Honeysuckle caprylic liana wangiDi antara pokok renek hiasan, perhatian khusus diberikan kepada hiana beracun honeysuckle aromatik liana. Liana yang berkembang pesat boleh menghiasi pagar yang tinggi yang memisahkan tapak dari jalan raya. Apabila panduan panduan digunakan, kilang itu boleh bercita-cita sehingga 4-5 meter. Dalam kes ini, cambuk berselerak dengan perbungaan besar dan wangi selama sebulan.

Maklumat asas tentang tumbuhan

Hiasan taman yang menakjubkanHoneysuckle curling dekoratif adalah pokok anggur, yang memanjat sokongan, mengikuti reka bentuk pereka. Secara semula jadi, tumbuhan ini terdapat di bahagian selatan dan tengah Eropah dan Caucasus. Nama spesies “capry” diterjemahkan sebagai “daun kambing”.

Tentukan bahawa sebelum kita honeysuckle honeysuckle boleh di atas alasan berikut:

 • pucuk hijau muda, dari merah jambu merah;
 • Daun dikumpulkan dalam piring dalam bentuk elips;
 • bunga pada tiub panjang yang dikumpulkan dalam sejambak;
 • aroma bunga pedas;
 • buah oren tidak boleh dimakan.

Pucuk muda telanjang untuk mencari sokongan boleh menggunakan cawangan rangka belukar, dan kemudian bentuk benjolan hijau yang kotor. Oleh itu, sangat penting untuk membentuk tumbuhan dari hari-hari pertama perkembangannya. Daun yang sangat padat mempunyai bentuk ellipsoidal. Pasangan berkembang menjadi cakera, dan di tengah-tengahnya mengembangkan berus bunga.

Buah honeysuckle honeysuckleMendung di atas elips pada tiub tinggi, bunga dengan stamen yang menonjol dan pestle memancarkan aroma yang kuat. Bunga-bunga itu sendiri sangat luar biasa dan hiasan. Dalam tempoh berbunga yang banyak, honeysuckle honeysuckle hiasan adalah sarang lebah yang sangat baik. Pembungaan berlangsung kira-kira sebulan, akibat daripada beri tak teredam warna oren yang terikat.

Pada masa ini, spesies lianas ini tidak ditanam hanya di kawasan utara dengan iklim kontinental yang tajam. Sebabnya ialah tumbuhan selatan membeku semasa musim sejuk.

Agrotechnics honeysuckle curling hiasan

Hiasan arborUntuk mendapatkan pukulan yang semakin berkembang dengan berbunga yang banyak, perlu membuat keadaan optimum untuk pembangunan. Untuk melakukan ini, liana mesti ditanam di tempat yang cerah, dengan jadual air bawah tanah yang rendah. Tanah harus menjadi cahaya berdasarkan humus, tanah berumput dan pasir. Tindak balas mesti neutral atau sedikit alkali.

Related  Kenapa Kalanchoe tidak berbunga di rumah

Menyiram honeysuckle suka sederhana, merespon dengan baik untuk memakai top spring dengan humus. Semasa musim panas, dengan rasa terima kasih akan mengambil air pengairan melalui sayur-sayuran semasa musim kemarau dan 2-3 pembajaan tambahan dengan baja mineral penuh atau penyerapan mullein sehingga pertengahan bulan Julai, kemudian memberi makan tidak boleh memecah kebiruan musim sejuk. Tanah di bawah semak harus dilonggarkan dan mulailah.

Honeysuckle honeysuckle hiasan juga bertindak balas kepada mahkota yang membentuk pemangkasan, yang dijalankan pada musim bunga kepada buah pinggang hidup pertama. Ranting kering juga perlu dipotong. Kulit yang sedikit terkelupas pada anggur lama adalah ciri generik.

Honeysuckle bush yang rosak oleh perosakPenyakit dan perosak honeysuckle honeysuckle hiasan menghancurkan keindahan pagar hijau, jadi untuk menghalang serangan perosak dan penyakit di pagar hijau anda, anda mesti mematuhi peraturan tertentu yang dikenakan ke tumbuhan lain:

 1. Kekuasaan dalam diet fosforus dan kalium menjadikan jus tumbuhan tidak menarik kepada aphids dan serangga dan larva pemakan daun lain. Untuk ini, di dalam bulatan batang, superfosfat, abu, dan kapur tersebar.
 2. Perosak musim sejuk boleh dimusnahkan jika semburan foliar diterapkan ke semak dengan penyelesaian urea 5%.
 3. Gunakan Biotoxicillin, Lepotsid dan sebagainya untuk menyembur produk biologi, dari mana bakteria masuk ke dalam serangga dan memusnahkannya dari dalam.

Pencegahan adalah lebih baik daripada memerangi perosak yang terbabit dengan perosak.

Tumbuhan hiasan adalah menarik hanya apabila mahkota terbentuk dengan baik dan daun tidak rosak oleh penyakit dan perosak.

Pembiakan honeysuckle honeysuckle

Kepada seseorang yang telah melihat pertumbuhan hudud, pasti akan mahu mendapatkan liana ini dalam miliknya. Pembiakan honeysuckle honeysuckle adalah mungkin dalam beberapa cara:

 • benih;
 • lapisan;
 • keratan.

Related  Gambar dan perihalan jenis spiraea yang popular

Penyebaran honeysuckle honeysuckle hanya boleh menjadi benih segar pada tahun kedua. Buah-buahan yang dikumpulkan harus dibebaskan dari pulpa, dibasuh dan dikeringkan. Sebelum musim bunga menyemai benih mestilah melepasi stratifikasi. Bibit untuk benih disemai pada musim bunga, dan pada musim panas ditanam ditanam di tempat yang tetap.

Pembiakan honeysuckleKeratan dituai pada bulan Ogos. Keratan dengan tiga internodes berakar dari musim gugur di taman semulajadi istimewa dengan campuran pasir-gambut. Pada musim bunga, tanaman ditanam di tempat yang tetap.

Salah satu cara penghasilan semulaAdalah paling mudah untuk membiakkan honeysuckle honeysuckle dengan cara menanam lapisan yang terukir dan dikebumikan di tanah pada liana yang semakin meningkat. Di tempat sayatan, akar dibentuk, cawangan dipisahkan dari pokok anggur dan ditanam di tempat yang tetap.

Honeysuckle honeysuckle tidak bertolak ansur dengan beberapa pemindahan. Pada penampilan akar pertama adalah perlu untuk menyediakan tumbuhan dengan tempat kediaman yang tetap.

Menanam dan menjaga honeysuckle

Menanam racun perut di tempat yang tetapSebelum ini, di lokasi tertentu, lubang-lubang individu dengan kedalaman 60 cm atau parit yang dipenuhi dengan tanah yang subur dengan sejumlah besar kompos atau baja tahun lepas digali. Ia wajib memperkenalkan baja mineral. Jangan lupa tentang abu, supaya baja mineral tidak berkurang tanah.

Masa terbaik untuk menanam dan menjaga honeysuckle ialah April – Mei. Selama setahun tanaman akan naik 2 meter. Tetapi dalam dua tahun pertama, anggur itu perlu dikeluarkan dari pendukung untuk musim sejuk dan melindungi mereka dari pembekuan. Sepanjang tempoh pertumbuhan pokok, perluasan pemangkasan dan pembentukan mahkota diperlukan.

Penjagaan musim bunga untuk honeysuckle honeysuckle aromatik liana – video