено и повезано је са опасностима од прегревања мотора. Предност уређаја само у једноставном одржавању и ниској цени пумпе за прљаву воду.

Недостаци површинске пумпе су пуно:

 • бучни рад;
 • кратак радни век;
 • потребно је крошње од случајног уласка воде;
 • Немогуће је свирати воду на минус температури ваздуха;
 • У пластичном кућишту уређај брзо не успева.

Related  Најбољи модели бојлера Аристон

Међутим, за љетну употребу у земљи често се постављају површинске пумпе.

Коришћење потапајућих пумпи за прљаву воду

потопљена прљава водена пумпаУпотреба апарата са затвореним кућиштем омогућава вам да подигнете више замућене воде са дубине преко 5 метара. Прстима до 5 цм у пречнику ће проћи кроз камеру. Водено хлађење повећава време рада пумпе без прегревања.

Пумпе са доњим доводом воде могу потпуно испразнити посуду. Истовремено, уграђена термичка заштита штеди прегревање мотора. Али такве пумпе не раде, спуштају се у дно седименте.

Ако је прљава вода изабрана пумпа са горњег зида, систем гашење “Дри Рун” са пливајућим прекидачем, термичке заштите намотаја од електромагнета – нагомилавање се аутоматски спроводи. Вибрацијске потопљене пумпе често се користе за чишћење дна бунара, базена за љуљање и језера.

Оптимално, након 2 сата рада, зауставите пумпу 20 минута.

Ако је потопљива пумпа за прљаву воду опремљена хеликоптером, онда припада класи фекалије. Такве пумпе могу замахнути септичке јаме, уграђене у ВОЦс. Фекална пумпа уграђена у блато ће обезбедити органско ђубриво у облику доње биолошке масе за наводњавање. Таква пумпа ће радити на проблематној води. Сматра се да је универзални апарат.

пумпа у радуПредности универзалне пумпе:

 • снага;
 • снага;
 • дуг век трајања.

Приликом избора пумпе за прљаву воду, само висока цена фекалије може бити препрека. Дакле, дренажна пумпа Ђилекс кошта 2 пута јефтинија од Џехелек Фекалника.

Као подводна пумпа за бунар, често се користи једноланчна центрифугална пумпа. У фабрикама за испуштање муља у резервоаре за складиштење користе се вијчане пумпе. Да бисте подигли депоније од дна са дна бунара, спустите вибрациону пумпу са нижим оградом. У сваком случају, одаберите најпогоднији систем.

Related  Како одабрати глодалице за дрво

Врсте пумпи за муљ

муљна пумпаКод одводње јаме користи се потопна пумпа за гашење, способна подизања камења од 12-15 цм, преплићених са влажним земљиштем. Такви уређаји користе посебно снажан једносканални точак и мешач са резним ивицама. Прелиминарно отпуштање доњих седимената, које пролазе кроз мрежу за филтрирање, задатак је додатног чвора.

Класификација блатних пумпи према типу екстракције

модели муљних пумпиКако, уосталом, изабрати најпогоднију опрему за употребу у одређеним условима? Важно је да радна комора није запљуснута смећем. Опрема класификујемо према својој способности за пумпање великих фракција:

 • потопљива пумпа не више од 35 мм;
 • Одводни уређај ће се носити са камењем до 50 мм;
 • Фекална пумпа ће проћи фракцију до 80 мм;
 • Пумпа за муљ пумпа камење 145 мм.

На основу радних услова, потребно је изабрати пумпу за прљаву воду из горенаведених категорија у смислу притиска, капацитета и продуктивности.

Примјери разних дренажних пумпи

модели пумпи за одводњавањеПотопљене пумпе Патуљак представља центрифугалну јединицу са асинхроним моторним вибрационим кавезом. Може да суспендује суспензију до 10% честицама до 5 мм. Постоји 50 модела пумпи:

 • домаћинство;
 • за комуналне услуге;
 • за системе наводњавања и одводњавања.

Патриот Ф 400 кинеске пумпе под америчком лиценцом су јефтиније, они праве прљавштину до 35 мм, са дубине до 5 метара. Мали уређај тежак 5 кг, кошта око 3 хиљаде рубаља.

Око 10 хиљада рубаља вреди потопиву пумпу за прљаву воду познатог произвођача Грундфос. Потпуна аутоматизација процеса. Али величина инклузије не би требало да прелази 10 мм. Продуктивност уређаја је 12 м3 / х, екстракција са дубине до 10 м.

Из бројних пумпи, неопходно је изабрати уређај који осигурава пумпање под одређеним условима.

Related  Зашто вам је потребан аератор за рибњак?

Како разликовати пумпу за прљаву воду из дренаже – видео