Bougainvillea berbungaTropika yang menggalakkan memberi banyak tumbuhan hiasan dengan garis lintang utara. Tanpa masa dan buruh yang tidak membosankan, peternak cenderung untuk menjinakkan eksotik untuk hidup dalam keadaan yang melampau. Meningkatkan bougainvillea dan menjaga ia adalah satu aktiviti yang menarik.

Kondisi iklim untuk pertumbuhan bougainvillea

Hiasan rumah - bougainvilleaPokok kecil, semak belukar, liana dengan duri adalah perihalan bougainvillea. Di rumah di Brazil, kilang itu berkembang 9 bulan setahun. Hiasan bukan bunga, bracts. Mereka mempunyai bentuk yang berbeza, besar, terang, dari ungu hingga putih. Di sebalik rusuhan warna, seperti kertas, kadang-kadang pinggan tidak melihat daun.

Daripada 18 spesies yang ada, ia mungkin menyesuaikan diri dan mendapatkan kacukan dari beberapa jenis bougainvillea:

  • cantik;
  • Peru;
  • telanjang.

Bougainvillea mekarKilang itu suka ruang, banyak cahaya dan kehangatan. Dan suhu di bawah +5 C untuk akar tumbuhan tidak dapat diterima. Menurunkan suhu kepada 0 walaupun untuk masa yang singkat, untuk tetamu dari kawasan tropika adalah maut. Di mana liar tanah air boleh tumbuhan hidup dalam keadaan semula jadi? Hanya di latitud selatan Crimea, di pantai Laut Hitam.

Di sana, dalam keadaan semula jadi, anda dapat mengagumi keindahan lilin dan semak bougainvillea taman penanaman dan penjagaan dalam reka bentuk landskap. Di kawasan lain, untuk pendaftaran, penanaman pasu digunakan, dengan kandungan musim panas di taman. Anda boleh membuat komposisi di taman musim sejuk dan rumah hijau. Tetapi ini adalah tanah yang dilindungi dengan iklim yang dikawal.

Bougainvillea dalam reka bentuk landskapBougainvillea di pinggir bandar bersyukur menerima penempatan semula ke udara segar, apabila ancaman frosts berulang. Tetapi tempoh berbunga adalah pendek. Pada bulan September, tumbuhan perlu disimpan dari penyejukan lagi. Tetapi tontonan exot berbunga membayar semua kerumitan kandungannya. Kadang-kadang periuk dengan tumbuhan dikebumikan, dan kemudian kelihatannya pokok itu tumbuh dari tanah.

Related  Apa yang anda perlu tahu tentang Tuy Western Smaragd

Menanam dan meninggalkan bougainvillea di Northwest hanya dijalankan di taman-taman musim sejuk, rumah hijau. Pengemasan tanaman pasu adalah satu-satunya cara untuk menikmati keindahan tumbuhan tropika. Di rumah hijau dan taman-taman musim sejuk, bougainville harus menduduki bahagian selatan, tanpa berkesudahan.

Keperluan untuk bougainvillea tumbuh dan dijaga

Bougainvillea Plant Growing FastBergantung pada keadaan penyelenggaraan, liana dapat memberi peningkatan dalam satu tahun hingga tiga meter. Peraturan pertumbuhan dan pembungaan menjadi faktor penting dalam menghias kebun bougainvillea semasa penanaman dan dandanan.

Pembentukan mahkota

Pembentukan mahkota bougainvilleaPemangkasan yang mencukupi cawangan muda dan kerangka membolehkan anda membentuk mahkota yang diinginkan. Bentuk semak boleh dipilih sama ada. Tanpa potongan rambut, jumlah pucuk sisi berkurang, keupayaan tumbuhan yang berkurangan. Terdapat tiga jenis bougainvillea pemangkasan:

  • pada musim gugur, sebelum keberangkatan Bougainvillea, keuntungan musim panas berkurang sebanyak setengah;
  • Pada musim bunga, ranting dengan batang lignified memendekkan 10-13 cm, menyebabkan semak belukar;
  • Semasa tumbuh-tumbuhan, pertumbuhan yang lemah dan cabang yang mengganggu komposisi dikeluarkan.

Perkara yang sama dilakukan dengan tanaman pasu dan rumah hijau.

