Bunga Kalanchoe di rumahPengedaran luas Kalanchoe sebagai budaya bermula pada akhir 80-an abad yang lalu, ketika pertama kalinya hibrida terry yang menarik, yang dikenal hari ini sebagai Kalanchoe Kalandiva, diperoleh. Dengan pelbagai jenis subspesies Kalanchoe yang ada, tumbuh-tumbuhan pasu ini kagum dan terus memukau dengan penampilan mereka.

Roset hijau terang daun berkilat seperti topi udara yang terbuat dari bunga putih, merah jambu, kuning atau merah. Dan jika anda menganggap bahawa Kalanchoe tidak memerlukan penjagaan khas dan diposisikan sebagai tumbuhan berbunga panjang, minat dalam budaya telah melebihi semua jangkaan.

Kalanchoe tidak berbunga dan membuang daunTetapi sudah menjadi tukang bunga pertama, yang menghiasi rumah mereka dengan “karangan kekal” seperti itu, kecewa. Apabila tunas terakhir layu, yang baru tidak mahu terbentuk dalam sebulan, dalam enam bulan, atau dalam setahun. Bagi kebanyakan penanam, persoalan mengapa Kalanchoe tidak berbunga dan tumbuh ke atas masih tidak dapat diselesaikan. Belukar padat menghulurkan, bentuknya hilang, bagian bawah pucuk telanjang, mengeras, dan puncaknya dihiasi dengan roset kecil daun cincang.

Akibatnya, kemuliaan tumbuhan “pakai buang” telah ditubuhkan di Eropah untuk Kalanchoe, dan di Amerika dan kawasan selatan di dunia, jenis bunga budaya ini lebih sering dilihat di taman daripada di tingkap.

Kenapa Kalanchoe tidak berbunga di rumah? Apakah keadaan penyelenggaraan dan penyelenggaraan yang diperlukan untuk tumbuhan untuk menanam bunga yang subur lagi, dan belukar itu sendiri tetap padat dan menarik?

Kenapa Kalanchoe membesar, tetapi ia tidak berkembang?

Hasil penjagaan yang baikNamun, anda tidak boleh membuang semak yang pudar atau menumbuhkan semak yang tidak menarik di atas tingkap dengan harapan tumbuhan itu akan berubah fikiran dan memberi tunas. Bagaimana jika Kalanchoe tidak berkembang? Sebab mengapa bunga dari Kalanchoe masih tidak dapat menunggu, beberapa:

 • Pertama sekali, ia adalah kekurangan maklumat mengenai loji dan jaminan penjual yang tidak memerlukan penjagaan khas untuk budaya periuk.
 • Sebuah tumbuhan mungkin kurang cahaya, yang menyebabkan peregangan pucuk dan kekurangan kekuatan untuk pembentukan bursa.
 • Kalanchoe tidak boleh meletakkan tunas bunga, kerana ia hidup dalam cahaya lebih daripada 12 jam sehari.

Sesungguhnya, Kalanchoe – salah satu tumbuhan paling bersahaja. Tetapi untuk mencapai berbunga di rumah, penjagaan Kalanchoe tidak akan diperlukan.

Tumbuh tumbuhan mudaOleh kerana di kedai-kedai anda boleh melihat semak-semak berbunga, anda mendapat kesan pembungaan abadi kebudayaan. Malah, pembekal bunga sebelum mereka dihantar ke rantai runcit kemunculan tunas mencapai jumlah pemilih. Tumbuhan yang agak kecil dengan sistem akar yang sederhana ditanam di dalam periuk pengangkutan, tanah yang mengandungi nutrien dan baja hanya dalam beberapa bulan. Kemudian calanchoe dari 14 hingga 42 hari, bergantung kepada spesies dan pelbagai, tetap dalam keadaan pendek, kira-kira 10 jam, hari cahaya, yang memaksa semak untuk meletakkan tunas bunga.

