juniper Blue Carpet di laman web iniJuniperus Blue Carpet adalah pokok renek konifer malar hijau. Dicirikan oleh mahkota kuat bercabang bentuk yang rata. Namanya diberikan kepada perak untuk jarum warna perak-biru. Di bawah keadaan pertumbuhan yang menggalakkan, beri boleh terikat dengan warna biru gelap.

Ciri-ciri pelbagai

Permaidani Biru di tapak semaianKeterangan juniper Carpet Blue adalah seperti berikut:

  • ketinggian semak adalah 30-40 cm;
  • lebar sehingga 1.5 meter;
  • jangka hayat melebihi 200 tahun.

Jus juniper mempunyai sifat-sifat toksik, jadi semua penjagaan terbaik dilakukan dengan sarung tangan getah.

Nilai utama dari pelbagai Permaidani Biru adalah penyajiannya dan pertumbuhan yang pesat.

Penanaman dan penjagaan

blueberry sapling Blue CarpetMenanam dan merawat permadani Jasper Biru tidak begitu sukar. Tapak untuk penanamannya mesti memenuhi syarat berikut:

  1. Tahap pencahayaan yang tinggi.
  2. Ketiadaan air bawah tanah yang dekat.
  3. Tanah bukan salin.

Masa terbaik untuk mendarat permata Carpet Blue ke tempat yang tetap adalah musim bunga atau awal musim gugur. Saiz lubang pendaratan bergantung pada saiz benih yang diperoleh. Pada tanah basah di dasar lubang pendaratan, saliran dari lapisan batu dihancurkan atau bata yang patah mestilah dilengkapi. Selepas penghujung kerja menanam, disarankan untuk menutup batang pohon dengan lapisan gambut.

penjagaan permata permaidani biruPerihatkan untuk jahitan juniper Blue Carpet selepas penanaman adalah penyiraman sistematik. Spesimen dewasa biasanya lebih tahan kemarau daripada muda, jadi ia disiram hanya semasa kemarau yang teruk.

Juniper dengan baik bertindak balas terhadap percikan malam mahkota dengan air sejuk.

Juga jangan lupa tentang penyingkiran rumpai. Untuk mengurangkan jumlah propoloks, lingkaran tunggul ditutup dengan lapisan mulsa dari kulit kayu pain, kerepek atau kerikil. Setiap tahun pada musim bunga, juniper dibaja dengan baja khas untuk tanaman konifer. Semasa ketiadaannya, anda juga boleh menggunakan nitroammon tersebut.

mulsa sistem akarJuniper Blue Carpet kadang kala menderita sinar matahari musim bunga yang cerah. Untuk melindungi tumbuhan dari sinar matahari, mahkota itu dilindungi dengan bahan penutup putih bukan tenunan atau jaringan hijau khas dari musim luruh. Ia tidak memerlukan perlindungan tambahan terhadap sejuk musim sejuk. Di kebanyakan rantau, ia sangat bertolak ansur walaupun musim sejuk yang paling teruk.

Related  Kami menghiasi tapak negara dengan chestnut kuda yang mengagumkan

Berbagai macam permaidani biru tidak perlu mencantas. Pengecualian adalah kes di mana tumbuhan itu muncul cawangan yang sakit atau kering. Apabila tumbuh janggut tumbuh di kawasan kejiranan tanaman daun, apabila bersiap sedia untuk musim sejuk, penjagaan mesti diambil untuk memastikan tidak ada sampah daun di mahkota. Dalam proses pembusukan, ia boleh mengakibatkan kerosakan kepada cawangan atau menyebabkan penyingkiran sebahagian daripada pokok belukar.

Gambar juniper Blue Carpet dalam reka bentuk landskap

juniper dewasa Blue CarpetFoto-foto juniper Blue Carpet seringkali boleh ditemui pada sumber khusus khusus untuk reka bentuk landskap. Ia adalah tumbuhan yang cukup popular, murah dan bersahaja. Ia boleh digunakan dalam pelbagai komposisi taman.komposisi dengan tumbuhan herba

Sering kali dari Carpet Blue membuat kumpulan tunggal hebat di latar belakang rumput. Satu-satunya kelemahan komposisi sedemikian ialah kesulitan memotong rumput di sekelilingnya.Permaidani Biru di atas rumput Lebih mudah untuk memasukkan juniper dalam komposisi kumpulan lain tumbuhan konifer. Misalnya, permaidani Biru yang menjalar boleh ditanam di latar depan, dan di belakangnya untuk menampung jenis juniper yang lebih tinggi.Permaidani Biru di kalangan tumbuhan konifer lain

Anda juga boleh membuat komposisi yang lebih rumit dengan menggunakan tanaman konifer lain, pokok renek daun dan perennial herba. Terhadap latar belakang juniper, tahun-tahun mekar kelihatan baik juga. Apabila mencipta kumpulan sedemikian, perkara yang paling penting adalah untuk mengekalkan jarak yang betul antara tumbuhan supaya mereka dapat berkembang sepenuhnya tanpa menindas satu sama lain.

Carpet Blue berhampiran laluan tamanTerima kasih kepada bentuk merayap, Carpet Blue boleh digunakan untuk menghiasi cerun, serta sebagai tumbuhan penutup tanah. Ia juga sesuai untuk berkembang di atas bukit alpine atau di sebuah rockery yang rata. Hiaskan juniper ini, anda juga boleh kolam taman pantai.

Related  Foto dan penerangan mengenai jenis dan jenis daun spindle yang biasa

juniper Blue Carpet dalam landskapTerutama yang baik Karpet Biru digabungkan dengan tumbuhan berikut:

  • mawar;
  • geranium taman;
  • bulbous musim bunga;
  • perlindungan tanah herba.

permata biru juniper pada musim gugurIa tidak boleh digantikan dalam landskap bandar. Pelbagai ini mempunyai rintangan yang meningkat terhadap udara bandar yang tercemar dan dengan sempurna meminjamkan kepada pembentukan seni. Jika perlu, ia boleh digunakan walaupun sebagai budaya kontena.

Penanaman betul juniper – video