Keadaan suhu

Walaupun dalam keadaan iklim yang paling menguntungkan California dan Madrid, risiko pembekuan bougainvillea semasa tumbuh di luar dikekalkan. Suhu yang diperlukan:

  • pada musim panas, semasa berbunga 21-270 C;
  • permulaan tumbuhan pada musim bunga pada suhu di atas 100 C;
  • suhu minimum koma bumi ialah +5 darjah.

Sekiranya tumbuhan disimpan dalam keadaan yang hangat di musim sejuk, tidak ada tempoh rehat, tetapi bunga musim panas akan lebih lemah. Adalah penting bagi kawasan di mana tumbuhan terdedah untuk musim panas di dalam tiub, untuk memerhatikan rejim untuk rusuhan warna musim panas.

Faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan apabila berkembang dan menjaga bougainvillea

Untuk menyiram bougainvillea gunakan air suam

Tumbuhan ini memerlukan penyiraman yang banyak dengan air suam hangat. Pada masa yang sama, jangan kecewa. Tanah mentah, terutamanya sejuk, akan menyebabkan kerosakan akar dan kematian tumbuhan.

Pada musim panas, penyiraman bergantung kepada suhu siang hari, dilakukan pada waktu pagi tidak lebih daripada dua kali seminggu apabila tumbuh bougainvillea di jalan. Penyemprotan daun hijau berguna untuk tanaman, tetapi bracts harus tetap kering. Pada musim sejuk, penyiraman jarang berlaku, hanya untuk pemuliharaan kelembapan kecil dalam koma bumi. Tidak mungkin untuk mengisi loji.

Related  Kami menghiasi laman web kami dengan julukan batu permata dari pelbagai Arrow Blue

Penanaman bougainvilleas dalam bekasJika bougainville di pinggir bandar terkandung dalam bekas, pemindahan dilakukan dengan penurunan dalam pertumbuhan, yang bermaksud bahawa akar tidak mempunyai pemakanan yang cukup.

Untuk memakan tumbuhan semasa tempoh tumbuh-tumbuhan adalah perlu untuk persenyawaan yang kompleks, kerana musim bunga ia berkesan untuk menggunakan mullein. Baja nitrogen yang berlebihan boleh mencetuskan pertumbuhan jisim hijau dengan menjejaskan berbunga.

Tumbuhan ini memerlukan cahaya yang meresap di musim sejuk dan hari yang cerah sepanjang musim panas. Cahaya matahari langsung adalah bougainvillea yang berguna, cahaya yang tersebar terang juga. Untuk berbunga yang baik, ia memerlukan sekurang-kurangnya 6 jam lampu langsung.

Apabila menanam tadika, anda perlu mengambil kira bukan sahaja pencahayaan, tetapi memilih tempat yang tenang. Dalam draf, tumbuhan boleh membuang daun. Anda perlu memasang tab sekali, anda tidak boleh menghidupkan semula, mengubah arah cawangan. Kilang itu akan berhenti berbunga dan membuang daun.

Sekiranya cuaca telah merosot, dan diramalkan bahawa ribut panjang dijangka, bougainville harus dilindungi dari pengairan air dengan semua cara yang ada.

Membuat keindahan buatan manusia dengan bantuan bougainvillea

Satu spesimen bunga tropika boleh dipohon dari satu hingga 10 tahun dalam keadaan penanaman budaya. Hiasan maksimum bougainville sampai pada usia 4-5 tahun. Sesetengah semak yang cantik ditanam di rumah hijau di sebelah selatan. Pada musim panas mereka berubah menjadi longsor bunga. Komposisi terutamanya cantik yang termasuk warna yang berbeza.

Komposisi pelbagai warna dari bougainvilleasTerdapat satu lagi cara untuk menggunakan kesan belukar berasingan dengan warna yang berbeza. Pada mulanya, satu tumbuhan ditanam beberapa tumbuh-tumbuhan, membentuk batang berkereta beberapa lianas dan semak berwarna-warni yang berwarna-warni oleh pemangkasan bougainvilleas.

Luar biasa dan menarik dengan misteri, bonsai dari bougainvillea telanjang. Pelbagai ini sesuai dengan pembentukan batang. Gerbang lianas, pergolas, arbors, yang hanya tidak akan menjadikan tangan ahli seni yang mahir!

Related  Kami berkenalan dengan gambar dan penerangan jenis barberry spesies Tunberg

Bagaimana untuk mengembangkan bougainvillea – video