Mendapatkan ke dalam keadaan rumah, seperti tumbuhan dengan penyiraman sederhana, pencahayaan yang baik dan suhu yang sesuai, memberikan semua kuasa, mekar kerana tingginya nutrien dalam periuk. Oleh itu, membeli belukar berbunga dan ingin melihat perbungaan yang luar biasa sekali lagi, ia perlu untuk membantu membina kekuatannya, dan sekali lagi membuat bunga Kalanchoe di rumah.

Penjagaan Kalanchoe di rumah selepas berbunga

Di rumah, Kalanchoe yang dibeli di kedai juga boleh berkembangApabila batang kembang layu muncul di belukar Kalanchoe, ia akan dikeluarkan. Dan pada musim bunga, selepas penghentian pembungaan yang lengkap, kekerapan dan kuantiti pengairan sedikit berkurangan, memandangkan membusuk akar disebabkan oleh kelembapan tanah yang tinggi adalah punca utama kematian kalanchoe di rumah. Apabila menyiram lebih baik untuk memberi tumpuan kepada lapisan atas tanah yang sedikit kering, dan pada musim panas – pada keadaan dan keanjalan daun.

Jika perlu, pada masa yang sama Kalanchoe boleh dipindahkan. Isyarat bahawa kilang itu tidak cukup jumlah periuk, benar-benar ditutup dengan akar kancing bumi. Pada masa yang sama, perlu diingat bahawa Kalanchoe merasa lebih baik dalam hidangan seramik dengan diameter 12 hingga 18 cm dan tidak digunakan dengan baik untuk budaya jiran selain daripada succulents. Sekiranya dikehendaki, dua atau tiga kalanchoes yang berkaitan dengan warna bunga yang berbeza boleh ditanam dalam satu bekas, yang hanya akan meningkatkan kehalusan komposisi, tetapi tidak akan menyulitkan penjagaan itu.

Untuk mendapatkan Kalanchoe di rumah, anda boleh mengaturkan hari cahaya pendek sekaligus untuk beberapa tanaman dalam satu periuk.

Untuk transplantasi, Kalanchoe sesuai sebagai tanah siap untuk succulents, serta tanah untuk tanaman hiasan berbunga dengan penambahan sedikit pasir. Jika dikehendaki, campuran tanah boleh dibuat secara berasingan daripada:

 • 2 bahagian humus;
 • 2 bahagian tanah sod;
 • 2 bahagian pasir kasar;
 • 1 bahagian arang hancur;
 • 1 bahagian serbuk bata yang dihancurkan.

Untuk mengurangkan keasidan tanah, tepung berkapur ditambah kepadanya. Tempoh rehat, apabila Kalanchoe tidak berbunga dan tumbuh ke atas, memulihkan kekuatannya, berterusan dari musim bunga hingga pertengahan musim luruh.

Bagaimana untuk membuat Kalanchoe di mekar rumah?

Kalanchoe pudar memerlukan makananSelepas garpu perbungaan, dan sehingga akhir bulan Ogos, Kalanchoe memerlukan makanan, yang terbaik dilakukan dua kali sebulan, menggunakan campuran siap untuk succulents.

Sebelum permulaan satu set tunas bunga, adalah penting untuk mengurangkan jumlah nitrogen dalam baja untuk menghadkan pertumbuhan pucuk dan dedaunan, mengalihkan daya kepada pembentukan tunas.

Sebulan selepas berbunga, Kalanchoe dipotong:

 • pada muda, tidak mempunyai semak dewasa, mencubit mata pertumbuhan yang paling aktif;
 • pada tumbuh-tumbuhan dewasa dengan pucuk lignified, memotong mereka kepada yang diperlukan untuk mendapatkan mahkota padat, ketinggian.

