Spathiphyllum di pejabatSelama bertahun-tahun, semak spathiphyllum tumbuh, menjadi tidak tertanggung, ia tidak boleh tanpa rasa sakit digantikan oleh bumi. Pada masa ini, lepas dan keluarkan hanya lapisan atas. Sementara itu spathiphyllum bunga tumbuh tua dan kehilangan dekorasi. Oleh itu, tidak kira berapa kenangan untuk anda, ada kilang, dia perlu menyediakan pengganti. Prosedur itu tidak kelihatan sukar bagi mereka yang setiap tahun memindahkan bunga ke dalam bekas yang lebih besar.

Prinsip reproduksi spathiphyllum

Pembiakan spathiphyllum oleh bahagian belukarBiologi bunga itu sedemikian rupa sehingga tidak mempunyai batang, dan daun berbentuk pisau lancip pergi keluar dari tanah, dari akar tunas tidur. Roset yang dihasilkan dua atau tiga risalah mencipta vagina, dari mana muncul batang bunga, dibungkus selimut putih, seperti dalam lampin. Jadi tirai tumbuh, yang memungkinkan untuk membongkar rizom menjadi kepingan, masing-masing mengandungi sama ada kilang siap dengan akar atau buah pinggang yang tidur.

Bagaimana spathiphyll menyebar dengan cara lain? Ini berlaku:

  • mendapatkan tumbuhan dari buah ginjal tidur rhizome;
  • mendapatkan kilang muda dari lapisan atau keratan;
  • menyemai benih.

Apabila mendarabkan spathiphyllma dengan apa-apa kaedah vegetatif dengan penjagaan yang baik, ia boleh berkembang dalam 8-10 bulan. Kaedah benih tidak melibatkan pemindahan tanda-tanda semak rahim, berbunga berlaku selepas 3-4 tahun. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk mendapatkan jenis bunga wanita yang baru.

Perkembangan tanaman yang baik dalam tanah yang dipilih dengan baikUntuk pembiakan vegetatif, adalah penting untuk menjalankan kerja yang dirancang pada musim bunga, apabila tumbuhan ini hanya akan tumbuh dalam pertumbuhan selepas rehat musim sejuk. Walau bagaimanapun, dalam kes penyakit atau sebab lain, tumbuhan boleh ditransplantasikan dengan kemas walaupun semasa berbunga.

Keperluan untuk tanah atau bagaimana menyediakan tanah untuk spathiphyllum. Bunga mencintai tanah dengan keasidan sedikit terdiri daripada bahagian yang sama:

  • taman atau kawasan rumput;
  • humus daun;
  • gambut;
  • pasir.

Related  Ciri-ciri penanaman dan penjagaan, jenis foto spiraea Jepun yang megah

Di samping memberikan persamaan dengan komposisi semulajadi, sejumlah 1 bahagian ditambah dari kulit cetek spesies konifer, arang, tanah ke pecahan halus dan keramik batu bata atau seramik. Setelah disinfeksi oleh kaedah yang diketahui, tanah dilembapkan dengan larutan permanganat kalium yang lemah.

Tidak kira, sama ada untuk menabur benih atau keratan akar, penyebaran spathiphyllum dilakukan pada suhu di dalam bilik yang tidak di bawah 21 derajat.

Satu jenis spathiphyllum pembiakanSelepas menanam atau menyemai benih melakukan semua yang mungkin untuk perakaran. Untuk melakukan ini, membuat taman mini, menghasilkan lembapan daun dan permukaan tanah, mewujudkan keadaan untuk pemulihan pesat akar.

Penting untuk spathiphyllum pembiakan vegetatif adalah pilihan hidangan. Kapasiti tidak harus luas, atau mereka mesti ditanam beberapa kali sekaligus. Walaupun kapasiti tidak diisi dengan akar, tumbuhan tidak akan berkembang.

Adalah penting apabila menanam untuk meninggalkan ruang yang cukup di atas untuk pengairan, di bahagian bawah untuk mempunyai lapisan saliran yang baik dari batu atau tanah liat berkembang, dan tidak untuk mengebumikan leher akar tumbuhan.

