Peonies blossomSejarah pion yang tumbuh mempunyai lebih daripada dua millennia, yang mana pelbagai jenis dan varieti telah dihasilkan. Tetapi tidak kira berapa banyak peonies yang berubah, menanam dan menjaga di kawasan terbuka di belakang mereka tidak mengalami perubahan besar sejak itu.

Ke tahun demi tahun mengagumi dedaunan yang indah dan bunga yang menakjubkan, penduduk kampung perlu menguasai semua keunikan teknologi pertanian dan mempelajari keutamaan tumbuhan hiasan yang menakjubkan ini.

Semua spesies pion yang wujud di alam berasal dari Eurasia dan dari benua Amerika, diwakili oleh perennial herba dan semisrub. Di taman-taman Rusia, tumbuh-tumbuhan telah lama membuktikan keabsahan dan keupayaan mereka dari 10 hingga 20 tahun untuk berkembang dan berkembang di satu tempat tanpa pemindahan.

Tempat untuk penanaman dan penjagaan peonies di tanah terbuka

kami menanam peonies dari matahari yang panasTempat di bawah penanaman pion dipilih supaya kilang itu semudah mungkin untuk tidak hanya satu musim, tetapi juga beberapa tahun. Oleh kerana budaya ini ringan dan termophilic, sehingga 3 jam sehari boleh bertolak ansur dengan bayang-bayang taman yang telus, tetapi takut angin dingin dan draf, pion dipilih sesuai dengan keperluannya dan memudar pada jam paling panas, tengah hari.

Untuk beberapa tahun, sistem akar peonies boleh diperkemaskan hingga 70-80 cm Untuk mempermudah penjagaan peonies di tanah terbuka sebelum menanam, perhatian ditarik kepada bahaya banjir di tapak dan genangan air merah atau air bawah tanah. Kelembapan berterusan berulang kali meningkatkan risiko akar membusuk dan kematian seluruh belukar.

Peonies yang berkembang pesat memerlukan ruang, ketat menyebabkan kemerosotan bunga, rupa penyakit dan perosak.

Syarat penanaman pion:

 1. Lubang pendaratan berada pada jarak sekurang-kurangnya 1-1.5 meter dari semak dan perennial lain.
 2. Ke pokok yang terdekat meninggalkan jarak sekurang-kurangnya 2-3 meter.
 3. Ia tidak perlu menanam peonies terus di bawah dinding bangunan dan pagar.
 4. Antara semak, bergantung kepada spesies dan kepelbagaian, meninggalkan ruang bebas dari 70 hingga 180 cm.

Related  Diletakkan di taman menakjubkan Kobei mendaki

peonies di kampungSebuah cahaya, dilindungi dari kawasan angin yang ditemui, sudah tiba masanya untuk menjaga tanah di mana pion akan berkembang. Tanah dengan tindak balas neutral atau sedikit berasid harus longgar, berudara, berkhasiat. Tanah berpasir dipenuhi dengan humus, gambut, abu kayu dan deoksidized dengan tepung dolomit. Seperti yang perlu, bercampur dengan tanah taman. Tanah liat padat boleh dibuat lebih lapang dengan bantuan pasir sungai dan sejumlah kecil gambut. Pasir tersusun oleh nutrien, tetapi dengan cepat membungkus bumi hitam.

Kaedah untuk menanam puan untuk penjagaan luaran

menanam ubi peonyTidak seperti tanaman tanaman yang banyak, ketika menanam titik pertumbuhan penting untuk meninggalkan di atas tanah atau di atasnya, peonies sangat dikebumikan. Bud, di mana batang akan kemudiannya berkembang, bergantung kepada ketumpatan tanah, ditenggelamkan di dalamnya dengan 3-7 cm.

Jika ini tidak dilakukan, bahagian yang paling sensitif dan penting dari tumbuhan akan menjadi tanpa perlindungan di dalam hujan, salji dan matahari. Walau bagaimanapun, walaupun peony terlalu ditanam di tanah terbuka, berhati-hatilah ia bukan sahaja memakan masa, tetapi sia-sia. Tumbuh-tumbuhan sedemikian pada musim bunga membentuk daun yang subur, tetapi mekar dengan lemah atau tidak sepenuhnya membentuk kuncup.

Kaedah untuk menanam pion:

 1. Lubang-lubang menanam untuk pions membuat hingga 80 cm dalam tumbuhan-tumbuhan seperti pokok dan sehingga 60 cm untuk jenis herba yang lebih biasa. Lebar sumurnya masing-masing adalah 60 dan 50 cm.
 2. Bahagian bawah, untuk mengelakkan genangan air, ditutup dengan saliran.
 3. Lubang itu diisi dengan dua pertiga daripada substrat yang disediakan, dicampur dengan 100-150 gram super fosfat, satu sudu besi sulfat dan satu liter boleh makan tulang atau abu kayu ditapis.
 4. Apabila akar berkembang peony jatuh ke tanah, mereka masih ditutup dengan tanah longgar selama 15-20 cm supaya buah pinggang selamat tersembunyi di bawah paras tanah.

pion pucukPenjagaan peonies di padang terbuka pada musim bunga atau musim gugur bermula dengan segera selepas penanaman. Tanah itu dipadatkan dengan lembut dan disiram pada kadar 8-10 liter air setiap belukar. Jika musim gugur mengakar dan musim sejuk di hadapan tumbuh-tumbuhan, mereka padat mulut dengan lapisan gambut 10-cm. Dengan permulaan musim bunga, penjagaan perennial berterusan.