Kalanchoe mekar selepas pemangkasan betul dan mencubit mata pertumbuhanLangkah ini bukan sahaja menghalang Kalanchoe daripada diregangkan, tetapi juga sebelum bunga itu dapat meningkatkan jumlah tunas, di puncaknya tunas terbentuk. Proses semula jadi pembentukan kuncup pada Kalanchoe dicetuskan apabila tempoh hari cahaya mula berkurangan. Di zon tengah, ini berlaku dari bulan Oktober hingga pertengahan bulan Mac.

Untuk mempunyai perbungaan yang cantik, perlu memerhatikan rejim suhuDalam tempoh rehat ini, apabila tumbuhan memberikan pucuk baru, meningkatkan jisim hijau dan meletakkan tunas untuk pembungaan masa depan, Kalanchoe akan selesa pada suhu:

 • 18-20 ° C pada waktu malam;
 • 22-27 ° C pada sebelah petang.

Jika pada waktu malam suhu jatuh di bawah nilai minimum atau di dalam bilik ia menjadi lebih panas daripada 24 ° C, tidak ada kelewatan pembentukan tunas.

Sangat negatif pada tumbuhan yang menjejaskan draf dan kekal sejuk. Oleh itu, jangan letakkan Kalanchoe, seperti berhampiran alat pemanasan, dan berhampiran pintu tingkap atau balkoni.

Tempoh dan intensiti pencahayaan untuk Kalanchoe

Semasa tempoh rehat, adalah perlu untuk melihat mod cahayaSalah satu faktor yang paling penting dalam menjaga Kalanchoe di rumah sebelum berbunga adalah mencukupi pencahayaan:

 • Semasa tempoh rehat, iaitu, dari bulan Mac hingga September, pada waktu pagi dan pada waktu petang, tumbuh-tumbuhan memberikan pencahayaan maksimum yang mungkin, dan pada tengah hari, apabila risiko terbakar adalah tinggi, semak belukar.
 • Pada musim luruh dan musim sejuk, terdapat sedikit cahaya semulajadi, jadi teduhan tidak diperlukan, dan dalam kes cuaca mendung atau kehadiran Kalanchoe di tingkap utara, lebih baik mengatur pencahayaan tambahan.

Bunga Kalanchoe yang indah dalam tempoh musim luruh-musim sejukTahap pencahayaan dan keselesaan Kalanchoe dapat diadili oleh daun dan pucuk tanaman:

 • Dengan banyak cahaya, platinum lembaran mempunyai warna yang kaya, baik dan rupa yang sihat.
 • Sekiranya tidak ada cahaya yang mencukupi, dedaunannya menjadi pucat, dan batang baru dan daun nipis, semakin kecil. Pucuk lama yang diregangkan, Kalanchoe tidak berbunga walaupun tempoh hari cahaya dikekalkan.
 • Kelebihan tenaga cahaya dan haba menyebabkan luka bakar daun, yang kelihatan seperti bintik-bintik putih kering. Dan pertumbuhan pucuk dalam cahaya berlebihan digantung.

Untuk mempromosi kalanchoe mekar, penjagaan rumah mestilah termasuk batas waktu cahaya hingga 8-10 jam.

Jika tumbuh-tumbuhan akan diterangi lebih lama, proses pembentukan putik semasa musim luruh musim sejuk tidak akan bermula. Dan di sini anda perlu mempertimbangkan sumber pencahayaan buatan. Oleh itu, cara paling mudah untuk membuat bunga di Kalanchoe, di rumah pada waktu petang dan hingga pagi, tutupi tanaman dengan penutup yang terbuat dari kain gelap atau meletakkan periuk di dalam almari atau pantri.

Bergantung pada jenis Kalanchoe untuk menanam tunas, tumbuhan memerlukan 10 hingga 24 hari untuk mematuhi sekatan cahaya itu. Jika semuanya dilakukan dengan betul, maka pada permulaan musim sejuk, tumbuh-tumbuhan akan gembira dengan tunas pembukaan, dan pembungaan akan berlangsung dari 4 hingga 11 minggu.

Video mengenai Kalanchoe yang sedang berkembang di rumah