Cara menanam spathiphyllum, yang sempit dalam bekas

Kami akan pergi ke spathiphyllum dewasaUntuk ini, adalah perlu untuk menyiram tumbuhan supaya mudah dilepaskan dari periuk lama. Oleh kerana tugasnya adalah untuk mendapatkan jumlah maksimum burr, maka belukar itu harus direndam dalam air suam di dalam sebuah lembah yang besar, sehingga akar dibebaskan dari tanah. Lay tanaman di atas meja. Dalam kes ini, bahagian-bahagian yang mana belukar itu akan dipotong dalam bahagian harus jelas kelihatan.

Bahagian yang dipisahkan dari tumbuhan itu siap untuk pemindahanSetiap bahagian dibebaskan dari akar yang sudah tua. Tinggalkan berambut muda. Letakkan kepingan irisan dengan arang yang ditumbuk dan sediakan bekas. Tuang 2 cm tanah ke atas saliran, dan aturkan akar bahagian, sedikit luruskannya. Semasa memegang tumbuhan pada berat badan, perlahan-lahan tuangkan sedikit tanah yang disediakan untuk spathiphyllum. Goncangkan segelas kaca dan padat dengan jari anda. Setelah jatuh tertidur, tanah menjadi air untuk penyatuan, selepas bumi duduk, untuk mencurahkan leher dan menggoncang tumbuhan, sama ada padat ia duduk.

Related  Penjagaan dan pembiakan bunga raya taman

Platan Spathypyllum yang ditanamMinggu pertama anda perlu melembapkan daun dari senapang semburan, pastikan tumbuhan di bawah tudung dengan ventilasi yang rendah. Sekiranya gumpalan tanah menjadi kering, ia harus sedikit dibasahi, supaya tidak mencetuskan pereputan akar berpenyakit. Tanda fakta bahawa tumbuhan itu berakar akan menjadi penampilan risalah muda. Selepas ini, tumbuhan itu secara beransur-ansur dikeluarkan dari tempat perlindungan, memberi makan selepas 3 bulan dalam setengah dos.

Pengeluaran semula dengan merpati tanpa akar dan kepingan rimpang

Memotong keratanDalam kes ini, ia perlu tumbuh dalam air dan ditanam, seperti yang diterangkan di atas. Rizom dibentangkan pada pasir lembap atau gambut. Dalam kes ini, sebelum percambahan akar, sampah basah mestilah sentiasa. Tutup atas dengan filem, tetapi udara. Akibatnya, serpihan itu akan mengeluarkan akar, dan kemudian ia boleh ditanam di tanah.

Bagaimanakah spathiphyll berkembang dengan biji?

Benih spathiphyllumKilang itu adalah penyebaran, ia mempunyai peduncles lelaki dan perempuan. Mereka berbeza dari segi bunga dan ketinggian bunga. Pria itu berumur lebih awal selama 2-3 hari, debunga hilang, sementara bunga betina semakin matang. Oleh itu, benih diperolehi di rumah hijau, di mana bunga banyak dan mekar pada masa yang berlainan. Bunga wanita berdebu akhirnya berubah hijau, menjadi gemuk dengan lebam, yang berubah menjadi kacang. Ripen benih hingga enam bulan. Tenaga mereka adalah kecil, dan mereka mesti disemai dengan serta-merta selepas dikeluarkan.

Benih spathiphyllum benihApabila membeli biji benih, pastikan anda segar. Jika tumbuhan rahim adalah hibrid, maka pemisahan sifat-sifat itu tidak dapat dielakkan. Penanaman benih dijalankan dalam periuk tertutup, kadang-kadang membukanya untuk ditayangkan. Anak benih muncul tidak sekata, dari satu kacang akan terdapat beberapa pucuk. Selepas pucuk, kilang mesti terbiasa dengan udara secara beransur-ansur, membuka filem telus buat sementara waktu.

Related  Bagaimana jika spathiphyllum anda tidak berkembang?

Spathiphyllum muda tumbuh dan berkembangBunga sedemikian berkembang lebih perlahan, tetapi kemudiannya lebih tahan terhadap udara kering apartmen di musim sejuk. Anda boleh menanam bekas yang besar untuk menghiasi ruang pejabat dan bunga muda akan mencipta komposisi asal, berkembang secara serentak.

Satu lagi cara adalah untuk menanam benih sehingga 5-6 cm dan menyusunnya dalam cawan yang berasingan, di mana anda juga boleh membuat apa-apa komposisi, tetapi kemudiannya lebih mudah untuk transplantasi.

Video mengenai pemindahan spathiphyllum