Rumput cantik yang rapiDalam proses pengeksploitasian, tanah rumput dipahat, dipijak. Ini membawa kepada fakta bahawa di permukaan rumput-rumpun semulajadi tumbuhan dimusnahkan, di mana udara dan kelembapan menembusi kedalaman tanah. Terdapat genangan air, akar rumput tidak boleh bernafas, mikroorganisma tanah juga dalam keadaan tertekan. Dalam kes ini, aerator untuk rumput amat diperlukan untuk mengisi sistem akar dengan udara. Ini disebabkan menindikkannya dengan rod logam sehingga kedalaman hingga sepuluh sentimeter.

Gambar rajah menunjukkan keadaan tanah dan rumput sebelum dan selepas pengudaraan rumput.Lawn sebelum dan selepas pengudaraan

Pengudaraan harus dibuat sekurang-kurangnya sekali dalam satu musim, jika beban di atas rumput tidak terlalu tinggi, dan tanahnya berpasir, ringan. Dengan beban yang lebih besar atau dalam keadaan cuaca yang buruk, operasi perlu dijalankan lebih kerap. Tanah yang padat dengan kandungan tanah liat yang tinggi memerlukan dua rawatan setiap musim.

Ia akan mengambil penampan untuk rumput apabila memohon baja dan memulihkan salutan.

Jenis-jenis peniaga

Penampung yang mudah, dapat memperbaiki keadaan rumput anda adalah garpu yang biasa, yang hanya menembus tanah. Tetapi garpu boleh mengendalikan potongan-potongan kecil rumput, dan di wilayah besar, sukar untuk bekerja dengan alat tangan.

Industri ini menawarkan beberapa jenis aerator untuk rumput.

Bermotor

Aerator sendiri dengan enjin petrolPeranti ini boleh dilengkapi dengan petrol atau enjin elektrik. Di samping itu, kita boleh membezakan pengayun sendiri yang dikendalikan oleh pengendali semasa duduk di unit itu sendiri.

Lawn dalam proses pengudaraanSelepas menuai spools tanah, dikeluarkan oleh jarum berongga mekanisme ke permukaan, rumput muncul sebelum kita seperti taplak meja hijau bocor.

Pengawal Elektrik ScarifierJenis lain ialah scarifier aerator untuk rumput. Alat ini, selain menindik tanah, juga mengumpul pelet tanah dan rumput kering di dalam bekas khusus.

Pengayun manual

Di samping aerators yang digerakkan sendiri untuk rumput, terdapat mekanisme tangan yang lebih kecil. Salah satu sampel boleh dilihat pada gambar berikut.Rotary aerator pada daya tarikan manual

Tangkai tiub untuk pengudaraanSatu lagi jenis aerator untuk rumput adalah beberapa garpu tiub yang diperbaiki.

Sandal untuk pengudaraan rumputMenarik dalam operasi adalah pengawal udara, dibuat dalam bentuk sandal. Mereka hanya meletakkan kaki mereka di atas kasut mereka dan dipasang dengan tali. Berjalan dalam kasut seperti di atas rumput, anda boleh, pada masa yang sama, dan bawa dia bantuan.

Penuaan rumput semacam itu mudah dibuat sendiri. Ia cukup untuk mengambil papan lapis, paku, tali dan skru. Melekat pada proses pembuatan berperingkat:

  1. Potong empat keping papan lapis di bawah tapak kasut anda, sepasang setiap sandal.
  2. Lubang gerudi di salah satu venir dengan garis pusat supaya kuku dipegang teguh di dalamnya. Kuku mengambil panjang 100 milimeter.
  3. Kami meletakkan kuku ke lubang yang disediakan.
  4. Kami menutup venir dari sisi kepala kuku dengan tunggal papan lapis kedua.
  5. Sangat mengeras kedua-dua venir dengan skru.
  6. Kami melampirkan tali kepada produk.
  7. Perkara yang sama dilakukan untuk sandal kedua.

Ia tetap untuk mengenakan buangan buatan sendiri untuk rumput dan meter dengan meter untuk memintas seluruh tapak. Penggunaan alat kecil buatan sendiri penting dalam rumput kecil dan kawasan sempit. Di kawasan-kawasan yang besar anda tidak boleh berjalan untuk masa yang lama, jadi lebih baik menggunakan model aerator lain untuk rumput.

Penyusutan rumput buatan sendiriAerator buatan sendiri boleh dibuat dan lebih besar. Untuk ini, kami mengendalikan kuku ke arah biasa atau gelanggang keluli yang terbalik. Akibatnya, kita mendapat mekanisme yang serupa dengan yang ditangkap dalam gambar seterusnya. Pembuat buatan sendiri ini sempurna jika anda mempunyai traktor mini atau motoblock. Memproses rumput tidak akan terlalu lama.

Dalam pengudaraan video rumput dengan pelbagai pengayun