Related  Manfaat dan membahayakan jus bit

Menanam pion di tanah: musim bunga atau musim gugur

Yang paling mudah untuk tukang bunga dan masa yang sesuai untuk penanaman peony adalah permulaan musim luruh. Pada masa ini, sistem akar tumbuh-tumbuhan saka, dan ia dipulihkan selepas berbunga dan berkumpul kekuatan.

Jika terdapat ditanam di luar rumah dan penjagaan peonies pada musim gugur, ia harus dijalankan 30-40 hari sebelum permulaan sejuk stabil. Dalam kes ini, tumbuhan transplantasi dewasa atau anak benih muda yang diperolehi dari bahagian belukar dijamin untuk menetap dan tidak membeku pada musim sejuk.

pemotong warna peonyMasa penanaman perennials hiasan bergantung kepada iklim spesifik wilayah tertentu. Semakin pendek musim panas, lebih cepat diperlukan untuk menjaga penyediaan lubang dan bahan tanam.

Masa:

 1. Menanam pion di tanah terbuka di Siberia adalah pada bulan Ogos, September dan Oktober, dan di kawasan utara ia berakhir 1,5-2 bulan lebih awal daripada di selatan.
 2. Dalam Ural, di mana cuaca adalah benih yang sangat berubah di tanah yang bertahan dari separuh kedua bulan Ogos dan hingga pertengahan bulan September.
 3. Seminggu kemudian, anda boleh menanam tumbuhan perennials di pinggang tengah dan di Utara-Barat negara.
 4. Dan di selatan Rusia peonies tanpa rasa takut untuk keadaan tanaman boleh ditanam dari September hingga pertengahan Oktober.

Apabila membeli bibit dari tapak semaian atau kerana ketibaan awal cuaca sejuk, pendaratan dipindahkan ke musim bunga. Malangnya, jika tumbuhan mempunyai sistem akar terbuka, mereka tidak bertolak ansur dengan prosedur sedemikian. Melemoni selepas musim sejuk peonies disesuaikan untuk masa yang lama, dan kadang-kadang walaupun untuk musim panas keseluruhan tidak boleh pulih.

Untuk menghapuskan akibat-akibat yang tidak menyenangkan, menanam pion di dalam tanah pada musim bunga dilakukan dengan sangat awal, di tanah lembap selepas salji lebat, sehingga cuaca panas telah datang, dan tanaman itu sendiri tidak berkembang.

Pengecualian adalah pion dengan sistem akar tertutup dalam bekas. Mereka boleh ditanam dengan selamat dari musim bunga sehingga musim luruh.

Related  Pendaratan dan penyelenggaraan yang betul di padang terbuka di belakang ternakan

Penjagaan peony selepas menanam di tanah terbuka

mulsa pionTanaman pion bermula dari permulaan Mei dan berakhir pada musim luruh lewat. Merawat peonies di tempat terbuka pada musim bunga bermula dengan melonggarkan tanah yang sangat tepat, menyiram, jika perlu, dan menggunakan baja.

Menyiram peonies jarang, tetapi sangat banyak, untuk sepenuhnya rendam awan tanah dan akar yang telah mengikatnya. Oleh kerana tumbuhan itu akan tumbuh dedaunan dan bersedia untuk berbunga, pion memerlukan baja mineral penuh dan nitrogen.

penjagaan peonies di tamanBerpakaian puncak peonies di tanah terbuka dilakukan di tanah basah. Untuk membuat campuran dengan cepat melanda akar sedutan, lubang cetek dibuat di sekeliling semak, pada jarak 10-15 cm, di mana larutan dituangkan. Pada musim panas, terutamanya untuk tumbuhan muda yang belum mencapai usia 3-4 tahun, persenyawaan urea foliar berguna. Mereka dibuat tiga kali dengan berkala 15-20 hari dari saat munculnya pucuk.

Dalam tempoh kering, peonies disiram pada kadar 10-15 liter setiap belukar. Ia amat penting untuk mengekalkan kelembapan tanah pada bulan pertama selepas penanaman musim bunga.

Pada bunga peoni yang berbunga, bunga layu akan dikeluarkan secara berkala. Pada tumbuhan muda, berumur kurang dari 3 tahun, semua tunas yang lemah juga dikeluarkan. Sepanjang musim panas laman web di bawah perennials disapu, dan pada musim luruh, sebelum bermulanya cuaca sejuk, pucuk dipotong, dan tanah dipijar. Jika penanaman dilakukan dengan betul, dan tumbuh-tumbuhan mendapat penjagaan yang cekap dan mencukupi, bunga peony pertama akan bermula selama 2-3 tahun, secara beransur-ansur menjadi lebih cerah dan lebih megah.

Penanaman peony di musim gugur – video